Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Уменията, които всеки тийнейджър трябва да изгради

Уменията, които всеки тийнейджър трябва да изгради

Уменията, които всеки тийнейджър трябва да изгради - изображение

Само защото юношата навършва пълнолетие, не значи, че е готов да заживее сам. Освен ако не е овладял житейските умения, които са необходими, за да оцелее в реалния и малко груб свят, той няма добри шансове да заживее независим и свободен живот.

Всъщност много тийнейджъри се превръщат в „деца бумеранг“ и се прибират у дома, защото им липсват жизненоважни умения в живота. Те се борят с действителността без финансовата, физическа и емоционална подкрепа на родителите си и за съжаление често не успяват да се справят сами. Кои са основните житейски умения, които са нужни на тийнейджъра, за да се справи с живота?

Умения за работа

Не може да се очаква, че щом юношата се справя добре в училище, ще постига успехи и на трудовия пазар. Правилата на работното място са доста по-различни от тези в гимназията. Подрастващите трябва да знаят как да подадат документите си за кандидатстване за работа, да се явят на интервю и да следват указанията на ръководителите си.
Почасовият труд, докато учи или през лятото, може да подготви юношата за бъдеща кариера. Освен това поемането на част от домакинските задължения е от помощ за приемане и привикване към работния процес.

Умения за пътуване

Само защото подрастващият вече има свидетелство за правоуправление на автомобил не значи, че непременно е усвоил умение да пътува. Нужно е да знае добре как да стигне от точка А до точка Б, това означава не само да избере правилния път, чрез навигатора на телефона си, а и да прецени пътната обстановка, и правилния час за пътуването. Разбира се не всички на тази възраст умеят да шофират, нито пък имат шофьорска книжка. В този случай е важно да знаят как да разпределят времето и средствата си, за да използват ефективно обществения транспорт.

Умение за поставяне на цел

Ако тийнейджърът иска да промени нещо в живота си драстично или в бъдеще се интересува от катерене по корпоративната стълбица, умението да си поставя цели е от съществено значение.
Нужно е в сравнително ранна възраст да се изгради умението за поставяне на цели. По време на съзряването трябва да се говори за това как се предприемат действия за постигане на стремежите. Един тийнейджър, който вижда последствията от напредъка си е много по-мотивиран и за бъдещи постижения.

Умение за регулиране на емоциите

Всички академични умения и атлетични способности, трупани по време на обучението, ще докарат подрастващия до момента на реализиране извън дома, като за него в този момент е изключително важно да знае как да регулира емоциите си.
В края на краищата, ако човек не успява да контролира поведението си, то не успява да се справи и с околния свят - безпокойството в него надделява, или няма смелост и сили да излезе извън зоната си на комфорт. Ако в ранна възраст детето започне да се учи да се справя с неприятните емоции по здравословен начин, с течение на времето ще придобие увереност в способността си да се справя с трудните неща в живота.

Способност за справяне с извънредни ситуации

Понякога, когато възникне извънредна ситуация, няма време за обмисляне. Това е причината родителите да отделят време и да научат подрастващите си деца да се справят с подобни ситуации, докато са вкъщи. Изгаряне с нагорещена мазнина, сериозно нараняване или природно бедствие са само някои от инцидентите, с които един юноша може да се сблъска, докато е сам. Уверете се, че ще знае как да постъпи, когато няма ток или се случи нещо спешно и непредвидено. Децата, които са израснали във века на технологиите, често разчитат на телефонно обаждане за съвет, но понякога няма възможност и време за подобни действия преди мига на решението.

Управление на домакинството

Повечето родители се изкушават да оставят тийнейджъра далеч от кухнята и пералнята, но трябва да помнят, че рано или късно тези умения ще са важни за техния подрастващ, независимо дали е в някое общежитие или в собствен дом. Детето трябва с времето да добива основни умения, както в домакинската дейност, така и в малките и неотложни ремонти.

Финансови умения

Едно от най-важните умения, които тийнейджърът трябва да добие, е правилна представа как да борави с парите. За съжаление много подрастващи напускат дома без никаква представа как да създадат и балансират бюджет. Така те се оказват затънали в доста съществени дългове, за изключително кратко време.

Нужно е всеки родител да прекара време, полагайки поне основите на умението да се борави разумно с пари. Това може да се окаже стъпката, която ще предпази детето от разоряване в зрелостта му.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: domain.com.au

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимки