Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Експерименти, проучвания и причини за ефекта плацебо - част 2

Експерименти, проучвания и причини за ефекта плацебо - част 2

Експерименти, проучвания и причини за ефекта плацебо - част 2 - изображение

Умът може да оказва силно влияние върху тялото и в някои случаи дори да подпомага лечението му. Той е способен дори да ни накара да повярваме, че фалшивото лекарство оказва реални терапевтични резултати, известно като плацебо ефект. В някои случаи плацебото може да се окаже достатъчно мощно, за да имитира ефектите на реалните медицински процедури.

Плацебо ефектът е нещо повече от позитивно мислене. Когато усетят резултата, много пациенти нямат представа, че реагират на "захарното хапче". Плацебото често се използва в медицинските изследвания в помощ на лекарите и учените да открият, и разберат по-добре физиологичните и психологически ефекти на новите лекарства.

За да се разбере плацебо ефектът, е важно да научим малко повече как и защо действа.

Примери за ефекта плацебо

Нека си представим, че участникът е доброволец в проучване, което цели да определи ефективността на ново лекарство за главоболие. След като приеме медикамента, той установява, че главоболието му бързо се разсейва и вече се чувства много по-добре. Едва по-късно научава, че е бил в групата, тествана с плацебо, и че "лекарството" е просто захарно хапче.

Един от най-проучените и най-силни плацебо ефекти е понижаването на болката. Според някои изчисления, приблизително 30 до 60% от хората чувстват облекчение на болката след приемането на плацебо хапче.

В някои случаи дори реалните медицински лечения могат да имат полза от плацебо ефекта. Изследователите установяват, че колкото по-убедително говори лекарят за ефективността на лечението, толкова по-добре отговарят пациентите на него.

Ефектът плацебо в психологическите експерименти

В психологическия експеримент, плацебо е инертно лечение или вещество, което няма известни ефекти. Изследователите могат да използват плацебо контролна група - група участници, изложени на плацебо или фалшива независима променлива. Влиянието на лечението с плацебо след това се сравнява с резултатите от реалната независима променлива в експерименталната група.

Въпреки че плацебото не лекува наистина, изследователите откриват, че то може да има различни физически и психологически ефекти. Участниците в плацебо групи показват промени в сърдечната честота, кръвното налягане, нивата на безпокойство, възприемането на болката, умората и дори мозъчната активност. Тези ефекти показват ролята, която играе мозъкът в нашето здраве и усещане за благополучие.

Какво причинява ефекта плацебо?

Докато изследователите знаят, че ефектът на плацебо действа, те все още не разбират напълно как и защо. Научните изследвания продължават да търсят отговори. Редица фактори могат да допринесат за обяснението на това явление.

Плацебото може да предизвика реакции на хормоните

Едно възможно обяснение е, че приемът на плацебо предизвика освобождаване на ендорфини. Ендорфините имат структура, подобна на морфина и други опиатни болкоуспокояващи и действа като естествено болкоуспокояващо.

Изследователите успяват да демонстрират ефекта на плацебо в действие, чрез сканиране на мозъка, което показва, че регионите, които съдържат много опиатни рецептори, се активират както при плацебо групата, така и при тази, подложена на реално лечение. Налоксонът блокира както естествените ендорфини, така и опиоидните лекарства, ето защо приложението му намалява облекчението на болката от плацебо.

Очакванията могат да повлияят на отговора на плацебо

Други възможни обяснения включват подготовка, мотивация и очакване. В някои случаи лечението със захарно хапче може да се съчетае с действително лечение, докато не предизвика желания ефект, пример за класическо кондициониране. Хората, които са силно мотивирани да вярват, че дадена терапия ще работи или са минали друго лечение, което е оказало добър резултат в миналото, е по-вероятно да усетят плацебо ефект.

Ентусиазмът на лекаря, относно предписаното лечение може дори да повлияе на реакцията на пациента. Ако той изглежда много обнадежден, че лечението ще има желания ефект, по-вероятно е пациентът да усети ползите от приемането на лекарството. Това показва, че ефектът плацебо може да се осъществи дори, когато пациентът приема истински лекарства за лечение на заболяване.

Плацебото може също да доведе до нежелани реакции

Противно на всичко по-горе, пациентите могат да изпитат и отрицателни симптоми в отговор на плацебо — реакция, която понякога бива наричана "ноцебо ефект". Например, пациентът може да усети главоболие, гадене или замайване в отговор на плацебо.

Колко мощен е плацебо ефектът?

Плацебо ефектът може да повлиява начина, по който се чувстват пациентите, но проучванията предполагат, че тези ефекти не оказват значително въздействие върху основното заболяване. Обстоен преглед на резултатите от повече от 200 проучвания, включващи употребата на плацебо, установява, че то няма значителни клинични ефекти върху заболяването. Вместо това плацебо ефектът оказва влияние върху докладваните от пациентите ефекти, особено що се отнася до усещането за гадене и болка.

Друг преглед, проведен три години по-късно, установява, че при подобни популации плацебото и лечението имат подобни резултати. Авторите стигат до заключението, че когато се използва подходящо, плацебото би могло да има полза за пациентите като част от терапевтичен план.

Плацебо ефектът може да окаже мощно влияние върху начина, по който хората се чувстват, но е важно да не забравяме, че то не е лек за основното заболяване. Използвайки плацебо в научните изследвания, учените са в състояние да получат по-добра представа за това как терапиите оказват влияние върху пациентите и дали новите лекарства и лечебни подходи са безопасни и ефективни.

Как се използва плацебото в медицинските изследвания, вижте ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: bigthink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПсихологияЛюбопитноЛечения