Начало Психология Страданието е коренът на много психични разстройства

Страданието е коренът на много психични разстройства

Страданието е коренът на много психични разстройства - изображение

Много психични разстройства имат своя корен в страданието или по-конкретно - в смисъла, който му предаваме. Най-интересното е, че това не е просто теория.

Всъщност тази идея е част от психологическата техника, наречена логотерапия. Тя се фокусира върху значението на човешкото съществуване и търсенето на смисъл.

Съществува голямо разнообразие от психични разстройства и всяко от тях изглежда различно. По принцип те се характеризират с комбинация от отклонения в мисленето, възприятията, емоциите, поведението и взаимоотношенията с другите.

Според Световната здравна организация (СЗО) ефективните лечения срещу психичните разстройства са тези, които облекчават страданията, причинявани от тях.

Също така трябва да споменем, че разпространението на психичните разстройства продължава да се увеличава. Това оказва значително въздействие върху здравето на хората и е със сериозни последици както за социоикономиката, така и за човешките права. Последното е вярно за всички страни.

"Болката е усещането. Страданието е ефектът, който болката причинява. Ако човек може да понесе болка, може да живее без страдание. Ако човек може да устои на болката, може да издържи на всичко. Ако човек може да се научи да контролира болката, може да се научи да се контролира." — Джеймс Фрей

Кой е в най-голям риск от психични заболявания?

Един на всеки четирима души преживява някакъв вид психичен проблем в живота си. Ние разбираме психичното здраве като хармонизиран начин да се свързваме със себе си и другите; като поддържане на добро социално ниво и качество на живот, без значение кой е "сезонът", в който се намираме, или какви са очакванията ни.

В горното могат да настъпят промени по различни причини. Животът ни носи неприятности, а ние реагираме на болезнените ситуации, които следват от това. Но ние не бива да ги виждаме като болест. Те са болест, само ако продължат дълго или са изключително интензивни по природа.

Детерминантите на психичното здраве и психичните разстройства не включват само индивидуални характеристики. Те включват и способността да обработваме нашите мисли, емоции, поведения и взаимодействия с другите.

Освен това съществуват социални, културни, политически, икономически и екологични фактори. Тук влизат националната политика, социалната сигурност, качеството на живот, условията на труд или социалната подкрепа на общността.

Други фактори, които могат да играят роля в психичните разстройства, са стрес, гени, храна, перинатални инфекции и излагане на еколгични рискове.

Как страданието повлиява психичните разстройства?

Съществуват заболявания, които се проявяват в еднаква степен в почти всяка култура и държава. От друга страна, някои от тях имат по-специфични причини.

Някои от тях са свързани със социални, семейни, културни, социално-икономически и т.н. условия. Съществуват и генетични фактори, които предразполагат хората към определени заболявания, и фактори, свързани с пола.

Но влошаването на психичното здраве е особено важно, когато е продукт на силно страдание. Ако това страдание промени начина, по който човек живее, възприема и разбира нещата. Също така трябва да споменем, че то може да идва от много различни източници — биологични, психологически или социални.

Трябва да имаме предвид, че всеки, във всеки момент от живота си, може да попадне в грешни обстоятелства, например емоционален проблем и огромна болка, която пряко засяга живота му.

Но съществуват специфични, необходими фактори, които влияят върху това дали ще прерасне в психично заболяване или не. Те идват на много нива, но независимо дали биологични, психологически или социални, настоящи или минали, страданията могат да се разрастват до такава степен, че да се превръщат в психическо заболяване.

"Психическата болка е по-малко драматична, отколкото физическата, но е по-често срещано и по-трудна." — К.С.Люис

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: desiringgod.org

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА