Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 невероятни факта за оптимистите

5 невероятни факта за оптимистите

5 невероятни факта за оптимистите - изображение

Много се изговори за оптимизма през последните две десетилетия. Множество телевизионни водещи обясняват как трябва и не трябва да се мисли, като най-често поддържат невероятни ирационални идеи за това какво означава да си оптимист. За да се опитаме да развенчаем един много популярен мит, ние решихме да представим на общественото внимание няколко факта, които различават оптимистите от другите хора.

На първо място трябва да се вземе предвид, че оптимизмът не означава да забравяме лошите неща. Това е отричане (и е ирационално и вредно в зряла възраст). Оптимизмът е характеристика, определяща начина, по който интерпретираме, анализираме, възприемаме себе си и света около нас. Да знаем колко контрол имаме в дадена ситуация и да очакваме добър резултат, когато сме предприели стъпки да контролираме това, което ни е подвластно. 

Вероятно за никого не е изненада, че оптимистичните хора са доста по-щастливи от песимистите. Но се оказва, че има и други предимства, човек да е оптимист и част от тях въобще не сме подозирали.

Оптимистите живеят по-дълго

Никой не би повярвал на това твърдение, ако няколко доста сериозни проучвания не свързваха оптимизма с цялостното здраве и дълголетие. Оптимистично настроените хора по-рядко имат сърдечни заболявания или умират преждевременно и като цяло се счита, че живеят от 8 до 10 години по-дълго от песимистите.

Да, сериозно - почти десетилетие повече! И на всичко отгоре се оказва, че това десетилетие е прекарано в доста добро здраве. Тези фактори за здравословното състояние до голяма степен могат да бъдат повлияни от оптимизма, който е плод на добър самоконтрол. Когато се прави лоша (но управляема) здравна прогноза, песимистите са по-склонни да станат фаталисти и да предвидят дори сърдечен удар или друго предусловено от стреса заболяване (като дори има вероятност да познаят). Оптимистите, от друга страна, признават сериозността на случващото се, но е по-вероятно да предприемат мерки, за възстановяване на здравето си.

По-добър живот и любов

Според учените от Станфордския университет оптимистите се оказват с по-високо качество на живот и по-дълготрайни романтични връзки. Оказва се, че любовните взаимоотношения са по-дълготрайни дори, когато само единият партньор в тях е оптимист.

Според психолозите оптимизмът прави чувството за подкрепа от страна на партньора по-осезаемо, като това помага на двойките да останат по-дълго време заедно. При възникване на спор, както оптимистите, така и техните половинки са по-склонни да признаят, че партньорът им инвестира в подобряване на отношенията, като това води до по-ефективно разрешаване на конфликта.

Оптимистите са по-успешни

Продажбата на застраховки живот не е лесна работа. Проучване, направено сред работещите в Metropolitan Life Insurance, дава резултати, които говорят, че по-оптимистично настроените слижители са надхвърлили продажбите на песимистите с 88%. Разбира се има редица възможни причини за това, включително тенденцията оптимистите да бъдат възприеманни като по-харизматични, по-склонни да гонят целите си и с по-висока вероятност да се отърсят от лошите резултати, така че да не попречат на следващите опити да сключат сделка. Оказва се, че оптимистите по-бързо намират работа и дори, че според тях полагат по-малко усилия, отколкото песимистите.  Те по-лесно се мотивират на работното си място, а ако са на ръководна позиция, са дори по-ефективни мениджъри, като помагат на служителите за повишаване на продуктивността и постигането на общи и лични цели.

Оптимистите взимат по-малко болнични

Статистиката сочи, че оптимистите се разболяват по-рядко и оздравяват по-бързо. Те се възстановяват по-бързо от хирургични процедури, изпитват по-слабо неразположение, имат по-малко болки при хронични състояния и по-малко индикации за възпаления.
Едно изследване е проучило това явление чрез заразяване на участниците с риновирус, чиито симптоми наподобяват обикновена настинка. По-позитивните пациенти се оказват по-слабо склонни да развият заболяването, а ако се разболеят, то е по-вероятно да оценят симптомите като такива, които могат да се овладеят.

Оптимистите се възстановяват по-бързо и стават по-силни

В проучване, направено сред спортисти от колеж, след състезание по плуване, треньорът съобщава на спортистите, че са били бавни. Разликата, която е посочена, е достатъчно малка, за да е правдоподобна, но достатъчно голяма, за да предизвика разочарование. След това им е даден половин час, за да си починат и да обмислят провала, който са преживели, и отново повтарят състезанието. При втория опит песимистите плуват средно с 1,6% по-бавно от първия опит. Състезателите, дали висок резултат при измерване на нивата на оптимизма, са плували с 0,5% по-бързо, отколкото преди.
В света на плувците разликата между песимистите и оптимистите е достатъчна, за разпределянето на медалите. Оказва се, че оптимистите са успели да използват неуспеха като гориво по пътя към целта. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноТестовеСнимкиЗдравни съвети