Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Татуировки, пиърсинг и тяхната връзка с психическото състояние

Татуировки, пиърсинг и тяхната връзка с психическото състояние

Татуировки, пиърсинг и тяхната връзка с психическото състояние - изображение

Вярвате ли, че пиърсингът на тялото и татуировката са самоосакатяване или мислите, че това е изкуство, което носим със себе си?

Съвременната юношеска и младежка култура е прегърнала татуирането и пиърсингите по тялото, привидно като форма на самоизразяване. Погледнато от страни явно усещат, че това придава на личността индивидуалност, която иначе не са способни да изразят, но дали съзнават, че просто от една маса от хора се вливат в друга? Популярните личности – спортистите, рок звездите и филмовите и телевизионни икони не се скъпят на татуировки и пиърсинги, без да се интересуват, дали е „прилично“. От тях се очаква точно това, щом са пред обектива на камерите.

Телесните модификации, обеци и отвори на най-необичайни места стават все по-популярни, като из интернет можем да намерим потресаващи примери за хора, които са променили външния си вид неописуемо, благодарение на тях. От години психолозите наблюдават това явление и може да се каже, че проследяват развитието му в обществото.

Американската академия по детска и юношеска психиатрия публикува изявление през 1999 г., в което изброява татуиране и "прекомерни количества пиърсинг", заедно с жигосване, скарификация и „други форми на самонараняване“, в което ги описва като тревожни тенденции. В периодичните професионални издания, включително The Journal of Psychosomatic Research, Adolescence , Journal of Adolescent Health , Deviant Behavior, татуирането и пиърсингите по тялото са свързани с опасно и понякога смъртоносно поемане на риск, хранителни разстройства, самоненавист, злоупотреба с вещества, депресия, социални проблеми и отчуждение. Тези констатации и интерпретации може да са валидни, особено за проучванията, които са ги предизвикали, защото се основават на изключително стряскаща статистика. Според нея силно татуираните хора най-често живеят с нисък образователен статус. Рисунките по кожата могат да прикрият, както кожни заболявания, така и следи от физически злоупотреби (включително и венозно приемане на наркотици). Хората, които имат пиърсинги (като изключим зоната на ушите), са по-склонни да участват в рискови дейности, включително разкрепостено сексуално поведение, статистическите данни цялостно са изненадващи за страничния наблюдател. Разбира се, всички ние сме свидетели на млади хора, носещи по кожата си образи, както „сладурски“ (пеперуди, рози и сърца), така и „ужасяващи“ (черепи, демони и свастики) и понякога, признайте, че се чудите „Какво са си мислили като са избирали точно това?“.

Телесни модификации с подкожни импланти 

Какво остава да кажем за хората, стремящи се да загубят човешкия си вид, вграждайки импланти, татуирайки склерата на очите и изпилявайки зъби? Те са сензации в интернет пространството, които периодично се появяват на телевизионния екран и правят малките промени в телата на хората около нас да изглеждат несъществени.

Трябва да се признае, че всяка от тези манипулации носи някаква болка и последващи неудобства, като част от психолозите отвъд океана намират във всяко от тези действия приемане на болката по необичаен начин (а това може да се приеме за отклонение от нормата). Възниква въпросът дали тези действия целят самоутвърждаване (включително и на самоконтрола) или самоосакатяване, прикрито в подсъзнанието като разкрасяване и подобряване на телесните характеристики, дали на някакво неосъзнато ниво не стоят социални мотиви, дали е ритуал по приемане и приемане на себе си или е контролиран момент на подсъзнателно желана болка.

Телесни модификации с татуирана склера на окото


Доводите, очернящи телесните модификации се градят основно на статистически и исторически факти, които са необорими. Но дали на фона на това не можем да видим положителните неща, така че да опитаме да сме обективни.

Болка

Телесните модификации са болезнени. Болката е сигнал от нервната система, казващ на ума, че се случва нещо, за което трябва да сме подготвени, защото е възможен увреждащ развой. Болка в мускулите обаче, има и при здравословна тренировка. Като може да се каже, че и двете дават възможност на човека да изпробва и калява издръжливостта си, защото са личен избор.

Самонаказание

Възможно е тази болка да е самонаказание. Подсъзнателно всеки човек носи някакъв темперамент и особености, много малко хора успяват да постигнат идеален "вътрешен мир“, така че всички ние откриваме своите начини да компенсираме (и хиперкомпенсираме) вината, нещастието, безпокойството и непривичните мисли, които ни терзаят. Има данни за хора с повтарящи се панически атаки, които са открили успокоение в акта на татуиране и го използват като терапия.

Татуировка

Необратимост

Остава за цял живот и при премахване на модификацията оставят видими следи/белези, от наличието й. Да, това което правите с тялото оставя следи по него, както поведението оставя следи в психиката ви. При желание телесната модификация все пак има възможности за премахване/скриване, което е вид решение, даващо опит на личността.

Абнормност

„Обикновените, нормални хора не са си правили татуировки и не са слагали обеци на всевъзможни места.“ Да, исторически погледнато само определени прослойки от обществото са си позволявали татуиране и не може да се отрече, че са били групи, които не са попадали в обществената норма за поведение. Но след развитие на поп културата, телесното модифициране, под формата на татуировки и обеци, е не само физически достъпно, а и не е показателно за нисък социален, образователен и икономически статус. Процентът на татуираните, носещи обеци или импланти, толкова се е повишил (и продължава да се повишава), че спокойно може да се каже, че не е явление извън рамките на обичайното.

Демонстрация

Да носиш телесна модификация, на видимо за обществото място, е демонстрация на лични убеждения, която може да навреди. Факт е, че по-голямата част от хората не приемат еднакво човек с татуировки и обеци по лицето и такъв, който е еталон за обикновеност. Същия ефект имат дрехите, грима (или липсата му), теглото, прическата и ароматът ви. Цялостно външният ви вид е демонстрация на отношението ви към себе си и света и трябва добре да обмисляте всяка част, за да няма негативни отзвуци. Телесната модификация е част от цялата ви личност и това разбираемо я прави демонстрация, която ви изразява.

Татуировка - детски портрет 


Връзката между татуирането, поставянето на обеци/импланти с психическото състояние е пряка, защото това действие е сериозна промяна в телесното състояние, която е следствие от психичните процеси, протичащи в личността. Колкото и леко да приемаме промени от този тип, е ясно, че промяната ще донесе и разлика в живота. Важно е да се откажем от предразсъдъците относно чуждия външен вид, и да премисляме модните тенденции, преди да ги причиним на организма си. Но още по-важно е, преди да се решим на „модифициране“ от този тип, да осмислим мотивацията си, извеждайки на съзнателно ниво механизмите довели до подобно желание.

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: physiciansweekly.com; rebelcircus.com; psychologized.org; psychologytoday.com

Снимка: livejournal.com; emgn.com; i-d.vice.com; pinterest.com; rebelcircus.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияИнтервютаНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаЛечения