Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 9 предупредителни знака, че сте в токсична връзка

9 предупредителни знака, че сте в токсична връзка

9 предупредителни знака, че сте в токсична връзка - изображение

За съжаление любовта е сляпа и много често хората пренебрегват важни знаци, че взаимоотношенията им с партньора им са по-скоро токсични и вредни, отколкото щастливи и хармонични.

Вижте най-важните предупредителните знаци, че сте в токсична връзка. Ако се идентифицирате с повечето от тях, може би е време да се преосмислите отношенията си.

Партньорът ви не ви позволява да излизате с приятели

Виждате се с приятелите си рядко, а когато го правите, половинката ви е неотменно до вас. Звучи ли ви познато? Ако е така, приемете това като предупредителен сигнал. Трябва да осъзнаете, че една връзка се нуждае от пространство, за да расте. Прекарването на много време заедно е като пристрастяване и по-често се случва в първата фаза на връзката, но постепенно трябва да се опитате да си дадете взаимна свобода, в противен случай рискувате да задушите любовта си или да се превърнете в мъченици.

Партньорът ви контролира портфейла ви

Доверието е от съществено значение, но винаги трябва да поставяте себе си на първо място. Не позволявайте партньорът ви да управлява спестяванията ви - замислете се какво би станало, ако връзката ви приключи? Икономическото насилие е форма на господство. Напълно нормално е да имате общи разходи и спестявания, общи покупки, но винаги трябва да имате отделна сума пари, достъп до която да имате само вие.

Партньорът ви проверява телефона ви

Да проверяваш телефона на половинката си, социалните мрежи и чатовете не е нормално. Това не е доказателство за любов: това е посегателство върху личността и знак за нездравословни взаимоотношения. Този начин на контролиране може да доведе дори до домашно насилие. Трябва да се научите да се доверявате един на друг, защото именно доверието е основата на здравите взаимоотношения.

Партньорът ви избира дрехите ви

За да има стабилност в една връзка, на първо място трябва да уважавате и обичате себе си. Вашият партньор не харесва начина, по който се обличате? Неприятно, но стилът си избирате вие самите. Обличате се за себе си, а не за другите. Самочувствието е един от важните фактори за здравата връзка.

Партньорът ви се ядосва, ако не отговорите веднага на обаждането му

Ако смятате, че това е безобидно, припомнете си колко е важно в една връзка да има предимно спокойствие и позитивизъм, а не отрицателни чувства. Ако треперите от страх всеки път, когато видите пропуснато обаждане от партньора си, нещо не е наред.

Партньорът ви ревнува от най-добрия си приятел

Ревността е болест. Вярно е, че понякога ние се шегуваме с това, че половинката ни ревнува дори от приятелите си, но когато споровете станат сериозни, е добре да се замислим върху проблема. Ако вашият партньор не ви вярва, връзката ви никога няма да е стабилна.

Страхувате се да изразявате мнението си

Да обичаш означава да си щастлив, а не да живееш в страх. Вашият партньор трябва да е човекът, на когото можете да се доверите, а не човекът, пред когото не смеете да споделите мислите си.
Не се страхувайте да казвате това, което мислите и да имате различна гледна точка. В крайна сметка различните мнения носят богатство и разнообразие в отношенията.

Партньорът ви често ви обижда

Има граници, които веднъж бъдат ли преминати, връщане назад няма. Затова е най-добре никога да не бъдат пресичани. Ако вашият партньор си позволява често да ви критикува и обижда, то това може да се превърне в ежедневие. Още при първите подобни прояви дайте да се разбере, че няма да търпите подобно отношение. Ако все пак това продължи, излезте от тази игра. Заслужавате повече.

Приятелите ви често ви предупреждават

Ако е така, може би наистина трябва да ги послушате. Най-трудно е, когато не можем да видим нещата отстрани, за да си създадем обективна преценка за ситуацията. Семейството и приятелите ни обаче виждат нещата от различен ъгъл. Ако те смятат, че сме тъжни, тихи или разсеяни, то по всяка вероятност те виждат проблем, който ние отказваме да видим.

Една здрава връзка се състои от множество неща, включително безопасност, подкрепа и взаимно уважение. Необходимо е да осъзнаете, че нездравословната ревност не е доказателство за любов. Научете се да уважавате и обичате себе си и да реализирате това, което заслужавате. И не забравяйте, че всички наши връзки са огледало на любовта, която ние самите изпитваме към себе си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: Elite Daily

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиВидеоИнтервюта