Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Защо татковците са толкова специални?

Защо татковците са толкова специални?

Защо татковците са толкова специални? - изображение

Когато става въпрос за отглеждането на деца, обикновено вниманието е насочено към майките. И защо не? Майките са тези, които издържат бременност, труд, кърмене и повечето от тях поемат поне половината от отговорностите за отглеждане на децата, ако не и повече.

Поради този акцент върху майчинството, съчетан с факта, че жените напоследък се задомяват по-рядко и имат деца по-късно в живота си, няколко знаменитости и писатели посочиха, че жените действително не се нуждаят от мъже, за да отглеждат деца. Всъщност, сперматозоидите са направили това, така че жените дори не се нуждаят от мъж, за да забременеят (освен ако този човек не е техният лекар).

Но означава ли това, че татковците не са важни? Представляват бащите нещо, което майките не са?

Изследванията показват, че бащите са важни по редица причини. Първо, тяхното присъствие в домакинството е свързано с по-малко поведенчески проблеми при децата. Например, момчетата, отглеждани в домове без бащи, са изложени на по-голям риск от престъпно поведение и извършване на престъпление, отколкото децата, отглеждани в домове, в които има баща. По същия начин, момичетата, отглеждани в домове без татко, по-често забременяват в тийнейджърска възраст, отколкото момичета, които живеят с бащите си.

Това изследване подсказва, че е важно детето да расте с баща си, но от друга страна някои от изследванията, направени в тази област, показват ползите от това да живееш с двама родители, независимо дали единият от тях е "татко" или не. Има доказателства, че всяко домакинство, в което има само един родител, поставя децата в по-голяма степен на риск от множество отрицателни резултати, отколкото домакинствата с двама родители.

Например, децата, които живеят с един родител, получават по-малко помощ за домашните си и са склонни повече да пренебрегват уроците, отколкото децата от домакинствата с двама родители. Други съществени разлики са фактори като доход, например, тъй като двама възрастни обикновено внасят повече пари от един. Но дори и наличието на тези фактори, все още не обяснява напълно съществената бащина роля.

Най-убедителното доказателство, че татковците са важни, идва от изследванията на взаимодействието между бащите и децата им и по-конкретно как тези взаимоотношения се различават от тези, които малчуганите имат с майките си.

На първо място, бащите играят различно с децата си и в повечето случаи са много по-активни и атрактивни от майките. Най-лесният пример за това: Кой хвърля бебето във въздуха? Таткото, разбира се! Това е играта, в която хвърляш бебе във въздуха, а впоследствие бебето експлодира от смях и радост. Майките мразят тази игра. За тях тя е страшна и именно по тази причина е привилегия на бащите. Въпреки всички майчини страхове обаче, изследванията показват, че физически игри като тази са добри за децата и са предпоставка за бъдещите му добри резултати.

На второ място, татковците насърчават децата да поемат повече рискове (което е ужас за майките). Например, бащите биха могли да насърчат децата да се опитват да карат мотор или да опитат високото гмуркане в басейн. Разбира се, татковците не са безразсъдни – те просто осигуряват безопасна среда, в която децата спокойно да се впуснат в нови неща. Това не означава, че майките не насърчават новите занимания, в никакъв случай, просто страховете им са в повече и съответно – предпазливостта им също.

Така се оказва, че ролята на бащата в живота на детето, е наистина специална. Но и че две жени са напълно способни да отглеждат едно дете без мъж, както показва и мащабно обществено проучване: гей двойките отглеждат успешни деца също както и хетеросексуалните двойки с баща. Така че татковците не са необходими за отглеждането на щастливи и здрави деца. Но добрите татковци осигуряват на децата нещо, което повечето мами обикновено не правят. Те учат децата да поемат рискове и им предоставят допълнителна подкрепа.

Търпеливите, внимателни и грижовни бащи дават на децата си нещо, което майките не могат – татко.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology today
Снимка: NDTV.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайл