Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Когато отношенията с детето ви са обтегнати и имате нужда от спешна помощ

Когато отношенията с детето ви са обтегнати и имате нужда от спешна помощ

Когато отношенията с детето ви са обтегнати и имате нужда от спешна помощ - изображение

"Когато действаме с любов, опитвайки се да разберем другия човек, е лесно и напълно естествено да проявяваме повече търпение." - Алиса Учида

Всички родители понякога имат трудни дни. Може би се намираме в ескалиращ период с детето си, в който придаваме негативен смисъл на всичко, което то прави. Може би взаимоотношенията ни в момента не ни носят никаква радост, а само ни нанасят рани.

Как можем да възстановим търпението си и да поправим отношенията си и връзката си?

Ето пет стъпки, които можете да предприемете, за да си помогнете. Ще видите промяната само в рамките на няколко дни.

Успокойте се

Първата стъпка е да преодолеете своето собствено безпокойство. Когато сте наранени или уплашени, е съвсем естествено да искате да избягате. Но си припомнете нещо много важно: детето ви не е ваш враг, независимо от това, което е направило. Така че първата стъпка е да се успокоите, преди да говорите с детето си. Опитайте дълбоко да дишате, проявете към себе си състрадание, позволете си дори да се разплачете и да почувствате страховете си. Но в мига, в който ви завладее вина или гняв, се овладейте. Постарайте се да не мислите, че вашето дете е в грешка, а вие сте прави. Вместо това просто усетете болката, която чувствате, и погледнете на нея с любов. Постепенно лошите чувства ще започнат да се изпаряват, а с тях и гнева. Сега сте напълно способни да действате с любов.

Освободете се от страха

Обикновено ние предаваме на децата си собствените си страхове. Естествено е да се притеснявате, когато виждате, че детето ви сякаш умишлено се държи зле. Дали ще продължава така и когато порасне? За щастие, отговорът почти със сигурност не е такъв. То ще узрее. Естествено е да прави грешки или да действа детински - фронталната му кора продължава да се развива (и няма да бъде завършена, докато не стане на 20 години!) Това, от което то наистина се нуждае, сте вие. За да може да расте и да се промени, му е необходима вашата безусловна любов и вашата вяра в неговата доброта.

Погледнете от неговата гледна точка

Детето ви няма за цел да ви разстройва и подлудява. То се опитва само да задоволи нуждите си по най-добрия възможен начин. Ако използва стратегии, които не работят толкова добре, може би можете да разберете как да му помогнете да отговори на тези потребности по-конструктивно. Например:

- Дете, което удря по-малката си сестра, почти винаги се страхува, че вие вече не го обичате толкова много, или че неговата територия му е отнета. Агресията е защита от страх или болка.

- Дете, което е взискателно или се държи отвратително, обикновено се нуждае да поплаче в прегръдката ви.

- Дете, което е упорито и инато, обикновено се нуждае от повече самостоятелност и възможности да изследва силата си в света.

- Дете, което се държи неуважително, се нуждае от по-силна връзка с вас, нуждае се от това да го изслушвате и да го уважавате.

Напишете списък на всички неща, които оценявате във вашето дете

дете, майка

Уверете се, че сте написали поне една страница. Спирате? Обмислете отново, върнете се дори в бебешкия период. Или се опитайте да разгледате всяка "грешка”, която виждате в детето си, като възможно добро качество, ако се погледне от друга гледна точка или в перспектива, а след това посочете тези силни страни.

Повторно свързване

Търсете всякакви възможности да показвате своята съпричастност и да сте във връзка с детето си. Приемайте и разбирайте чувствата му, така че то да се чувства чуто и прието, разсмивайте го и използвайте всеки начин да му показвате колко го цените. Когато си лягате, попитайте го за най-хубавото нещо, което му се е случило през деня, докато нежно го милвате. Казвайте му всички неща, които обичате в него, колко се щастлив, че сте негов родител. В крайна сметка може би най-важното нещо, което можете да направите за самоуважението на вашето дете и за връзката си с него, е да се наслаждавате на времето си с него.

След три дни ще осъзнаете колко голяма е промяната, настъпила в отношенията ви – както в начина, по който вие се чувствате с детето си, така и в неговото поведение. Децата цъфтят, когато се чувстват сигурни и свързани.

И още нещо важно: Ще забележите, че сте по-търпеливи. Тъй като търпението не идва от неистовите опити да запазите самообладание и сдържите гнева си. Търпението идва от дълбокото ви разбиране за перспективите пред вашето дете, от осъзнаването, че е все още дете, все още се учи ....

И вашата любов е безмерно по-голяма от тези трудни дни, които всеки родител има понякога.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: Psychology Today
Снимка: pustunchik.ua, vladtime.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиЛюбопитноАнкетиНовиниОрганизацииСпециалистиСпортИнтервютаИсторияРецептиТестовеХранене при...Алт. медицинаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника