Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 8 изненадващи неща, които външният ви вид казва за вас

8 изненадващи неща, които външният ви вид казва за вас

8 изненадващи неща, които външният ви вид казва за вас - изображение

В рамките на няколко секунди, когато видим някой — независимо дали е на среща или в магазин за хранителни стоки — ние правим редица преценки от това колко умен е той, до това доколко е склонен да извърши престъпление.

Изненадващо, в някои случаи нашите първи впечатления могат да бъдат изключително точни. В други, те са напълно неоснователни.

Ето някои от нещата, които съдим за хората въз основа на външния им вид. 

1. Ако сте привлекателни, хората предполагат, че имате и други положителни черти. 

Благодарение на явлението, което социалните психолози наричат "ефекта на ореола", ние сме склонни да предполагаме, че добреизглеждащите хора притежават други положителни качества, освен външния вид, като висок интелект и ангажираност. 

Даниел Хамерз, психолог от Университета в Тексас, който изучава особеностите на работното място, установява, че това когнитивно пристрастие означава, че добре изглеждащите хора са склонни да получават по-големи заплати на работното място. 

По същия начин, в проучване мъже са помолени да оценят есе, написано от неназован писател от женски пол, участниците оценяват писателя и работата му по-благоприятно, когато им е показана снимка на привлекателна жена с твърдение, че тя стои зад есето, за разлика от това, когато виждат снимка на непривлекателна жена или не виждат снимка изобщо. 

2. Хората могат да получат изненадващо точна информация за вашата личност от снимка. 

В проучване от 2009 г. изследователи показват на участниците снимки на 123 студенти от Тексаския университет в Остин, на които им е казано да имат неутрален израз или им е позволено да позират, както пожелаят.

Независимо от позата, която заснетите заемат, зрителите са изключително точни в преценката на следното: колко екстровертни са, колко високо е тяхното самоуважение, колко религиозни, колко приятни и колко съвестни са те.

3. Вашата структура на лицето може да даде на останалите насоки за това колко сте агресивни.

Малко проучване от 2013 г. от изследователи в Центъра за промяна на поведението в Университетския колеж в Лондон, предполага, че мъжете с по-високи нива на тестостерон (не е изненадващо) са по-склонни да имат по-широки лица и по-големи скули.

Мъжете с тези черти на лицето имат тенденция да притежават по-агресивни личности или личности, задвижвани от статуса.

4. Хората също използват вашата структура на лицето, за да правят преценки за това колко сте силни.

В едно изследване, проведено през 2015 г., учени показват на участниците снимки на 10 различни човека с пет различни изражения на лицето, след което те трябва да оценят колко приятелски, надежден или силен е човекът на фотографията.

Не е изненадващо, че зрителите са склонни да класират хората с щастлив израз като по-приятелски и по-надеждни от тези с ядосано изражение. Те са склонни още да оценяват хората с широки лица като по-силни.

5. Ако изглеждате "неблагонадеждни", е по-вероятно да бъдете разглеждани като престъпници.

Не е ясно защо някои от нас будят повече доверие от други, но това качество може да има последствия, променящи живота. 

Изследователи от Израел и Обединеното кралство набират доброволци, които да наблюдават снимки на мъже и жени, избрани на случаен принцип от две фотографски бази данни и да оценят емоционалното състояние, личностните черти и престъпния изглед на фотографираните. 

Първият набор от снимки е от полицейската база данни; вторият набор се състои от контролни снимки, на които актьори имат задачата да изглеждат щастливи, неутрални или ядосани.

Независимо от мястото, от което идват снимките, хората, които са класифицирани като по-неблагонадеждни и по-доминиращи, са също определени като престъпници. Измежду контролните снимки гневните лица са сочени за най-криминални. 

6. Други основни здравни проблеми могат да се видят от пръв поглед.

Лекарите могат да диагностицират многобройни заболявания само по очите ви. Червените петна в ретината, чувствителният към светлина слой в задната част на окото, могат да бъдат признак на диабет.

Когато нивата на кръвната захар станат твърде високи, това може да блокира кръвоносните съдове в ретината, което ги кара да се надуват и да се пукат.

7. Лицето ви може да не разказва цялата ви история. При мъжете, дължината на пръстите е свързана с риск от рак.

Учените проучват дължината на пръстите на 1500 пациенти с рак на простатата и 3000 здрави мъже в продължение на период от 15 години, като за целта те трябва да гледат снимки на ръце и да изберат тези, наподобяващи техните собствени.

Мъжете, които твърдят, че показалците им са с еднаква дължина или по-дълги от останалите им пръсти, са с една трета по-висока вероятно да бъдат диагностицирани с рак на простатата в хода на проучването от мъжете, чиито показалци са относително по-къси, а ефектът е още по-голям при мъжете на възраст под 60 години.

Имайте предвид, че проучването се основава на дължината на пръстите на мъжете, съобщена от самите тях, а не на действителните измервания, така че вероятно са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят констатациите.

8. И вашата височина може да разкрие риска от някои заболявания.

Изследванията показват, че по-високите хора имат по-малък риск от сърдечни заболявания, докато по-ниските са по-малко застрашени от рак.

Ефектите се считат за свързани с количеството произведен хормон на растежа, който може да ни предпази от някои заболявания, но да увеличи риска от други. Констатациите обаче не означават непременно, че високият или ниският ви ръст може да възпрепятства развитието на дадено заболяване.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: sciencealert.com

Снимка: healthworkscollective.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория