Начало Психология Поведенческа психология Патология Трихотиломанията при децата – симптоми, рискови фактори и лечение

Трихотиломанията при децата – симптоми, рискови фактори и лечение

Трихотиломанията при децата – симптоми, рискови фактори и лечение - изображение

Какво представлява трихотиломанията

Трихотиломанията представлява обсесивно-компулсивно разстройство, което се характеризира с желанието за отскубване на косми от скалпа или други части на тялото, включително миглите, веждите, гениталиите, ръцете и краката. Децата по-често дърпат и скубят коса от главата си. Някои, които страдат от разстройството, споделят, че дърпането на косми ги кара да се чувстват добре, но не всички с трихотиломания скубят косата си съзнателно.

Дете, страдащо от трихотиломания

Децата имат склонността да го правят, без да осъзнават това, като дори е възможно да не си спомнят, че са го правили. Други индивиди извършват дърпането на косми като вид ритуал - избират косми с определена текстура и цвят или кичури от дадено място, въпреки че тези специфики на обсесивно-компулсивно разстройство рядко се наблюдават при децата. Някои хора, които страдат от трихотиломания, също така изяждат косата, след като я изскубват.

Симптоми

Симптомите, които може да наблюдавате при децата включват:

• Рязка и асиметрична загуба на коса

• Косми на пода или на възглавницата

• Ръцете са разположени постоянно близо до главата

• Непрекъснато носенето на шапки

• Често оглеждане в огледалото

Някои деца описват чувство на освобождаване от напрежението, след като отскубнат части от косата си, въпреки че тези, които го правят несъзнателно, не споделят подобни усещания. Когато ги питат, повечето деца отричат да са дърпали космите си, като някои вероятно наистина не си спомнят. При част от малчуганите съществуват ритуали, които включват запазването на изскубаната коса и навиването и на кълбо или докосването до устните. Поради сериозните последици от трихотиломанията върху външния вид на детето разстройството може да повлияе по негативен начин на самочувствието и социалните контакти в училище. Развитието на обсесивно-компулсивното разстройство обикновено започва на възраст от около 12 години, но е възможно симптомите да се наблюдават и при по-малки деца.

Рискови фактори

Разстройството се среща по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Също така в повечето случаи състоянието е придружено от други разстройства като обсесивно-компулсивно разстройство. Скубането на косата обикновено има цикличен характер, тъй като космите предизвикват сърбеж, докато израстват, което може допълнително да стимулира децата да ги дърпат, за да намалят дискомфорта.

Диагноза

За да се постави диагноза при децата, е необходимо да се установи продължително практикуване на скубане на косата, което предизвиква високи нива на безпокойство. Също така детето трябва да е правило множество опити да намали или прекрати вредната практика. Преди да бъдат диагностицирани с трихотиломания, на малчуганите често се правят изследвания за инфекции на скалпа, алопеция ареата и всякакви други разстройства, които могат да обяснят липсата на коса. Значително по-трудно е обсесивно-компулсивното разстройство да се диагностицира при много малки деца.

Лечение и терапии

Психотерапевтични: при случаите на трихотиломания най-честният подход е когнитивно-поведенческата терапия, която помага на децата да осъзнаят практикуването на вредните навици. Чрез този подход малчуганите започват да разпознават емоциите и причинителите, които водят до отскубването на косми от тялото.

След като децата се научат да разпознават вредните навици, те пристъпват към терапия за промяна на навиците. Някои лекари препоръчват прилагането на трикове, които превръщат скубането на косата в много по-трудно начинание. Носенето на лейкопласти около пръстите и ноктите пречи на отскубването на косми както и вързаната на конска опашка коса или носенето на шапка. За тези деца, които харесват усещането от играта с косата, след като е издърпана, е препоръчително да им се предостави молив или химикал с интересна текстура, който да задоволи желанието за докосването с пръсти.

Фармакологични: Предписването на лекарства не е често срещана практика, тъй като когнитивно-поведенческата терапия има високо ниво на ефективност. В някои случаи се предписват антидепресанти, които се приемат едновременно с посещаването на квалифициран терапевт.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: childmind.org
Снимки: unsplash.com; basicmedicalkey.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноНовиниСоциални грижиТестовеРецептиАлт. медицинаИсторияСпортАнкетиХранене при...ИнтервютаОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника