Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 5 начина да създадете щастливи семейни спомени

5 начина да създадете щастливи семейни спомени

5 начина да създадете щастливи семейни спомени - изображение

Положителните семейни спомени са протекционни

Спомените се случват, независимо от това, което правим. Отрицателните преживявания имат особена и трайна власт. Но родителите могат да противодействат, като участват в създаването на позитивни спомени. По време на стрес тези спомени помагат на нашите деца и тийнейджъри да помнят, че нещата невинаги са трудни или просто ужасни. Като възрастни тези същите положителни спомени от детството ще им помогнат да устояват неизбежните бури на живота.

Изследванията го доказват. Хората, които имат запас от положителни спомени от детството, обикновено са по-щастливи и по-здрави, имат по-добри когнитивни умения и са по-толерантни към другите. Те са по-малко склонни да развият разстройство на настроението и обикновено са по-оптимистични и по-способни да се справят със стреса. Изследователите дори установяват, че малките деца, които имат положителен опит съсъс воите близки, могат да развият по-голям хипокампус - мозъчната област, важна за ученето, паметта и реакциите на стреса.

Чрез редовното депозиране на щастливи и положителни спомени в паметта на нашите деца, можем да гарантираме, че те ще имат здравословни дивиденти, които да им служат до края на живота.

5 начина да създадете щастливи семейни спомени

Забелязвайте и подчертавайте положителните качества и поведения: Има хиляди възможности за коригиране, порицаване или дисциплиниране на едно дете или тийнейджър. За да бъде детето емоционално здраво и силно, тези моменти трябва да бъдат балансирани с положителни коментари от обгрижващите го. Отбелязвайте, когато децата ви са положили усилие или са проявили любезност, щедрост/ опрощение. Обръщайте внимание на моментите, в които споделят с вас. Демонстрирайте интерес към това, което ги интересува. Обръщайки внимание на позитивите. Ние създаваме семейна атмосфера, която подхранва устойчивостта на нашите деца и им показва как да бъдем позитивна сила в света.

Играйте с децата си: Правете всичко, което ви се иска, и ви кара да се смеете и да се забавлявате. Построете си укрепление с възглавниците от дивана. Въргаляйте се на пода. Танцувайте в кухнята. Излезте в дъжда и цапайте в локвите. Когато им четете, преправяйте гласа си, според различните герои в историите. Правете такива неща редовно и често. Щастливите моменти с родителите изграждат увереността и самочувствието на децата.

Правете малките неща голяма работа: Вашето дете вижда бръмбар. Това е просто бръмбар? Или това е БРЪМБАР? Ако просто минавате покрай него, това не е запомнящо се. Но ако спрете да го разгледате заедно, коментирате колко крака има, опитате се да го накарате да се качи върху пръчка, чудите се на глас дали има семейство и т.н. - сега това вече е едно незабравимо събитие. За подрастващото дете има нови и важни неща, които се случват всеки ден. От нас зависи да забележим и да споделим вълнението му.

Предприемайте приключения: необичайните приключения се открояват в спомените на хората. Това не означава, че трябва да харчите много пари или да отидете на някое специално място (въпреки че, ако можете да си го позволите от време на време, това също е забавно). Ако се върши с леко сърце и чувство за приключение, почти всяка дейност може да бъде запомняща се. Ще ви дадем за пример майка, която взима децата със себе си, когато пазарува хранителни стоки. Всяка седмица едно от тях трябва да избере храна, която никой в семейството никога не е пробвал преди това. Когато се приберат вкъщи, разучават как трябва да го готвят и го правят. Всичко това в дух на приключение и забавление. Твърде вероятно някой ден тези деца да правят същото със своите деца.

Отделяйте време всяка нощ, за да сте благодарни: Прекалено лесно е да приемате положителните неща, които се случват всеки ден за даденост. Проучване показва, че хората, които отделят време, за да напишат поне 3 неща, за които са благодарни в дадения ден, са по-оптимистични, устойчиви и емоционално здрави. Създайте семеен дневник, в който всеки член да записва нещо, което се е случило през деня, и го е накарало да се почувства доволен или благодарен. Дневникът помага на всички в семейството да пазят нещата в перспектива.

Много години след започването на този семеен ритуал, когато тийнейджърът ви има лош ден, и всичко в живота му е "ужасно". Той ще има възможност да прочетете дневника ви. Това няма да премахне цялата му тревога, но ще му напомни, че има още много други неща в живота му от тези моментни проблеми.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: istockphoto.com

Източник: psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиАнкетиНовиниОрганизацииСпециалистиСпортИнтервютаИсторияРецептиТестовеХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника