Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 4 начина да пробудим връзката си

4 начина да пробудим връзката си

4 начина да пробудим връзката си - изображение

Повечето от нас се надяват на успешни взаимоотношения и все пак понякога показват поведение, което може да донесе бързо опустошение на интимните им връзки.

Най-вероятната причина е, че не винаги осъзнаваме кога поведението ни е нездравословно и разрушително. Така се оказва много важно да обмисляме действията си и да преценяваме дали те са вредни за нашите взаимоотношения. Ето защо е добре да разгледаме тези саботиращи поведения и да определим дали правим някоя от тези грешки.

Дали не се концентрираме над минали болезнени преживявания

Ако навлизаме във връзката с нерешени проблеми от предходни взаимоотношения, независимо дали са романтични или от семейството, те могат твърде силно да навредят на новата ви връзка. Понякога се оказва буквално вредно да не решим старите си проблеми. Още по-лошо е, ако живеем с мисълта, че не е нужно въобще да се обръщаме към тях, защото ще е по-трудно да видим как засягат отношенията ни. Трябва да имаме предвид, че когато възприемаме партньорите си през замърсена от стари проблеми лична призма, ги оценяваме повече като  ангажимент и бреме, отколкото като романтична половинка.
Нужно е да разработим план за разрешаване на конфликтите зад старите си тревоги. Независимо дали вземаме решение да се консултираме с професионалист по емоционалните въпроси или с близките си, е важно да определим какво е най-добро за нас и отношенията ни.

Има ли неизяснени нужди

Да сме част от връзка, без да изразяваме какви са нуждите ни, е един от най-преките пътища към усещането за непълноценност. Да поддържаме неизразени очаквания, вероятно ще доведе до честа и нарастваща неудовлетвореност и разочарования от партньора, неспособен да се справи с очакванията, които са известни само на нас и следователно нереалистични.
Така че трябва да разговаряме с партньора си. Да обясняваме своите нужди. Може да получим всичко, от което се нуждаем, но е необходимо да посочим ясно какво се случва и какво желаем. След като се изясним, е нормално да оставим партньора да реши как да отговори на нашите очаквания. Може да се окаже, че те са нереалистични и неизпълними, но може да се случи и обратното. Нужно е да се уверим, че нашите очаквания не са резултат от сравнение с предишни взаимоотношения.

Прегърнали ли сме мит за връзката си

Повечето хора в даден момент прегръщат стереотипна и обобщаваща мисъл за отношението си. Независимо дали си мислим, че конфликтът (който може да поризтече от разговорите) е лош за връзката, партньорът може да отвърне адекватно на нашите мисли и желания, само ако знае какви са. Важно е да не обобщаваме, защото това не само, че ще обърка половинката, когато опитаме да обясним случващото се, а и ще си донесем допълнителни негативни емоции.
Нужно е да отделим време да преценим внимателно мислите си за връзката и да решим дали те са точни и рационални. Може да се обърнем към някой, комуто имаме доверие и е запазил здрава връзката си, за съвет, ако мислим, че ще е полезно.

Липсва ли ефективна комуникация

Здравословното и ясно общуване е от съществено значение във всеки вид отношения. Ако очакваме партньорът да разбере чувствата ни, но сме пасивно-агресивни в комуникацията си с него - викаме, когато сме нещастни или правим някоя друга комуникационна грешка, то изграждаме нестабилна основа за своите взаимоотношения.
Добре е човек да се научи как качествено да общува с партньора си - да се уверим, че всяко наше действие цели ясно разбиране на мислите и чувствата ни, като парафразираме, за да получим потвърждение дали сме разбрали правилно. Не трябва да забравяме да преценим какво точно трябва да променим, за да сме по-ефективни в общуването, а не просто да опитваме напосоки.


Поради това, че може напълно несъзнателно да саботираме връзката си е много важно редовно да отразяваме поведението си и да го оглеждаме. Да проверяваме дали действията ни укрепват отношенията ни или ги увреждат.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychcentral.com
Снимка: natha.pt

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиФизиологияНовиниЛюбопитноСнимкиИстория