Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Съпрузите гледат порно, съпругите изпадат в отчаяние… Защо?

Съпрузите гледат порно, съпругите изпадат в отчаяние… Защо?

Съпрузите гледат порно, съпругите изпадат в отчаяние… Защо? - изображение

Някои от най-честите въпроси, свързани с гледането на порно, които жените задават на своите терапевти, са:

- Защо мъжете гледат порно?

- Защо мъжете обещават да спрат да гледат порно, но продължават да го правят?

- Защо мъжете не разбират, че когато гледат порно, разбиват сърцата на жените?

- Как бих могла да обичам човек, който гледа порно?

- Как бих могла да се доверя на човек, който гледа порно?

Marty Klein, сексолог и брачен консултант, отговаря на тези въпроси така:

- Мъжете гледат порно, защото е забавно да гледат голи жени (или мъже), докато мастурбират. Обикновено това няма нищо общо с чувствата им към половинките).

- Мъжете не гледат порно, защото партньорите им са недостатъчни.

- Някои мъже са смотаняци. Някои от тях гледат порно, а други не. Повечето мъже не са смотаняци - някои от тях гледат порно, а други не. Гледането на порно не означава, че непременно си смотаняк.

- Мъжете обещават да не гледат порно, защото не искат да се справят с болката или гнева на партньора си. Това обещание e само по себе си глупаво – както да го поискате, така и да ви бъде дадено.

- Мъжете не трябва да нарушават обещанията си.

- Жените не бива да търсят доказателства за любов в интимните занимания на мъжете си.

- Почти всички конфликти, които гледането на порно предизвиква, са всъщност конфликти за нещо друго.

Ако партньорът ви не гледа порно, ще имате ли идеална връзка? Съмнявам се, но ако е така, просто си пуснете порно и се забавлявайте заедно. Ако не, говорете за реалните проблеми, които имате.
Някои жени изглежда вярват, че започвайки връзка с даден мъж, те получават подписано обещание от него, че той никога няма да гледа порно (а в голяма част от случаите дори не е воден разговор за това). Следователно, те се чувстват предадени, когато партньорът им наруши предполагаемия договор. Това е грешка.

Някои жени сякаш вярват, че щом партньорът им гледа порно, то той е отвратителен, объркващ, неуважаващ чувствата им, и това им дава право да му забранят да го прави. Но всъщност те нямат това право, нито пък имат право да му казва кои ТВ-предавания гледа, какви книги да чете или пък какви видеоклипове да гледа.

Някои жени изглежда смятат, че техният партньор предпочита порното пред тях. Никой нормален човек не е способен на това. Хората се оттеглят от сексуални отношения по много причини, често пасивно или без адекватна дискусия. Но това, от което се оплаквате, е наистина абсолютно безсмислено. Това че мъжът ви гледа порно не е причината за лошия ви сексуален живот или липсата такъв.

Много често, когато жените разберат, че мъжът им гледа порно, започват да винят себе си: "Не изглеждам толкова секси, колкото са порно актрисите”, „Аз не бих направила това, което правят те” и така до безкрай… Ако вие не се смятате за достатъчно секси и изкусителна (или пък мъжът ви смята така), не обвинявайте порното за това…

И за финал, един въпрос, на който само вие можете да отговорите: Ако не сте доволни от сексуалния си живот, защо не се опитате да разберете причините за това, вместо да говорите за порно?

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: terra.com.br

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСнимки