Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява ексхибиционизмът

Какво представлява ексхибиционизмът

Какво представлява ексхибиционизмът - изображение

Какво значи терминът ексхибиционизъм и какви са признаците на състоянието, което обрисува? Това всъщност е разстройство, характерно с желание, фантазия или поведение, включващо излагане на показ на гениталиите пред хора, които не са съгласни с това, най-често на непознати.

Дефиниция на разстройството

Ексхибиционизма е състояние, което попада в категорията парафилни нарушения, отнасящи се до персистиращи (постоянни) и интензивни атипични модели на сексуална възбуда, придружени от клинично значим стрес или увреждане.

Съществуват няколко разновидности на разстройството, като те зависят от възрастта на хората, бомбардирани с нежеланата гледка на голи гениталии. Пример е желанието да се извърши ексхибиционистично действие пред деца, възрастни или и двете.

Част от хората, живеещи с разстройството, са склонни да отричат, че извършват подобен акт; други пък отхвърлят идеята, че актът причинява специфичен вид страдание. Ако те наистина многократно са излагали голотата си на показ, изпитвайки сексуална възбуда от това, може да им бъде поставена диагноза.

Няма точна статистика относно разпространението на това разстройство, но се счита, че то засяга средно между два и четири процента от мъжката популация. Това състояние е по-рядко срещано при жените, което води до разбиране, че само господата са засегнати от него.

Симптоми на разстройството

Диагноза ексхибиционистично разстройство може да се постави, ако са изпълнени следните критерии:
- В продължение на период от най-малко шест месеца, човек има повтарящи се и интензивни сексуално възбуждащи фантазии, поведения или принуди, включващи излагане на гениталиите на нищо неподозиращо лице;

- диагнозата изисква извършващият действието да е активен при липса на съгласие или при явно несъгласие на жертвите му (дори във фантазиите си), като това причинява значителни проблеми, или междуличностни затруднения на работното място или в ежедневните социални ситуации.

Началото на патологичното състояние обикновено се наблюдава в края на юношеството или в ранната зрялост. Както и другите сексуални предпочитания, ексхибионистичните желания могат да намалеят с годините и да стават все по-слаби с настъпване на старостта.

Причини за поява на разстройството

Рисковите фактори за развитието на ексхибиционистично разстройство при мъжете включват антисоциално разстройство на личността, злоупотреба с алкохол и наличие на педофилски интереси. Други фактори, които могат да бъдат свързани с ексхибиционизма, включват сексуално и емоционално насилие преживяно в ранна детска възраст или твърде ранни и концентрирани занимания със сексуални дейности в детска възраст.

Лечение на разстройството

Повечето хора с ексхибиционистично разстройство не търсят лечение сами и не получават такова, докато не бъдат заловени и принудени от властите. Ако вие или ваш близък имате подобен проблем е препоръчително да потърсите лечение на възможно най-ранен етап от появата му. Обикновено третирането на състоянието включва психотерапия и прием на медикаменти.

Изследванията показват, че промяна на поведенческите модели е високоефективна при лечение на ексхибиционистите, като предоставя на хората инструменти за контролиране на импулсите и намиране на начини за справяне с потребността за показване на гениталиите си на другите. Поведенческата терапия може да е полезна при идентифициране на причините, които предизвикват импулсите и управляват действията, водейки личността към по-здравословен отговор на вътрешните стимули.

Други подходи за терапевтично повлияване включват обучение за релаксация, тренировки за съпричастност и когнитивно преструктуриране (идентифициране и промяна на мислите, водещи до ексхибионистични прояви).
Медикаментите, които могат да бъдат полезни при лечение на това разстройство, включват лекарства, които потискат половите хормони и водят до намаляване на сексуалното желание.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: suwahas.wordpress.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИстория