Начало Психология Социална психология Аз 15 неща, които творците правят различно

15 неща, които творците правят различно

15 неща, които творците правят различно - изображение

Творчеството работи по мистериозни и често парадоксални начини. Творческото мислене е стабилна, определяща характеристика в някои личности, но може да се промени, в зависимост от ситуацията и контекста. Вдъхновението и идеите често възникват на пръв поглед от нищото и след това не се появяват, когато имаме най-голяма нужда от тях, а творческото мислене изисква множество познания и напълно разчупва стандартния процес на мислене. 

Невролозите изобразяват сложна картина на творчеството. Учените знаят, че е много по-комплексно от това, което преди определяхме като „дясно-лявото разбиране за мозъка“ (теорията е, че левият дял е рационален и аналитичен, десният дял на мозъка е творчески и емоционален). В действителност, за креативността се смята, че включва редица когнитивни процеси, невронни пътеки и емоции, и все още нямаме пълната картина за това как работи творческият ум. От психологическа гледна точка, творческите типове личности са трудни за установяване, до голяма степен, защото са сложни, парадоксални и са склонни да избягват навиците и рутината в търсенията си. И това не е просто стереотип на "художник мъченик" - художниците наистина са по-сложни хора, също както всеки вид артистична натура. Изследванията показват, че творчеството включва съчетаване на множество черти, поведения и социални влияния в един човек.
Трудно е да се познаят творците, защото творчеството е по-сложно от не-творческото", казва Скот Бари Кауфман (психолог от Нюйоркския университет), който е прекарал години в изследване на творчеството, за „Хъфингтън Пост“. "Нещата, които изпъкват най-много, са парадоксите на творческото Аз ... Интелигентните хора имат по-меки умове".

Въпреки че липсва „типичен тип творческа личност“, има признаци, характеризиращи поведението на творците. На вниманието ви представяме 15 признака, правещи творците различни.


1. Творците са убедени, в мечтата си, въпреки разубеждаването, идващо от всички страни

Според автора на „Ода за позитивното конструктивно мечтаене“ – Ребека Л. Макмилан „скитането“ може да помогне в процеса на "творческо зараждане на идеи". И, разбира се, много от нас знаят от опит, че най-добрите хрумвания идват привидно извън работата, когато умът ни е другаде. 
Част от идеите идват насън,нали? Това изглежда безсмислено, но проучване от 2012 г. предполага, че включва високо ангажирана мозъчна активност - сънят може да доведе до внезапни връзки и прозрения. Невролозите установяват, че сънят включва същите мозъчни процеси, които въображението и творчеството.

2. Наблюдават всичко

Светът е вълшебен за твореца – той вижда подтици навсякъде и непрекъснато, защото ги разпознава в информацията, даваща енергия на творческото изразяване.

3. Най-продуктивни са в необичайни моменти.

Много велики художници са казвали, че правят най-добрата си работа много рано сутрин или късно през нощта. Владимир Набоков започва да пише веднага след като се събуди в 6 или 7 часа сутринта, а Франк Лойд Райт често се събужда, започва работа в 3 или 4 часа сутрин и работи няколко часа, преди да се върне в леглото. Независимо кое време е, творчески настроените хора често избират странен момент за работа, в който умовете им започват да структурират данните, по съответния за тях начин.

4. Усамотяват се

"За да бъдем отворени към творчеството, трябва да имаме способността за конструктивно използване на самотата. Трябва да преодолеем страха да бъдем сами", пише американският екзистенциален психолог Роло Мей. Стереотипът за художниците е, че са самотници, макар това да не е истинно. Самотата може да е ключ към изработването на най-прочувствените им творби. За Кауфман това има пряка връзка с мечтаенето – трябва да отделяме време, за да позволим на ума ни да се разхожда. "Трудно е да се намери този вътрешен творчески глас, ако ... не се свързвате със себе си и не отразявате себе си."

5. Правят творби от житейските препятствия наоколо

Много от най-емблематичните истории и песни на всички времена са били вдъхновени от болезнена емоция, сърдечни вълнения или дълбоки вътрешни приливи. Изключително често чувствата, предизвикани от обстоятелства край твореца, са катализатор за творческия му растеж. Всяка емоционална травма за креативните е възможност за израстване в областта на междуличностните отношения, духовността, оценяването на живота, личната сила и най-вече за творчеството - да виждат нови възможности в съществуването си и развитието си.
"Много хора могат да използват това като горивото, от което се нуждаят, за да излязат с различна перспектива за реалността", казва Кауфман. "Това, което се е случило е, че техният възглед за света като сигурно място е разбит, в някакъв момент от живота им, което ги кара да стигнат до периферията и да видят нещата в нова, свежа светлина, като това е много благоприятно за творчеството. "

6. Търсят нови преживявания

Харесва им да се излагат на нови преживявания, усещания и състояния на ума - и тази отвореност е значителен предиктор на творческата продукция. "Отвореността към новия опит е най-силното предсказание на творческото постижение", казва Кауфман. "Това се състои от много различни аспекти, но всички те са свързани помежду си: Интелектуално любопитство, търсене на тръпката, откритост към емоциите и фантазията - това, което ги обединява, е стремеж към когнитивно и поведенческо изследване на света, вътрешния свят и външния им свят ".

7. Те "се провалят"

Устойчивостта практически е предпоставка за творчески успех, казва Кауфман. Творенето често се описва като процес на многократни неуспехи, докато не открием нещо, което преобръща тенденцията и води до търсения успех.
Креативните хора се провалят често, а истински добрите много често“, казва Стивън Котлър (сътрудник и един от авторите на „Форбс“), докато пише за творческият гении на Айнщайн. 
Изключително популярен, на наша територия, е цитат на Камило Плачи, гласящ „който не опитва, той не греши“, подкрепящ идеята, че процесът на истинския успех, не може да пропусне етап на неуспех.

8. Те любопитстват

Творците са ненаситно любопитни - обикновено избират да преживеят изпълнен с изследвания живот, дори когато остаряват, поддържат усещане за любопитство към изкуството на живеене. Независимо дали чрез задълбочен разговор, или самотен скитащ ум, творците наблюдават света около тях и искат да разберат защо и как е се е оформил такъв.

9. Наблюдават 

Най-добрите идеи, често се генерират в умовете им , наблюдавайки света и околните хора. Наблюдаващи по природа и любопитни за живота на другите, творческите типове често обичат да зяпат хората - те могат да генерират някои от най-добрите си идеи благодарение на това. Кауфман подчертава - "За много писатели гледането на хората е изключително важно ... Те са запалени наблюдатели на човешката природа."

10. Рискуват, въпреки притесненията

Част от творенето е поемане на рискове и много творци процъфтяват, правейки го в различни аспекти на живота си. "Има дълбока и смислена връзка между поемането на риск и творчеството, като това често се пренебрегва", пише Стивън Котлър във "Форбс". "Творчеството е акт на правене на нещо от нищо.“

11. Те виждат целия живот като възможност за себеизразяване

Фридрих Ницше вярва, че животът и светът трябва да се разглеждат като произведение на изкуството. Творците са по-склонни да виждат света по този начин и да търсят постоянно възможности за себеизразяване в ежедневието. "Творчеството не е нищо повече от индивидуален израз на вашите нужди, желания и уникалност", пише Кауфман.

12. Следват истинските си страсти

Креативните хора са склонни да бъдат вътрешно мотивирани - което означава, че са готови да действат от вътрешна мотивация, а не от желание за външна награда или признание. Психолозите са показали, че креативните хора се задвижват от действия предизвикателства, знак за присъща мотивация.
"Изявените творци избират и стават страстно ангажирани в предизвикателни, рискови проблеми, които осигуряват мощно чувство за сила, от способността да използват своите таланти", пишат М. А. Колинс и T.M. Амабил в „Наръчник на креативността“ .

13. Излизат от собствените си глави

Кауфман твърди, че една от целите на мечтата е да ни помогне да излезем от собствената си, ограничена гледна точка и да проучим други начини на мислене, които могат да бъдат важен принос за творческата дейност. "Мечтанието се е развило, за да ни позволи да напуснем настоящето", казва Кауфман. Изследванията също така предполагат, че прегръщането на "психологическо разстояние" - т.е. да се гледа на друг човек или да се мисли за въпрос, сякаш е нереален или непознат - може да даде тласък на творческото мислене.

14. Те се обграждат с красота

Творците имат склонност да изграждат отличен вкус и в резултат на това, се радват да бъдат заобиколени от красота. Изследване, публикувано неотдавна в списанието „Психология на естетиката, творчеството и изкуствата“, показа, че музиканти - включително оркестрови музиканти, учители по музика и солисти - показват висока чувствителност и отзивчивост към художествената красота.

15. Логиката им е различна

Ако има едно нещо, което отличава високо творческите хора от другите, това е способността да виждат възможности, където другите не - или с други думи „визия“. Много велики художници и писатели са признали, че творчеството е просто способността да се „свързват точките“, които другите никога не биха видели като възможни за свързване. По думите на Стив Джобс - "Творчеството просто свързва нещата.Когато попитате творците как са направили нещо, те се чувстват малко виновни, защото не са го направили, просто са видели нещо, което им се струвало очевидно. "

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: creativitypost.com
Снимка: varleygrace.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИнтервюта