Начало Психология Социална психология За психологията Коя е причината разумните хора да вярват в конспирации

Коя е причината разумните хора да вярват в конспирации

Коя е причината разумните хора да вярват в конспирации - изображение

Случвало ли ви се е да се чудите защо хора, които винаги сте смятали за разумни, вярват с цялото си сърце в невероятни конспиративни теории? На какво се дължи това толкова нелогично на пръв противоречие?

Отговорът на тези въпроси се опитва да даде редакторът на "New York Times Magazine" Маги Коер-Бейкър. Тя разглежда този проблем като част от богатата човешка психология:

"След бомбения атентат в Бостън в онлайн пространството последваха стотици спекулации относно мотивите и самоличността на извършителите. Изведнъж бяхме затрупани с безброй конспиративни теории, но най-изненадващото бе, че те не спряха, дори след като братята Царнаеви бяха идентифицирани и преследването им приключи. Спекулациите, разбира се, приеха различна форма, но все пак продължиха. Една от конспиративните теории бе, че е възможно братята да са били използвани, за да отвлекат вниманието от действителния лидер на заговора - богат саудитец със здрави връзки на най-високите етажи на властта или може би те пак са невинни, но не саудитецът, а американското правителство е истинският подбудител; а дали пък не е възможно братята все пак да са виновни, но да не са действали сами, а като част от голяма организация?

Колкото и налудничаво да звучат тези теории, хората, които вярват в тях и които ги разпространяват, далеч не са такива – напротив, те са съвсем нормални. Последните научни изследвания обаче недвусмислено показват, че ако считате някоя от посочените по-горе теории за възможна, то по всяка вероятност мислите същото и за останалите, дори в случаите, в които ясно виждате, че те напълно си противоречат. От друга страна е много вероятно да не вярвате в една-единствена новинарска история, а в поредица от такива, в които са замесени неизвестни и мистериозни сили", пише в статията си Маги Коер-Бейкър.

"Най-ефективният начин да предскажем вярата си в една конспиративна теория е именно вярата в други подобни теории", обяснява и Вирен Свуми, професор по психология, изучаващ конспиративните теории в Университета на Уестминстър в Англия.

Според психолозите това е така, защото конспиративната теория не толкова е отговор на дадено събитие, колкото израз на глобална гледна точка за това, което се случва в света.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: io9
Снимка: Grupo Ruanel

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл