Начало Психология Споделено от практиката Психотерапевтът Красимира Иванова: Ти не си болен, а нещо нередно функционира около теб и това те кара да се чувстваш така

Психотерапевтът Красимира Иванова: Ти не си болен, а нещо нередно функционира около теб и това те кара да се чувстваш така

Психотерапевтът Красимира Иванова: Ти не си болен, а нещо нередно функционира около теб и това те кара да се чувстваш така - изображение

Здравейте! Казвам се Красимира Иванова и съм психолог и семеен психотерапевт по образование. От близо 15 години консултирам семейства, двойки, възрастни и деца. През 2012 г. създадох Семеен център "Майя", който е специализиран център за психотерапия и психологическо консултиране. Дейността му е насочена към психично здрави клиенти, които имат трудности в емоционалната сфера. Предлагам съпътстваща психотерапия при хора с невротични разстройства – депресии, тревожности, а също така при често срещаните напоследък панически атаки.

От колко време работите със семейства и кога точно започнахте да практикувате семейна терапия?

Работата ми със семейства има своя корен от времето, преди да започна да практикувам семейна терапия. От 1998 г. до 2004 г. работих в системата на образованието, където имах възможността да се докосна до семейната динамика на доста проблемни и маргинализирани семейства. Частната си практика започнах през 2004 г., като първоначално работех със семейства на деца със специални потребности. Постепенно разширявах кръга на консултираните лица и съответно специализациите си.

Завършила съм пълния седемгодишен курс на обучение в системна семейна психотерапия към Психотерапевтичен институт по социална екология на личността при Румен и Жени Георгиеви, които са едни от доайените на психотерапията в България. Имам и множество допълнителни обучения през годините. В практиката си използвам основно методите на системната семейна терапия, стратегическата семейна терапия и емоционалнофокусираната семейна терапия.

Какво точно се случва по време на семейната терапия? Какво точно се има предвид с думата "семейна" и работят ли терапевтите и с други хора, извън семейното обкръжение?

Семейната терапия е терапия, която разглежда симптома, нарушението или човешкото страдание в контекста на семейните взаимоотношения. Тя може да се прилага при индивидуално консултиране, при консултиране на двойки или на групи. Когато работя с индивидуален клиент, говорим както за проблема, който го води при мен, така и за семейството и взаимоотношенията в него. На един следващ етап на терапевтична сесия се канят и други членове на семейството. Дори и фактът кой се съгласява да дойде е показателен, диагностичен.

Какво различава семейната терапия от другите терапевтични подходи?

Това, което я прави по-различна от другите терапии е, че по време на терапевтичните сесии ние каним колкото се може повече членове на семейството да вземат участие, като идеята е по този начин да се разкрие по-пълно семейната динамика, да се фиксират патологичните семейни модели, отношения или структура.

Интервенцията се извършва по отношение именно на тях, а не на симптома, който е довел клиента при нас. Ние не бързаме да премахваме симптома, а да подобрим начина, по който функционира семейният кръг на клиента, откъдето пък се очаква симптомът (примерно депресия) да отпадне.

Това също се отнася за поведенческите проблеми при децата. Хубавото е, че по този начин на идентифицирания клиент (човекът носител на симптома) се дава послание "Ти не си болен, а нещо нередно функционира около теб и това те кара да се чувстваш така".

В кои случаи е най-подходяща за прилагане семейната терапия?

Почти няма случай, при който семейната терапия да не е приложима. Търсят ме клиенти с проблеми, свързани с поведението на децата, симптоми при децата като страхове, различни телесни прояви, за които медицината не намира причина – тикове, главоболие, коремни болки, трудна дефекация, напикаване, анорексия, булимия, проблеми на тийнейджърството, зависимости; възрастни клиенти с различни телесни симптоми като депресия, панически атаки, тревожности; клиенти с разклатени партньорски взаимоотношения, родители в развод или проблеми, свързани със създаване на ново семейство.

Работя много често с двойки с репродуктивни проблеми. Семейната терапия е подходяща и за хора, преживяващи загуба или с терминално заболяване. Най-малкият ми клиент е двегодишно бебе, най-възрастният е на 81 години!

Кои са едни от най-често срещаните предизвикателства, които младите семейства трудно преодоляват?

В момента обществото в България е в преход между традиционно и модерно. В такъв преход е и семейството и семейната култура. Много сериозен сблъсък има в млади семейства, в които мъжът е възпитаван в традиционни ценности, а жената в модерни. Когато мъжът очаква от съпругата си да е предимно майка и домакиня, а тя иска да прави кариера. Много сериозен проблем е, когато единият от партньорите не е успял да скъса връзката с родителите си и остава повече тяхно дете отколкото съпруг/а на партньора си. Раждането на първото дете е също много сериозно изпитание за двойката и е така наречената нормативна криза в живота им.

Семейната терапия, в която участват няколко членове на семейството, звучи като интересна и амбициозна концепция. Възможно ли обаче да се съберат няколко различни поколения на едно място и до каква степен комуникацията е успешна в такива случаи?

Да, възможно е! Това се случва ежедневно в офиса ми в Семеен център "Майя". Както казах, обществото е в преход и младите двойки все още често са в сериозна зависимост от своите родители и трудно биха оцелели без тях. Така наречените баби и дядовци играят огромна роля в живота на младото семейство. Често те се грижат за внуците повече от родителите, които работят.

Така всички стават част от една машина, наречена семейство, и трябва да се научат да работят в синхрон и това е напълно постижимо.

Споделете с читателите какво Ви е дала психологията на Вас самата като личност!

О, да. И продължава да ми дава много и то ежедневно. Учи ме да изляза от черно-бялото мислене (едно нещо не е непременно само лошо или само хубаво), учи ме да разпознавам и изживявам емоциите си (а не да ги потискам и забранявам), учи ме да бъда гъвкава като поведение и мислене! Това е процес, който ще продължи, докато съм жива. Всички се усъвършенстваме и учим, докато дишаме. Разбира се, ако искаме!

Семеен център "Майя" се намира на ул. Гурко 67, вх. А, ет.1, ап.1, Стара Загора. Може да получите допълнителна информация на Фейсбук страницата Семеен център Майя или на сайта www.center-maya.com.

Редактор: Нора Маркова
Снимки: личен архив

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлИнтервютаАнкетиЛюбопитноСпециалистиНовиниСнимкиСпортТестовеЛеченияАлт. медицина