Начало Психология Поведенческа психология Патология 8 отличителни черти на социопата и съвети как да се справим с него

8 отличителни черти на социопата и съвети как да се справим с него

8 отличителни черти на социопата и съвети как да се справим с него - изображение

Социопатът е човек с патологично или абнормално поведение в областта на социалните взаимоотношения, който страда от клинична неспособност да се адаптира и пригоди към човешката среда. Социопатът инициира конфликтни ситуации и не притежава умението да извлича поука нито от своите грешки, нито от негативните си преживявания. Той не е склонен да проявява лоялност дори към най-близките си хора. Социопатите са неспособни на уважение, не спазват общоприетите норми на поведение, никога не изпитват разкаяние, вина, тревога, държат се така, сякаш нямат съвест, тъй като понятията им за критическо възприемане на поведението и за добро, и за зло са изключително изкривени.

Вижте няколко отличителни характеристики на социопата, които ще ви помогнат лесно и бързо да разпознавате този тип хора.

Социопатът не изпитва чувство за срам, състрадание или съжаление

Характерно за социопатите е, че те не могат да изпитват емпатия. За тях хората са предмети или цели, които трябва да постигнат. Чужди са им всякакви чувства и емоции и са напълно неспособни да изпитват вина или съжаление.

Социопатът постоянно лъже

Да, той може да ви гледа директно в очите и да ви лъже, защото не изпитва чувство за вина. А ако се случи така, че лъжата му бъде разкрита, той ще продължи да лъже, за да се измъкне. Сред психопатите има и такива, които биха направили абсолютно всичко, на което са способни, само за да ни накарат да повярваме на лъжите им.

Социопатът запазва самообладание при всякакви обстоятелства

Тъй като не изпитва тревожност или страх, той няма проблем като загуба на самообладание в напрегнати моменти, напротив, ще го виждате спокоен и "в кожата си" във всякакви ситуации.

Социопатът е чаровен и щедър - е, поне в началото на познанството

Социопатът знае прекрасно какво искат хората в обкръжението му. По тази причина се опитва да бъде услужлив и мил, поне в началото. Поздравява ви с широка усмивка, задава правилните въпроси, проявява загриженост, но истината е, че няма абсолютно никакъв интерес.

Социопатът е изключително манипулативен

Социопатите искат да владеят всяка една ситуация. Точно по тази причина се стараят да бъдат заобиколени предимно от слабохарактерни хора, като настойчиво отбягват силните, защото първите са много по-податливи и лесни за контролиране. Веднага когато социопатът набележи "жертвата си", той започва да доминира всяка една област от нейния живот.

Социопатът има огромно его

Както може да се очаква, социопатът е склонен да се самозаблуждава, че е най-великият човек на света. Повечето хора от този тип имат склонност към нарцисизъм, обичат да говорят за себе си, мразят да слушат другите. Coциoпaтът вярва, че cвeтът мy e длъжeн, зaливa околните c oтpицaтeлнитe cи eмoции и пpeживявaния. Той никoгa нe e дoвoлeн, постоянно мрънка и се оплаква.

Социопатът не понася забележки и критика

Социопатите имат огромно его, което, съвсем логично, им пречи да приемат критиката добре. Разбира се, няма да ги разгневим, ако ги критикуваме, защото нямат емоции. Те просто ще останат напълно безразлични към коментарите ни. Друга възможна реакция от тяхна страна е да прехвърлят вината на друг.

Социопатът не умее да създава връзки и приятелства

Той рядко говори за своите роднини, защото няма здрава връзка с тях. От друга страна, изпитва огромни затруднения в създаването на истински приятелства и любовни връзки. Социопатите са напълно неспособни да задържат някого до себе си за дълго време. Те нямат нужда от приятели, а от такива, от които имат нужда да взимат. Типично за социопатите е да се опитат да ни изолират от останалите, за да се превърнат в център на нашия свят, разбира се, не водени от някакво чувство, а винаги с определена цел. Изключителни потайни са, поради което не успяват да се сближат с другите.

Сред останалите отличителни черти на социопатите са слабият поведенчески контрол (тъй като не умеят да разбират чувствата на околните, те често нараняват хората около себе си без дори да го осъзнават); бързо отегчение, параноя (която се дължи на факта, че не вярват на никого), жестокост към животните (такава те показват още в своето ранно детство).

Ако в някоя от тези характеристики сте разпознали себе си, не бързайте да се стряскате. Има значителна разлика между това да си социопат и да имаш склонност към подобно поведение. Има хора, които понякога изразяват някоя от изброените характеристики, но истинският социопат не проявява никаква загриженост или уважение към останалите. Тоест, съвсем нормално е понякога да не се държим приемливо, но същинският социопат не пропуска нито една възможност да манипулира околните, за да извлече някаква изгода.

Вижте няколко съвета за това как да се справяме със социопатите в живота си:

Внимавайте каква информация разкривате за себе си

Социопатите са много обаятелни в началото и ще направят всичко възможно да научат за вас различни неща. Не забравяйте, че това е просто поза. Целта им е да разберат дали сте лесни за манипулиране. Затова старайте се да не разкривате твърде много информация нито за себе си, нито за приятелите си, нито пък за трудностите, които изпитвате в момента. Така, малко по малко ще изгубят интерес към вас.

Не давайте на социопата повече от три шанса

Може да преглътнете една, втора лъжа, но никога трета. Човешко е да се греши, а и е напълно нормално понякога да има недоразумения, но случи ли се трети път, ограничете контактите си със социопата, не му позволявайте да ви наранява и да ви заразява с отровата си. Направете го деликатно, защото е опасно да превърнете социопата в свой враг.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: webmd.com, LifeHack
Снимка: powerofpositivity.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестове