Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Емоционалните промени при менопауза

Емоционалните промени при менопауза

Емоционалните промени при менопауза - изображение

По време на менопаузата в тялото на жената се случват изключително много хормонални промени, които неизбежно се отразяват на психическото състояние.

Около 70% от жените в менопауза изпитват по-висока тревожност и депресивност. Това има пряка връзка със симптомите на менопаузата:

-           Промени в менструалния цикъл;

-           горещи вълни;

-           нощно изпотяване;

-           безсъние;

-           покачване на теглото;

-           променливо настроение;

-           болки в ставите;

-           умора;

-           промени в сексуалното желание.

Тези симптоми говорят, че тялото се опитва да се нагоди, към различните нива на хормоните в организма и влияят на настроението толкова силно,  че някой жени променят изцяло поведението си.

Истерични епизоди

Често в този период, принудени от обстоятелствата и негативните мисли, жените правят преоценка на живота си. Изведнъж стабилното семейство им се вижда изтъкано от навици и незаинтересованост. Децата им изглеждат невъзпитани и неблагодарни. Работата скучна и незадоволителна. Това е временно, но може да ги докара до истерия. Случва се да са толкова напрегнати, че да крещят докато им свършат силите. Повишената емоционална възбудимост е често срещана при дамите в менопауза.

Преувеличаване

Невротичността става очевидна. Поради постоянното стимулиране на психиката се натрупва нервно напрежение, което трябва да излезе. Изливането му често е придружено от мрънкане. Някакъв стимул се появява и бива последван от изброяване на всички проблеми от сходен  произход в последно време. Най-нищожна грешка се оказва голяма колкото цепелин, буря може да се разрази и в чаша вода. Важно е хората край дамата да знаят, че тя има нужда да изрази тези емоции, защото задържането им може да доведе до ескалиране на емоционалния проблем. Приемането и положителният отклик на подобен род скандали е изключително трудно, но е най-щадящият за психиката вариант.

Страх от изоставяне

Споменахме преоценката, мрънкането и викането. Сега е моментът, в който трябва да подчертаем, че в менопаузата жената, колкото и независима и силна да е, се нуждае от подкрепата на близките си. Подобна нужда е породена от страха от изоставяне, който се появява в нея. Свръхчувствителността и силната емоционалност се комбинират с плодовете от преоценката и водят жените до подсъзнателни страхове. Основата на тези страхове е доста солидна. До момента дамата е имала цели в живота (семейство, кариера, деца) и е имала сили, за да ги достигне, обикновено по време на менопаузата повечето от тях са постигнати (или са на път да бъдат),силите са изчерпани, чувствителността е повишена, а тялото ненадейно започва да се променя. Ами ако освен без цели, дамата се окаже и без подкрепата, получавана до сега, защото е загубила силите и красотата си?! - Подсъзнанието й нашепва, че е ненужна и неоценена. Ролята на близките е да я подкрепят и уверят в ценността й, за да може да се успокои.

Депресия

По време на менопауза вероятността от депресивни епизоди нараства поради факта, че дамите изпитват изключително много физически неудобства и хормонален дисбаланс.

Шансът за депресивни състояния се засилва при наличие на тези условия:

-           Предходни депресивни епизоди;

-           повишени нива на стрес;

-           негативно отношение към живота;

-           понижена самооценка;

-           приемане на алкохол и упойващи вещества.

Важно е да не се бърка депресията с пониженото настроение при менопауза. Защото е нормално при промените в организма да се случват и емоционални спадове.

Ако негативните емоции продължават повече от две седмици и са изключително тежки, е разумно да се обърнем към специалист.

Изследванията доказват, че ранната менопауза и предизвиканата от хирургическо премахване на яйчниците такава, по-често водят до депресивни епизоди.

Всеки период на човешкия живот води със себе си някакви вътрешни конфликти. Справянето с тях прави личността по-цялостна и щастлива. Менопаузата е един от периодите, които са стресогенни за повечето жени, но е съвсем естествена част от живота, с която се налага да се справим. И дано след нея сме по-щастливи от преди!

 

По статията работи: Станислава Тонева
Източници:passion.ru, ncbi.nlm.nih.gov, womenshealth.gov
Снимка:haushaltstipps.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлБотаникаСнимкиФизиологияСоциални грижиТестовеНовиниАнкетиХранене при...ИсторияЗдравни проблемиСпортЛеченияВидеоИзследвания