Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Етерични масла, които помагат за облекчаване на стреса - част 2

Етерични масла, които помагат за облекчаване на стреса - част 2

Етерични масла, които помагат за облекчаване на стреса - част 2 - изображение

Ако страдате от хроничен стрес, практикуването на техники на ума/тялото (като осъзната медитация) и разговорите с професионалист по психично здраве могат да помогнат да намалите тревогите си и да успокоите ума си. Има и някои изследвания, които предполагат, че ароматът на определени етерични масла може да помогне.

Ето девет популярни ароматерапевтични масла и съвети как да ги използвате:

Етерично масло Юзу

Ароматът, използван отдавна в ароматерапията, на японското етерично масло Юзу често бива сочен за естествено решение за облекчаване на стреса. Смята се, че вдишването на цитрусовия му аромат може да потисне активността на симпатиковата нервна система (отговорна за реакцията на организма "бий се или бягай") и да насърчи релаксацията.

Установено е, че вдишването на аромата в продължение на десет минути намалява количеството на хромогран А в слюнката (индикатор за стрес и активност на симпатиковата нервна система) и понижава отрицателния емоционален стрес, според малко проучване.

В проучване, публикувано в Complementary Therapies in Medicine, вдишването на аромата намалява нивата на безпокойство при майките, които се грижат за болни деца в детска клиника.

Етерично масло от портокал

Имате нужда да се отпуснете? Предварителните изследвания показват, че сладкият аромат на етерично масло от портокал може да помогне да облекчите безпокойството си. А проучване, публикувано в Alternative and Complementary Medicine, установява, че при участниците, които са вдишали от етеричното масло, не се наблюдава увеличение на тревожността или напрежението по време на напрегната ситуация, за разлика от тези, които са поели контролен аромат (масло от чаено дърво) или плацебо.

Друга разновидност на портокаловото етерично масло, известно като масло от горчив портокал (Citrus Aurantium) намалява тревожността по време на симулирано събитие за говорене пред публика, твърди проучване от 2017 г.

Етерично масло от иланг-иланг

Почти 67 милиона американци имат високо кръвно налягане, основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. За да намалите кръвното си налягане и да увеличите здравето на сърцето си, е важно да поддържате здравословно тегло, да тренирате редовно, да следвате балансирана диета, да ограничавате приема на сол и алкохол и да избягвате пушенето.

Предварителните проучвания също показват, че етеричното масло от иланг-илангът (вещество, дълго използвано в ароматерапията) може да бъде от полза за хора с високо кръвно налягане. Например, едно малко проучване, публикувано през 2012 г., установява, че ароматът на смес от етерични масла, съдържаща иланг-иланг, води до понижаване на кръвното налягане и нивата на хормона на стреса.

Въпреки че е твърде рано да препоръчате етерично масло от иланг-иланг за контрол на кръвното налягане, включването на ароматерапия с етеричното масло във вашите процедури може да окаже влияние за намаляване на стреса, както и да подобри общото ви здравословно състояние.

Етерично масло от тамян

Ароматерапевтичното масло със сладък дървесен аромат понякога се използва за релаксация и облекчаване на стреса. Обикновено произхождащото от смолата на дървото босвелия масло от тамян се използва за облекчаване на тревожност.

И тук изследванията са много ограничени, но въпреки липсата на научна подкрепа на твърдението, че тамянът може да се бори със стреса, използването му в комбинация с други релаксиращи масла като тези от лавандула, роза и портокал, нанесени върху кърпа или друга тъкан, могат да ви помогнат да се успокоите.

Когато използвате етерични масла, не забравяйте да ги комбинирате с базово масло (като жожоба, сладък бадем или авокадо), преди да го нанесете върху кожата си или да го добавите във ваната. Можете също така да използвате арома дифузьор/изпарител или да поръсите няколко капки масло в кърпа или тъкан, и след това да вдишате аромата му.

Още съвети за употребата на етерични масла при стрес

Въпреки широкото приложение на ароматерапията, все още липсват широкомащабни клинични проучвания, изследващи ефектите й върху тревожността. Макар че етеричното масло, комбинирано с базово масло и втрито с масажиращи движения в кожата ви или добавено към ваната, може да ви помогне да се отпуснете след стресиращ ден, консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате етерични масла, за лечението на каквото и да е състояние.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: dolceplacard.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортПсихологияБотаникаЛюбопитноИсторияЗаведенияЛайфстайлПроизводителиЛечения