Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 3 лингвистични симптома на депресията

3 лингвистични симптома на депресията

3 лингвистични симптома на депресията - изображение

Хората, страдащи или склонни към депресия, използват език, който се фокусира основно върху собствената им личност. Така например те много по-често използват думите "аз", "себе си" и "мен", показва ново проучване.

Според изследователите това може да бъде обяснено с факта, че през по-голямата част от времето депресираните хора се чувстват несвързани и сами.

По последни данни на Световната здравна организация над 300 милиона души по света страдат от депресия. Смята се, че тя е сред водещите причини за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. Статистиките на здравната организация показват, че за период от малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%, в същото време обаче не се предприемат сериозни мерки срещу тази тенденция или в помощ на страдащите хора.

Вторият лингвистичен симптом на депресията е използването на думи като "абсолютно", "напълно", "винаги". За депресираните хора светът е черно-бял, което обяснява склонността им да абсолютизират всичко около себе си.

За да стигнат до това заключение, изследователите сравняват различни онлайн групи за подкрепа. Резултатите показват, че употребата на думи като „винаги”, „никога” и „напълно” е с 50% по-висока при групите с тревожност и депресия и с 80% по-висока при групите, които обсъждат самоубийство в сравнение с контролната група доброволци, които не страдат от депресия или тревожност.

Не е изненадващо и друго заключение от изследването – че хората с депресия или тревожност, са склонни да използват повече думи, за да изразят своите отрицателни емоции: „Чувствам се толкова тъжен, нещастен, смазан, толкова съм разочарован от ужасния развой на събитията”.

Световната здравна организация предупреждава, че рискът от депресия нараства с напредване на възрастта – 5,1% от жените и 3,6% от мъжете страдат от депресия, срещу 7,5% и 5,5% при възрастните. Най-застрашени от депресия са младежите, бременните и майките след раждане. 

Изследователите са анализирали данни и за хора, преминали успешно лечение на депресия, и са установили, че въпреки по-положителния им начин на изразяване, лингвистичният симптом все още бил налице.

„Това означава, че дори след успешно лечение, хората, преборили депресия, трудно се освобождават от навика да абсолютизират нещата. Очевидно е, че черно-бялото мислене остава като вид "белег" след епизода на депресията”, коментира ръководителят на изследването д-р Джеръми Дийн.

Специалистът, чиято работа е основно насочена към депресията и откриване на нови подходи за по-лесното й диагностициране и лечение, коментира, че въпреки многобройните изследвания в тази област и въпреки че темата все повече се коментира в публичното пространство, депресията все още не се приема като проблем, заслужаващ внимание и грижа, дори от хората, които страдат от нея.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: inspirasi.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника