Начало Психология Социална психология За психологията Кое е това, което ни кара да определим нещо като красиво

Кое е това, което ни кара да определим нещо като красиво

Кое е това, което ни кара да определим нещо като красиво  - изображение

Терминът естетика се определя като възприятие, интерпретация и оценка на красотата (Shimamura and Palmer, 2014). Когато сме заобиколени от красиви неща, ние чувстваме широк спектър от емоции, като очарование, страхопочитание, благоговение, чувство за трансцендентност, чудо и възхищение.

Естетичните емоции се преживяват чрез зрение, слух, допир, вкус, мирис и когнитивна обработка в отговор на стимули, провокиращи възхищението и респекта ни. Естетиката играе централна роля в дизайна, потребителските продукти, храненето, физическата привлекателност, музиката и природата.

Психологията на естетиката включва "изучаване на нашите взаимодействия с произведения на изкуството; нашите реакции към картини, литература, поезия, музика, филми; нашите преживявания на красотата и грозотата, нашите предпочитания и антипатии; и ежедневното възприемане на нещата в нашия свят - на естествени и построени среди, потребителски продукти и разбира се, хора" (Smith & Tinio, 2014).

Ако тази дефиниция изглежда всеобхватна, това е така, защото естетическите преживявания са толкова повсеместни в нашия живот. Само си помислете какви са типичните ни дни: разглеждаме снимки, докато четем списание, слушаме музика, докато шофираме, гледаме телевизия през нощта и четем роман в метрото. Дори не сме започнали да говорим за посещения на музеи и опери, театри и концертни зали.

Естетичните преживявания също включват широк спектър от отговори, от удоволствие, предпочитание, симпатия и интерес, отвращение, гняв и изненада (Silvia, 2009).

Учените са идентифицирали някои от ключовите характеристики на естетичната преценка на ежедневните преживявания (Schindler et al., 2017).

Красотата е от решаващо значение

Красотата е нещо, което преследваме заради самата нея. Фокусът е върху удоволствието, което произтича от правенето на нещо, а не от постигането на някаква крайна цел. Например, за готвача най-големият източник на удоволствие е процесът на създаване на тортата. Актът на ядене на тортата е различен вид удоволствие. Трудно е обаче да се раздели съдържанието на едно произведение на изкуството от неговата форма. Вкусът на кафето не може да бъде отделен от аромата му. Това, което е красиво, изглежда интересно, добро и използваемо.

Красотата ни превзема напълно

Естетичното преживяване е подобно на понятието поток (Csíkszentmihályi, 1990). По време на това състояние на ума хората са интензивно потопени в това, което правят, присъствайки изцяло в процеса на дейността. По време на естетичното преживяване хората са силно фокусирани и очаровани от определен обект. Това може да се случи, когато човек гледа филми, чете романи или слуша музика.

Красотата е в простотата

красота, облаци, природа, естетика

Хората предпочитат неща, за които е лесно да се мисли. Колкото по-лесно възприемащият може да обработи обект, толкова по-приятно е преживяването му. Например, когато една сложна идея е представена по достъпен начин, тя създава особено силно естетическо удоволствие. Подобна е идеята за „бръснача на Оккам“ - най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката, който търси най-простите обяснения.

Естетичните емоции се повлияват от естетичните преценки

Знанието е в очите, с които наблюдаваме. Това означава, че прилагаме знанията си за света, за да тълкуваме това, което виждаме. Този субективен поглед, отразен в определения като вкус например, не може да се дискутира, ние просто го имаме. От друга страна нашите виждания за красота могат да се променят с времето в отговор на медийната и популярната култура.

Силата на ежедневната естетика може да се използва за подобряване на качеството на живот. Това означава да приемаме дори най-обикновените дейности в нашето ежедневие като необикновени, за да подобрим естетичните си преживявания.

Естетичното удоволствие се различава от физическото (напитки, порнография или игри). Вкусните неща, които консумираме на среща или парти ни отегчават много по-бързо от произведенията на изкуството, посещение на концерт, кино и други. От тази гледна точка един интересен или щастлив живот може да се разглежда и като творческо "произведение на изкуството".

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимки: unsplash.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНормативни актовеНовиниЛайфстайлСпециалистиОрганизацииСпортЗаведенияПроизводители