Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 начина да изразим любов и да култивираме щастие

7 начина да изразим любов и да култивираме щастие

7 начина да изразим любов и да култивираме щастие - изображение

Има моменти, в които човек особено силно усеща нуждата да покаже обичта си към половинката, а според брачните консултанти всеки ден трябва да отделяме поне мъничко време и внимание за това да покажем привързаността и любовта си към човека до нас. Важно е да се грижим за любовните си взаимоотношения, защото подобно на другите чувства изразяването на любов изисква практика. Допълнителна облага е това, че подобни изрази на обич могат да доведат до огромна промяна в живота ни. Според специалистите е много важно да помним, че обичта има много форми. Ние обичаме домашните си любимци, членовете на семейството, приятелите си, половинката си. Всеки от тези обекти на нашите чувства получава разнообразни послания в различни форми от нас.

Всеки, който някога преживял любов, знае, че тя е придружена с усещане за магическа връзка с другия. Може да изглежда сякаш останалата част от света е далечна и мъглива или сякаш докато сме с половинката всичко е по-лесно и по-хубаво. Понякога обаче ние не изразяваме ясно чувствата си и оставяме битовите въпроси да потулят топлината от отношенията ни до степен, в която на хоризонта остава само рутината на ежедневието. В подобни моменти човек знае, че обича, но не изпитва ясното щастие и задоволството от този факт.

Според учените изразяването на обич е един от главните градивни елементи за поддържане на чувството. Освен това се оказва, че създаването на подобна тенденция във връзката осигурява повишаване нивата на щастието за партньорите, повишава самооценката, чрез заявяването на висока стойност и носи положителни емоции, намаляващи стресовите нива.

Ето защо е добре да видим тези 7 прости начина да изразим своята любов и да повишим щастието си.

Най-ценният дар – внимание

Нека слушаме внимателно, да се фокусираме върху това, което ни говорят. Съществува правило, наречено „80/20“. То се състои в това да слушаме повече и да говорим по-малко, като се очаква, че когато го овладеем и достигнем съотношението 80:20 (което е малко вероятно). Ако спазваме дори най-общо правилото, това ще позволи на другите да споделят с нас и ще ни даде възможност да разберем техните чувства.

Думи на учтивост

"Моля" и "благодаря" са популярни думи, използвани много във формалните мигове от ежедневието, но рядко се казват у дома и още по-рядко се чувстват. Простият акт, който можем да използваме ежедневно, но често забравяме, е способен да промени живота ни из основи.

Нека кажем на близките си колко ги обичаме и ценим

Всяка обич минава по свой дълъг път. Много от нас са виновни, че приемат близките си за даденост, така че е добре да признаем заслугите на онези, които оказват положително влияние върху живота ни и, без които не можем.

Нека предложим помощ

Винаги ще има някой, когото обичаме и се нуждае от помощ. Подкрепата, която може да окажем, освен че ще е благотворна за него, ще накара и нас самите да се почувстваме по-добре.

Нека напишем писмо

Една от идеите, които са доста оригинални, се състои в това да изпратим писмо или картичка на човек, когото обичаме. Ако любимият е наблизо, това не значи, че не може да му спретнем едно послание, написано на ръка, което обобщаваща емоциите ни. Ако не усещаме увереност в това си действие, то може просто да си представим колко приятно би ни било да получим подобно писмо по пощата.

Поема, изразяваща обич и благодарност

За част от хората изразяването в рими е по-приятно от прозата, но дори да имаме съмнения в тази си способност, е добре да пробваме да напишам стих. Може да започнем със списък на причините, поради които мислим, че изпитваме обич, да опишем надеждите си, да разкажем за бъдещето. Ако това все пак не е нашият стил на израз, то е достатъчно дори да прочетем няколко любовни поеми, те също биха свършили работа.

Изкуството на прошката

За това е нужна практика и колкото повече време минава, толкова по-добър става човек в него. Често имаме малки препирни с половинката или близките си. Но след тях е най-добре да опитаме да се освободим от гнева и усещането за неудовлетвореност, за да може да възприемем по-позитивно отношение. След време, обръщайки се назад, ще открием колко много неприятни емоции ни е спестило този благороден акт.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com; 
Снимка: tokyo-escorts.online

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория