Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 5 от най-честите проблеми на юношеството – част 2

5 от най-честите проблеми на юношеството – част 2

5 от най-честите проблеми на юношеството – част 2 - изображение

Всички сме преминали през юношеството и помним колко често сме се чувствали неразбрани, изолирани и самотни. Най-доброто, което могат да направят родителите, е да се опитат да се поставят на мястото на децата си и искрено да съчувстват на проблемите им, както и да приемат сериозно знаците за евентуални психически страдания на личността. Навременната намеса на специалист може да бъде от жизненоважно значение и обратното – пренебрегване на тревожните сигнали да доведе до фатален край, за съжаление. Някои юноши страдат от ужасна самота, а при други депресията или силният стрес завършват със самоубийство.

Прочетете и разберете кои са най-големите проблеми в юношеството и как можем да се справим с тях:

Социална фобия

Социалната фобия принадлежи към групата на тревожните разстройства и симптомите се задействат, когато подрастващите са в социална среда. Взаимодействията с непознати или посещенията на места, пълни с хора, могат да бъдат кошмар за тях.

Ето защо е обичайно много юноши да предпочитат да прекарват повече време в домовете си през тийнейджърските си години. Несигурността, ниското самочувствие, тормозът, нуждата от приемане и съответно – страхът, че няма да бъдат приети, могат да предизвикат социална фобия. Най-честият физически симптом е затрудненото дишане в социална среда.

Антисоциално разстройство

Краде ли тийнейджърът? Проявява ли насилие и агресия към хора или животни? Лесно е хората, които не са специалисти в тази област, да сбъркат антисоциалното разстройство с естествените проблеми на юношеството. Този вид поведение обаче може да бъде симптом на сериозно нарушение.

Неприемане на възрастните, неспазване на правилата, кражбата и постоянният гняв са някои от признаците, които показват наличието на нарушения. Ако тийнейджърът не зачита никого, действа, без да мисли, ако е импулсивен и агресивен, това може да е сигнал, че преминава през труден период или да е симптом за сериозно психично нарушение. В този случай е най-добре да се консултирате със специалист.

Съвет: Търсенето на помощ е от жизненоважно значение

Често родителите се чувстват безсилни да се справят със ситуации от този тип. Не са редки случаите, в които критикуват себе си, обвинявайки се, че не са успели да възпитат децата си по най-добрия възможен начин. Тези погрешни схващания обаче ги карат да приемат пасивно и покорно отношението на децата си, а това е погрешен подход, който в дългосрочен план няма да бъде от полза нито за тях, нито за децата им. 

Преобладаващо враждебно, предизвикателно поведение и тенденция да се нарушават основните права на другите може да показват, че е налице разстройство, на което трябва да се обърне внимание.

В този толкова труден период от живота, какъвто е юношеството, тийнейджърите имат нужда от силната подкрепа на възрастните, които единствени могат да им дадат сигурността, от която толкова силно се нуждаят. Можем да им помогнем, като не спираме да обръщаме внимание на невербалните знаци, но и на това, което ни казват, като: "Не искам да вечерям днес", "Чувствам се добре затворена в моята стая"... Ако можем да погледнем зад тези коментари и да стигнем до корена на проблема, ще бъдем в състояние да реагираме адекватно и да потърсим помощ навреме.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиФизиологияЛеченияЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиИнтервюта