Начало Психология Поведенческа психология Патология Това, което знаете за фетишите, най-вероятно е грешно

Това, което знаете за фетишите, най-вероятно е грешно

Това, което знаете за фетишите, най-вероятно е грешно - изображение

Хората с фетиши получават сексуална възбуда при досег с конкретни неживи, несексуални обекти. Най-често това са неща като ботуши и чорапи, но може да е почти всичко, за което се сетите. Все пак има шеговито, но вярно правило за информацията в интернет: „ако съществува, значи има порно с него“.

До неотдавна парафилиите, сред които се броят и сексуалните фетиши, се считаха за рядкост, но днес обаче специалистите не си правят подобна илюзия. Едно проучване на Journal of Sex Research, в което са участвали повече от 1000 души, установява, че почти половината — 44,5% изразяват предпочитания към фетишистко поведение, докато малко над една четвърт — 26,3% действително са имали такива преживявания.

Като се има предвид разпространението на фетишите сред населението, сексолозите започват да отделят повече внимание на тях и причините за появата им, като правят все по-чести предположения за тяхната природа.

Например — отдавна се смята, че за хората с фетиши сексуалната възбуда зависи от наличието на определен обект по време на сексуалната активност. С други думи, фетишистите трудно могат да добият или задържат възбудата (и да се наслаждават на интимен контакт), ако фетиша им не присъства. Но Международният журнал за сексуално здраве публикува данни, които сочат, че повечето фетишисти се радват на интимните си контакти, дори без обекта на парафилията си. Тук трябва да споменем, че все пак считат свързаните с фетиша си действия за по-удовлетворяващи от несвързаните, но все пак не — фетишисткият секс все пак е приятен за тях.

С други думи те откриват, че не могат да мислят за фетишите като за фиксации, в които обикновен обект има най-същественото значение за сексуалната възбуда и удоволствие. Вместо това започват да ги смятат за предпочитания към конкретни обекти, които подобряват сексуалните преживявания. За да сме справедливи, трябва да признаем, че има и хора, които са фиксирани към своите фетишистки обекти, те обаче изглеждат като изключение и малцинство.

Друго общо предположение за фетишите е, че до голяма степен водят до действия със сексуална насоченост, които не са споделени, например мастурбация, придружаваща наблюдението, докосването или мирисането на предизвикващия желание обект. С други думи се счита, че фетишистите се фокусират върху действието между себе си и обекта, като това не е насочено към други хора.
Този стереотип се оказва в пряк конфликт с изследване, публикувано в списание Психология и сексуалност. Не в едно, а в две проучвания, извършени онлайн, хората, които са се самоопределили като фетишисти, заявяват, че са участвали в партньорски дейности с фетишистка насоченост, а освен това се оказва, че повечето предпочитат да включат партньор в тях.

Изглежда фетишистите имат доста силно развити идеи за това с какъв човек искат да практикуват специфичната за тях дейност.
Например, средно повече от един на всеки пет души, определящи се като фетишисти, заявява, че предпочитаният партньор е този, с който понастоящем са в романтична връзка (специалистите казват, че това обикновено е съпругата или приятелката, с оглед на това, че според тях преобладават фетишистите мъже). Не само обектът на желание е важен, а и вида на неговия носител, нужно е отношение от правилния вид между обекта на фетиша и сексуалния партньор.

Заслужава си да отбележим, че според новото проучване повечето фетишисти са били ангажирани в романтични отношения, като мнозинството са заявили, че са практикували такива дейности и с предишен романтичен партньор. Това прави заявка за преборване на друг стереотип — този, че в сексуалните желания от този тип пречат на носителя си да установи и/или поддържа романтични взаимоотношения.

Събрани заедно всички тези открития показват, че почти всичко, което учените са мислили за фетишите, се оказва грешно и да имаш фетиш не означава, че си подвалстен на изключително привличане към конкретен предмет, който да възпрепятства изпитването на удоволствие от обикновени сексуални контакти със своята половинка.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: tonic.vice.com
Снимка: Емел Тисова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлЛюбопитно