Начало Психология Социална психология За психологията 6 правила на английската учтивост, които всеки може да следва

6 правила на английската учтивост, които всеки може да следва

6 правила на английската учтивост, които всеки може да следва  - изображение

В своята книга „Скритите правила на английското поведение” (Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour), антропологът Кейт Фокс описва английското общество, погледнато отвътре.

Вижте няколко от най-интересните неписани закони, които спазват британците, и помислете колко хубаво би било, ако следвахме поне някои от тях…

Правилото на извиненията

Кейт Фокс провежда весел експеримент:, тя „случайно“ се блъска в минувачите, за да провери дали те ще се извинят. Е, оказало се че в повечето случаи те правят точно това. Британците казват „Извинете!“ при всеки случаен допир (независимо дали е по тяхна вина или не). Разбира се, това далеч не означава, че винят себе си в тази ситуация. Всъщност това е рефлекс, научен още в детските години.

Британците се извиняват винаги, когато нарушават личното пространство на другия: „Извинете, мястото свободно ли е?“, „Извинете, но сте седнали върху якето ми.“ Не е никак случайно, че тази нация се слави като най-учтивата в света.

Правилото на опашките

Знаете ли, че опашка на Острова представлява редица от хора, спазващи дистанция. И ако се случи така, че някой направи опит да се пререди, никой не го порицава. Единствената реакция на останалите чакащи е презрително да свият рамене или да повдигнат вежди.
Това е едно от железните правила на англичаните: „Никакви публични сцени“. Човекът, прередил останалите, вече е накърнил достатъчно своето достойнство и може би е спечелил няколко минути, но дали те са си стрували унижението?

Правилото на несериозността

Британците разказват за себе си и постиженията си с доза ирония. Още от детските си години те са научени да не се възприемат твърде насериозно. Хората, които са преизпълнени със самонадеяност, които не спират да се хвалят и да говорят с гордост за своите постижения могат да получат единствено присмех.

Англичаните не обичат да досаждат на събеседниците си с истории за себе си. Вместо да се стараят да направят впечатление, като разкриват своя професионализъм и таланти, те изчакват събеседникът им сам да прояви интерес и да попита.

Правилото на скромността

Не си мислете, че британците са по-малко амбициозни от останалите. Просто за разлика от други, те смятат, че е срамно да се хвалят и изтъкват. В английското общество не е обичайно да се демонстрира статуса - нито с облекло, нито с автомобил, финансово състояние, нито по какъвто и да било натрапчив, показен начин.

Правилото на познанството

Британците ревностно пазят и зачитат правото на лична неприкосновеност.

Те гордо спазват желязното правило „никога да не си пъхат носовете в чуждите работи”. Точно по тази причина постъпете разумно и никога не им задавайте въпроси, свързани с работата, семейно положение, деца, освен ако те първи не заговорят за тях. Подобни въпроси се възприемат като грубост – както и всякакви разговори на тема пари, заплата и други подобни.

Правилото да се говори за времето

И тъй като вече може би се питате за какво все пак може да се разговоря с един англичанин, след като очевидно повечето теми са табу, веднага ви даваме отговор: за времето. Британците са превърнали в истинско изкуство неангажиращия диалог: кратки разговори на неутрални теми. И не се заблуждавайте, че тези разговори са нещо глупаво и формално. Те са много повече от това: общоприет начин да покажеш добронамереност. Ако се натъкнете на съседите си в асансьора, не е нужно да потънете в неловко мълчание, просто разменете няколко думи за времето.

Британците са много скромни, но това не ги спира да обсипват своите събеседници с множество комплименти. За тях това не е ласкателство, а обикновена учтивост. Истинска английска учтивост.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Bright Side
Снимка: bbc.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлГеографияСнимкиНовиниЛюбопитноСпортСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеИнтервютаОрганизацииОбразование