Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Умът или щитовидната жлеза влошава психичното ми здраве?

Умът или щитовидната жлеза влошава психичното ми здраве?

Умът или щитовидната жлеза влошава психичното ми здраве? - изображение
Малката пеперудообразна жлеза в основата на врата ни може да направи живота ни Рай или Ад.

Името й е Щитовидна жлеза — ръководителят на нашата ендокринна система, която управлява целия ни метаболизъм. Тя отделя хормон, който действа като "педал за газ" върху всички наши телесни органи и дейности, особено мозъка. Ако сте човек с понижени тиреоидни хормони, може да страдате от симптоми като ниска температура, забавени движения, ниска сърдечна честота, забавено храносмилане, забавена реч, влошен сън, влошена памет, забавено мислене и понижено настроение. Е, може би има нещо повече от собствения ви ум, което ви потиска?

В интервю с гуруто на проблемите с щитовидната жлеза - д-р Ричард Шеймс, цитират от Psychology Today, който заедно със съпругата и дъщеря си пише революционната книга Thyroid Mind Power: The Proven Cure for Hormone-Related Depression, Anxiety, and Irritability, споделя: "Пациентите, приятелите и семейството често ме питат: "Защо фокусираш медицинската си практика върху щитовидната жлеза през всичките тези години?"

Аз непрекъснато се учудвам на факта, че хората не осъзнават, че дисбалансът на щитовидната жлеза се е превърнал в едно от най-честите от всички физически заболявания."

Шеймс споделя, че броят на изписваните лекарства за щитовидната жлеза вече надвишава този на медикаментите за почти всяка друга категория болести. Ето защо идеята, че може да имате проблем с тази важна жлеза, е добре да се обмисли, дори тестовете ви да са "нормални".

Причината за тази повишена честота е най-накрая ясна. Тази тиха епидемия се дължи на нарастващото замърсяване на въздуха, храната и водата със синтетични химикали, които нарушават хормоните.

А най-шокиращото е, че според Шеймс: "Дисбалансът на щитовидната жлеза при всеки човек, диагностициран или не, може да причини умствени и психологически симптоми. Зад всяко психическо състояние може да стои щитовидната жлеза като причина или принос."

Около 750 млн. души в света имат заболявания на щитовидната жлеза. Важно е да подчертаем, че дори лек дисбаланс може да причини тежки симптоми. Шеймс прави предположение: "Ако имате неприятни психични симптоми, независимо дали приемате медикаменти или не, независимо дали посещавате психотерапия или не, то е нужно да определите дали част от проблема не е дисбаланс на щитовидната ви жлеза.

Според Шеймс, проучванията показват, че дори леките форми на повишаване и понижаване на щитовидните хормони са обезпокоителни. Може да имате лек дисбаланс, но и изключително труден психологически проблем в резултат на това леко заболяване.

По този начин нарушението на щитовидната жлеза обхваща аспекти на тялото и ума. Поддържането на правилното й функциониране може да помогне на милиони хора да се чувстват по-добре по-бързо. Да допуснем проблемите с щитовидната ни жлеза да останат нетретирани, означава да пуснем доброволно бъркотията да навлезе в живота ни. Ето такава е силата, която тази малка пеперудообразна жлеза има върху нашия ум.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: doctortaz.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаучни публикацииЗаболявания (МКБ)ИсторияПатологияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИнтервютаПсихологияХранене при...ЛеченияВидеоИзследванияСнимкиАлт. медицинаКлинични пътекиФизиологияСпортБотаника