Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Чисти ръце – чисти мисли: Психологическото въздействие от измиването на ръцете

Чисти ръце – чисти мисли: Психологическото въздействие от измиването на ръцете

Чисти ръце – чисти мисли: Психологическото въздействие от измиването на ръцете - изображение

Измивайки ръцете си, ние измиваме и ума си – намаляваме чувството за вина, изпитваме по-малко съмнения и възстановяваме оптимизма си. Измиването на ръцете изпраща подсъзнателно метафорично съобщение към мозъка: измиването почиства както физическата, така и менталната мръсотия. Този прост хигиенен акт е важен не само за нашето физическо здраве, но носи и множество психологически ефекти.

Вижте 4 от тях:

Освобождава от чувството за вина

В ума мръсотията се асоциира с вината. Така едно съвсем обикновено измиване на ръцете би намалило чувството за вина. Ефектът е доказан през 2006 г. в изследване с участието на доброволци, които е трябвало да разкажат за свои неморални постъпки. Участниците били разделени на две групи, като едната е имала право да използва антисептичен спрей за ръце, а другата не. В крайна сметка се оказало, че тези, които имали възможност да изчистят ръцете си след разказа за неморалната си постъпка, се чувствали много по-малко виновни от останалите.

Подсилва усещането за морал

Измиването на ръцете ни прави по-критични към лошите постъпки на околните. Ефектът е от доказан през 2010 г. в изследване, в което участниците били помолени да споделят мнението си по въпроси, свързани с абортите, употребата на наркотици и алкохол, различна сексуална ориентация. Доброволците били разделени на две групи, като в първата участниците е трябвало да измият ръцете си, преди да говорят, а в другата – не. Резултатите от изследването показали, че „чистите” доброволци били много по-строги в оценките си и много по-склонни към сурово наказание на дори леки прояви на неморално поведение.

Премахва съмненията

Понякога след вземане на погрешно решение ние сякаш се опитваме да оправдаем грешката си, преструвайки се, че именно това е бил единственият възможен правилен избор. Въпреки това измиването на ръцете може да направи напълно излишна необходимостта от самооправдание в някои случаи, оставяйки у нас усещането, че действително сме направили всичко възможно при дадените обстоятелства. Ефектът е научно доказан през 2010 година.

Измива лошия късмет

Измиване на ръцете може да премахне ефектите от поредица неприятни събития в живота ни, които възприемаме като лош късмет. Този ефект е експериментално доказан с няколко изследвания през 2012 г.

Всички изследвания, направени в областта до момента, доказват категорично, че измивайки ръцете си, ние измиваме и съзнанието си.

Според психолозите Спайк Лий и Норберт Шварц измиването на ръцете помага да започнем начисто след постъпка, която по една или друга причина тежи на съвестта ни. Измивайки ръцете си, ние премахваме психологическите остатъци от действия, които влизат в конфликт с нашия вътрешен мир.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: PsyBlog , Personality Science, psycnet.apa.org
Снимка: fuentepura.es

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитно