Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Андропауза: Мъжката менопауза – мит и или реалност

Андропауза: Мъжката менопауза – мит и или реалност

Андропауза: Мъжката менопауза – мит и или реалност - изображение
Мит или реалност е мъжката менопауза?

Голям брой мъже (най-често над 40-годишна възраст) съобщават за симптоми като загуба на сексуално желание, наддаване на тегло, умора, проблеми със съня и промени в настроението. Някои експерти твърдят, че тези симптоми могат да бъдат причинени от синдром на намалено производство на тестостерон (хипогонадизъм). По-конкретно, този термин обхваща хормоналната, психологическата и сексуалната симптоматика, която имат мъже на средна или в по-късна възраст. Други специалисти използват термина "андропауза", за да обединят този набор от симптоми. Фактът, че има два термина, използвани за тази група симптоми, отразява липсата на консенсус в медицинската общност за естеството на това състояние.

Ако анализирате обичайните медицински оплаквания на хора в средна възраст, може да откриете, че мъжете и жените имат много общи оплаквания. Допреди няколко години се смяташе, че симптомите на менопаузата се проявяват единствено при жените – теория, която претърпя развитие, довело от своя страна до налагането на термин, който обобщава състоянието при мъжете: андропауза.

Първото изследване на андропаузата е публикувано през 1940 г. в "Журнал на американската медицинска асоциация", но доскоро симптомите й се приемаха като естествен процес на стареене при мъжа. Стандартният подход включва терапия на отделните симптоми на състоянието, без да се обръща внимание на хормоналния дисбаланс. Така например мъже в андропауза често са диагностицирани с депресия и съответно са им предписвани антидепресанти. При наличие и на други признаци на андропаузата обаче (като понижено сексуално желание или проблеми с ерекцията), антидепресантите само влошават проблемите и задълбочават симптомите.

Тестостерон - централният играч в андропаузата

Тестостеронът е отговорен за хормоналните промени, за нормалното функциониране на половата система, спермогенезата, за развитието на мускулната маса и поддържането на нейния тонус. В този ред на мисли не е изненадващо, че ниският тестостерон (нивото му започва да пада след 40-годишна възраст с 1 до 2 процента годишно) може да доведе до умора, проблеми със съня, понижено желание за секс, еректилна дисфункция, лошо настроение.

Ако лекарят установи хронично намалено производство на тестостерон (хипогонадизъм) и сe потвърди медицинска диагноза, на пациента може да бъде предписано хормонално лечение. Съветът на специалистите обаче е да не се прибягва до самолечение – приемането на медикаменти без лекарско предписание може да доведе до сериозни проблеми със здравето и влошаване на симптомите.

Психотерапия

Забързаният начин на живот, проблемите с взаимоотношенията, промените на тялото, неуспехите, липсата на енергия могат да доведат до физически и психически проблеми. Според много специалисти мъжете могат да се справят с много от симптомите на андропаузата с помощта на психотерапия. Тя може да бъде изключително полезен инструмент за управление на емоционалните промени, които мъжете изпитват, когато остаряват. Подобрението в начина на живот също може да помогне за облекчаване или намаляване на много от симптомите. Например - диета или спорт могат да бъдат особено полезни.

Физическите промени и здравословните проблеми също могат да окажат значително влияние върху настроението. Начинът, по който се справяте с психическото си състояние, може да бъде компасът, който ви показва пътя към насладата на вашето настояще и вашето бъдеще. Той също така може да ви помогне да очертаете историята на вашето минало. Психологическата помощ може да бъде много полезна и да ви научи да управлявате новите етапи от живота си.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноТестовеЛайфстайлХранене при...ИсторияСнимкиЗдравни проблемиФизиологияАлт. медицинаПсихологияБотаникаЛечения