Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 9 ценни урока, които хората научават твърде късно в живота

9 ценни урока, които хората научават твърде късно в живота

9 ценни урока, които хората научават твърде късно в живота - изображение

Най-добрият начин да научим каквото и да било за живота и майсторското изкуство да го владеем, за съжаление е личното преживяване. От друга страна, едва ли има човек, който е готов да послуша съветите на хората, "минали по този път". Повечето от нас вървят право към огъня, дори когато сме предупредени, че можем да изгорим. Уви, това е единственият начин да си научим урока - когато ни заболи, когато минем през целият процес от "заболя ме" до "вече съм добре". Не стига това, но често се случва да имаме нужда от повторение - да не сме си взели поука от първия път, а да си блъскаме главата в стената, докато се окаже, че сме научили нещо, едва когато вече е твърде късно.

А би било толкова хубаво, ако научавахме някои уроци навреме.

Зад гнева винаги се крие страх

Спомняте ли си какво беше казал Учителят Йода в първата серия на "Междузвездни войни": "Страхът е пътят към тъмната страна. Страхът води до гняв; гневът води до омраза; омразата води до страдание". Винаги когато страдаме, особено за дълги периоди, сме убедени, че страданието ни е вследствие на външни фактори, на нещо, което мразим. Следващият път се опитайте да преодолеете тази емоция и ще осъзнаете, че омразата всъщност е проводник на гняв – нещо, което сме таили дълбоко в себе си твърде дълго. А под този гняв в много случаи се крие страх – от уязвимост, от загуба, от изоставяне, дори от това да обърнеш гръб на всичко и да продължиш напред. Успеете ли веднъж да осъзнаете страха, ще видите и неговата сянка – тази на състраданието. И това ще бъде първата ви крачка по пътя НАПРЕД.

Всички наши ежедневни навици формират бъдещето ни Аз

Всичко, което правим днес, определя какви ще бъдем утре. Ако повтаряме едно и също действие в продължение на една седмица, ние задействате промяната. Ако повтаряме едно и също действие един месец, ще можем да забележим първите разлики. Ако повтаряме същото действие в рамките на 1 или 2 и повече години, най-вероятно няма да се познаем, защото вече ще сме променили. За добро или зло, ежедневните навици ни променят, затова е хубаво да заложим на добрите и да се опитаме да се освободим от лошите.

Можем да контролираме емоциите си

Упражненията не бива да се свързват само с усвояването на физически умения. Същият принцип важи и за емоциите - ако искаме да се научим да ги контролираме, трябва да се упражняваме. Колкото повече тренираме овладяването им, толкова по-вероятно е да се превърнем в разумен и спокоен човек. Имайте предвид, че нашето емоционално АЗ не е нищо друго освен отражение на нещата, които упражняваме – съзнателно или не. Никой не се ражда нито разстроен, нито пък раздразнителен, просто много повече "практикува" тази емоция, отколкото спокойствието и радостта, например.

Приемете, че и другите, точно както и вие, имат своя собствена програма

Колкото по-навреме осъзнаете, че и другите, подобно на вас, следват своите собствени приоритети, цели и мечти, толкова по-рано ще се освободите от желанието да контролирате времето и действията им. Дайте си ясна сметка за това, че в края на деня всеки един от нас има нужда да помисли за себе си и нямаме право да очакваме от околните да ни поставят на първо място сред приоритетите си. Да, вие бихте могли да обсебите времето и вниманието им, но това ще работи много кратък период от време, след което ще трябва да потърсите други, които да задоволят нуждата ви да притежавате времето на всички около себе си.

Нито едно постижение няма да бъде толкова удовлетворяващо, колкото е пътуването към него

Наслаждавайте се на пътя към целта си, на самото приключение. Изживявайте всяка една загуба и победа по пътя към крайната цел и никога не забравяте, че "животът е всичко онова, което се случва, докато усърдно кроим други планове".

Да бъдем тук и сега

Ние прекарваме толкова много време в спомени за отминали моменти или в планиране на бъдещето, че често напълно забравяме да присъстваме в настоящето. А то е точно сега и точно тук. Щастието може да съществува само в настоящия момент - миналото вече си е отишло, а бъдещето още не е дошло, настоящият момент е всичко, което имаме.

За да правите това, което обичате, е необходимо да работите три пъти повече от другите

По-голямата част от хората не прекарват живота си, правейки нещата, които обичат, а напротив – посвещават времето си на това, което им носи повече пари, което им струва по-малко усилия или което животът им е предоставил като вид възможност. Може и да не ви се вярва, но малцина са щастливците, които съзнателно и целенасочено избират професия според предпочитанията си, а още по-малко са тези, които рискуват и превръщат любимото си хоби в професия.

Ако искате да се занимавате с това, което действително обичате, е необходимо да започнете да гледате на тази своя цел като на привилегия, която да спечелите, а не като на нещо, което ви се полага по принцип и все някога ще ви се случи от само себе си. Така има опасност твърде късно да разберете, че сте пропилели ценно време и възможности да осъществите себе си по различен и по-успешен начин.

Работата и удоволствието могат да вървят ръка за ръка

Това е самата истина, без значение колко са познатите ви, за които работата е просто още едно досадно задължение. Ако човек обича работата си, е напълно логично да изпитва удоволствие от нея и да се забавлява, работейки.

Ценете всичко, което имате в живота си

Един от най-важните уроци в живота е признателността. Изпитвайте благодарност към всичко, което имате в живота си – ценете хората до себе си, постиженията си, опита, който сте натрупали, уроците, които сте научили. Създайте си навик и ежедневно си напомняйте да бъдете признателни, защото именно благодарността и признателността са истинският ключ към щастието. 

По статията работи: Ина Фенерова

Източници: inc.com, businessinsider.com, learning-mind.com

Снимки: lifehack.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихология