Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 12 често срещани ирационални вярвания според д-р Албърт Елис

12 често срещани ирационални вярвания според д-р Албърт Елис

12 често срещани ирационални вярвания според д-р Албърт Елис - изображение

Д-р Албърт Елис (1913-2007) практикува рационално-емоционална поведенческа терапия. През годините  като терапевт той идентифицира 12 ирационални вярвания, които много хора притежават. Дефиницията на Елис за ирационално убеждение е, че:

  • То изкривява действителността
  • То е нелогично
  • То ви пречи да постигнете целите си
  • То води до нездравословни емоции
  • То води до самоунищожително поведение

"Идеята, че е крайно необходимо зрялото човешко същество да бъде обичано или одобрено от почти всеки значим друг в своята общност".

"Идеята, че човек трябва да бъде напълно компетентен, адекватен и реализиран във всички възможни аспекти, за да се счита за ценен."

"Идеята, че някои хора са лоши, нечестиви или низки, и че те трябва да бъдат сериозно обвинявани и наказани за злодеянието си."

"Идеята, че е ужасно и катастрофално, когато нещата не стоят по този начин, по който на някой му се иска да стоят."

"Идеята, че човешкото нещастие е причинено отвън и че хората имат малка или никаква способност да контролират своите скърби и смущения".

"Идеята, че ако нещо е ужасяващо и страховито или може да бъде такова, то трябва да бъдем силно загрижени за него и да дълбаем в опасността то да се случи".

"Идеята, че е по-лесно да избягваме, отколкото да се сблъскаме с някои житейски трудности и лични отговорности."

"Идеята, че човек трябва да бъде зависим от другите и се нуждае от някой по-силен, на когото да разчита."

"Идеята, че миналото на някого е много важен определящ фактор за сегашното му поведение и че нещо, което някога е повлиявало силно живота му, то би трябвало безкрайно да оказва подобен ефект."

"Идеята, че човек би трябвало да е особено разстроен, относно проблемите и разстройствата на други хора".

"Идеята, че винаги съществува правилно, точно и перфектно решение на човешките проблеми и че е катастрофално, ако това перфектно решение не бъде намерено."

"Идеята, че можем да дадем на хората (включително и на себе си) глобална оценка като човешки същества и че общата им ценност зависи от доброто им представяне".

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: reflectd.co

Снимка: exploringyourmind.com

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаника