Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Експерименти, проучвания и причини за ефекта плацебо - част 1

Експерименти, проучвания и причини за ефекта плацебо - част 1

Експерименти, проучвания и причини за ефекта плацебо - част 1 - изображение

Умът може да оказва силно влияние върху тялото и в някои случаи дори да подпомага лечението му. Той е способен дори да ни накара да повярваме, че фалшивото лекарство оказва реални терапевтични резултати, известно като плацебо ефект. В някои случаи плацебото може да се окаже достатъчно мощно, за да имитира ефектите на реалните медицински процедури.

Плацебо ефектът е нещо повече от позитивно мислене. Когато усетят резултата, много пациенти нямат представа, че реагират на "захарното хапче". Плацебото често се използва в медицинските изследвания в помощ на лекарите и учените да открият, и разберат по-добре физиологичните и психологически ефекти на новите лекарства.

За да се разбере плацебо ефекта, е важно да научим малко повече как и защо действа.

По-подробен поглед към ефекта на плацебо

Плацебо ефектът се определя като феномен, при който някои хора усещат подобрение след прилагането на неактивно вещество или имитиращо лечение.

Какво точно е плацебо? Плацебо е вещество без известни медицински ефекти, като стерилизирана вода, физиологичен разтвор или захарно хапче. Плацебо е фалшиво лечение, което в някои случаи може да доведе до много реален резултат.

Защо хората изпитват реални промени в резултат на фалшиви лечения? Очакванията на пациента играят значителна роля в плацебо ефекта; колкото повече човек очаква лечението да подейства, толкова по-вероятно е той да усети плацебо ефекта.

В повечето случаи човекът не знае, че лечението, което му се указва, е всъщност плацебо.

Той вярва, че получава истинско лечение. Плацебото е предназначено да изглежда по същия начин, независимо дали става дума за хапче, инжекция или консумирана течност, но веществото няма реален ефект върху заболяването или състоянието, което претендира да лекува.

Важно е да се отбележи, че "плацебо" и "плацебо ефект" са две различни неща. Терминът плацебо се отнася до самата неактивна субстанция, докато терминът плацебо ефект се отнася до всеки ефект от приемането на лекарство, който не може да бъде приписан на самата терапия.

Как се използва плацебото в медицинските изследвания?

В медицинските изследвания някои пациенти обикновено получават плацебо, а на други са подложени на действително лечение. Целта на това е да се определи дали лечението има реален ефект. Ако участниците, приемащи действителното лекарство, демонстрират значително подобрение в сравнение с пациентите, приемащи плацебо, проучването може да помогне в подкрепа на твърдението за ефективността на медикамента.

Плацебото не оказва ефект върху заболяването, но може да има много реален ефект върху начина, по който се чувстват някои хора. Колко силен е този ефект, зависи от различни фактори. Някои от нещата, които могат да повлияят ефекта на плацебо, включват:

  • Естеството на заболяването
  • Колко силно пациентът смята, че лечението ще подейства
  • Резултатът, който пациентът очаква да види
  • Положителните твърдения за ефективността на лечението от страна на лекаря
  • Гените също могат да повлияят на това как хората реагират на плацебо

Проучване предполага, че някои хора притежават генетично предразположение да реагират по-силно на плацебо. Резултатът сочи, че пациентите с високи или ниски вариации на даденият ген, който контролира нивата на допамина в префронталната кора на мозъка, реагират различно на захарното хапче. Тези с висок допаминов вариант на гена са с по-висока вероятност да отговорят на плацебо лечение, отколкото тези с ниско допаминовата версия на гена.

Изследванията установяват, че хората с висок допаминов вариант на този ген възприемат болката по-силно и се стремят повече към награди.

При тестване на нови медикаменти и други подходи за лечение, учените се интересуват дали то има способност за третиране на заболяването, която да превъзхожда потенциалните рискове. Чрез своите изследвания те искат да научат дали даденото лекарство е ефективно, какви са нежеланите реакции, до които може да доведе, кои пациенти могат да се възползват и дали е повече или по-малко ефективно от вече известните медикаменти.

Сравнявайки ефектите от лечението с плацебо, изследователите правят опит да определят дали ефектите на лекарството се дължат на самата терапия или са причинени от друга променлива.

Предимствата на плацебото

Едно от основните предимства на плацебото в медицинското и психологическото проучване е, че позволява на изследователите да премахнат или сведат до минимум ефекта, който очакванията могат да окажат резултата. Ако те очакват определен резултат, могат несъзнателно да предадат улики, известни като характеристики на търсенето, чрез които участниците да отгатнат какво се надяват да открият изследователите. В резултат на това понякога поведението на участниците може да се промени.

За да се сведе тази вероятност до минимум, експериментаторите често провеждат така наречения двойно сляп експеримент. В него, както експериментаторите, така и участниците не знаят кой е подложен на истинско лечение и кой на плацебо. Чрез намаляване риска от незначителни отклонения (грешки), които да повлияят на експеримента, въздействието на лекарството и на плацебото е по-ясно забележимо.

Какво причинява ефекта плацебо, вижте ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: biermann-medizin.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноИсторияЛечения