Начало Психология Социална психология Аз Рационално ли е да се доверяваме на интуицията си

Рационално ли е да се доверяваме на интуицията си

Рационално ли е да се доверяваме на интуицията си - изображение

Представете си, че управителят на голяма компания изведнъж обявява, че важно решение за фирмата е взето на базата на неговата интуиция. Напълно разбираемо е подобен ход да не се приеме положително от служителите – нареждания от изключително значение би трябвало да се приемат чак след като са обмислени по възможно най-рационалния и практичен начин.

Вярата в интуицията има сравнително лоша репутация особено сред западните общества, където аналитичните умения за обективно, ефективно и вярно мислене са приети като единствената правилна норма през последните няколко десетилетия. Това довежда до широкоразпространеното схващане, че хората са успели да се развият, след като са отхвърлили примитивното, магическото и религиозното, осланяйки се на логиката и науката. Вследствие на това голяма част от населението приемат емоциите и интуицията за непрецизни и дори ексцентрични средства за вземане на решения.

Този начин на мислене се базира на мита за когнитивния прогрес. Емоциите не са глупави реакции, които винаги трябва да бъдат игнорирани или дори контролирани от разума. Чувствата представляват оценки на преживяванията или мислите – така че са своеобразен метод за обработване на информацията.

Интуицията или вътрешното чувство е резултат от множество процеси в мозъка. Предишни изследвания предоставят хипотезата, че мозъкът е една голяма машина за правене на предположения за бъдещето, постоянно сравняваща нова информация и настоящите преживявания с вече акумулираното знание, спомени и опит, предсказвайки какво ще се случи в следващия момент. Този когнитивен механизъм носи наименованието процесуална мрежа за предсказване.

Това подсигурява, че мозъкът винаги ще е готов да се справи със сегашната ситуация по най-оптималния начин. Когато се получи разминаване (нещо, което не е предположено), мозъкът пренастройва своите когнитивни модели.

Това несъответствие между предишни модели (базирани на стари преживявания) и сегашните възприятия се случва автоматично и несъзнателно. Интуициите се получават, когато мозъкът е идентифицирал значително съответствие или разминаване, но този процес все още не достигнал съзнанието.

За да разберете по-ясно концепцията, вземете този пример предвид.

Представете си, че шофирате през нощта, като едновременно с това слушате музика. Изведнъж интуицията ви подсказва да карате повече в едното платно и вие решавате да послушате този вътрешен глас. Скоро забелязвате, че за малко сте се разминали с огромна дупка, която е можела значително да навреди на колата и евентуално и на вас. Радвате се, че сте се вслушали в интуицията си, въпреки че не сте сигурни как сте направили правилното предположение. Всъщност далечната кола пред вас е направила подобен лек завой с автомобила (тъй като те са местни и познават пътя добре) и вие сте възприели тази информация, без да осъзнавате това.

Когато имате много опит в дадена сфера, мозъкът е акумулирал значително количество информация, която да сравни с настоящите преживявания. Това прави вашата интуиция по-надеждна. Както е случаят с креативността, интуицията се подобрява с натрупването на повече знания и опит.

Субективност на възприятията

В психологията интуицията често се обяснява като противоположност на аналитичното мислене, като двете концепции представляват основните модели на мислене. Вътрешното предчувствие се приема като резултат от автоматичното, бързо и подсъзнателно мисловно действие. Аналитичното мислене се приема за бавно, логично, съзнателно и преднамерено.

Много психолози смятат, че разликата между двата когнитивни модела ги превръща в противоположни. Въпреки това скорошен метаанализ, който представлява задълбочен анализ на множество предишни проучвания, показва, че аналитичното и интуитивно мислене не са свързани и може да се случат едновременно.

Вярно е, че единият когнитивен модел обикновено е доминантен в дадена ситуация – по-често това е аналитичното мислене. Подсъзнателното естество на интуицията я превръща в трудно определима, тъй като индивидите не осъзнават кога и как точно тя се появява.

Фактически двата когнитивни модела се допълват и могат да работят едновременно – често хората ги използват в тандем. Дори нови и иновативни научни изследвания могат да намерят началото си в интуитивното знание, което вдъхновява учените да формулират единствени по рода си идеи и предположения. След това психолозите имат възможността да проверят своите хипотези чрез множество тестове и задълбочен анализ.

Също така, докато интуицията се приема за неточна и ненадеждна, аналитичното мислене може да има отрицателни последици. Предишни проучвания показват, че прекаленото обмисляне може сериозно да попречи на процесите за взимане на решения.

В други случаи аналитичното мислене може да се състои от post-hoc разсъждения или рационализации, произлизащи от интуицията. Това се случва например, когато трябва да обясним решенията си, които представляват морални дилеми. В подобни случаи някои хора наричат аналитичното мислене прессекретаря или вътрешния адвокат на интуицията. Понякога нямаме идея защо постъпваме по определен начин, но все пак искаме да предоставим доводи за действията си.

Уповаване на инстинктите

Възниква въпросът дали трябва винаги да се уповаваме на вътрешното си чувство, когато взимаме решения? Отговорът не е толкова лесен. Тъй като интуицията се базира на еволюционно по-стар, автоматичен и бърз начин за обработване на информация, този начин на мислене може да стане жертва на погрешни схващания като когнитивни склонности (систематични грешки, които се случват неволно). Въпреки това запознаването с често срещаните когнитивни заблуди може да помогне с разпознаването им в бъдеще.

По сходен начин бързото анализиране на информацията е процес, който съществува от началото на еволюционното ни развитие, поради което може понякога да не доведе до адекватни резултати.

Разгледайте следния случай: на масата пред вас има чиния пълна с понички. Въпреки че изглежда примамливо да изядете всичките, малко е вероятно да имате нужда от толкова голямо количество захар и въглехидрати. Ако обаче подобно изобилие от висококалорична храна се представи на ловци-събирачи преди хиляди години, консумирането й заради високата енергийна стойност ще е мъдро решение.

Време е интуицията да бъде призната за това, което е: бърз, автоматичен, подсъзнателен модел за вземане на решения, който може да бъде полезен, тъй като предоставя необходима информация, която не може да бъде анализирана по логичен и обективен начин.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: theconversation.com
Снимки: canva.com

5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовини