Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Етерични масла, които помагат за облекчаване на стреса - част 1

Етерични масла, които помагат за облекчаване на стреса - част 1

Етерични масла, които помагат за облекчаване на стреса - част 1 - изображение

Ако страдате от хроничен стрес, практикуването на техники на ума/тялото (като осъзната медитация) и разговорите с професионалист по психично здраве могат да помогнат да намалите тревогите си и да успокоите ума си. Има и някои изследвания, които предполагат, че ароматът на определени етерични масла може да помогне.

Ето девет популярни ароматерапевтични масла и съвети как да ги използвате:

Лавандулово етерично масло

Едно от най-известните етерични масла в ароматерапията – лавандуловото - е ценно заради успокояващото си въздействие върху тялото и ума, и способността му да понижава тревожността. В проучване, публикувано в списание Journal of Alternative and Complementary Medicine , например, участниците са били изложени на стресор, преди да изпълнят задача, свързана със запаметяване. Тези, които вдишват лавандулов аромат, преди да бъдат подложени на този стрес, се представят по-добре от онези, които са вдишали плацебо аромат.

В проучване, публикувано в International Journal of Nursing Practice, е установено, че ароматерапия със спрей на базата на 3% лавандулово масло, впръскан върху дрехите, е ефективна за намаляване на стреса, свързан с работата за три до четири дни.

Лавандуловото масло се съдържа в разнообразни продукти за ароматерапия, включително соли за вана и масажно масло. Друг начин да се възползвате от успокояващия аромат на лавандула: билков чай с лавандула, който се продава в много магазини за био храни.

Етерично масло от Бергамот

Маслото, което придава на популярния чай Earl grey онзи типичен аромат, този от бергамот, е широко използвано в ароматерапията. Извлечено от кората на цитрусовия плод, известен като Citrus bergamia, то може да ви помогне да намалите нивата си на стрес.

Докато изследванията върху ефектите му са доста ограничени, някои проучвания показват, че маслото от бергамот може да помогне за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията. Проучване от 2017 г., публикувано във Phytotherapy Research, установява, че излагането на аромата в продължение на 15 минути подобрява позитивните чувства на участниците в чакалнята на центъра за психично здраве.

Етеричното масло от бергамот може също да подобри негативните емоции и умора и да понижи нивата на кортизол в слюнката (наричан още "хормон на стреса"), според проучване от 2015.

За облекчаване на стрес, маслото от бергамот трябва да се комбинира с базово масло (като жожоба, сладък бадем или авокадо), преди да се приложи пестеливо върху кожата или да се прибави към ваната. Можете също така да вдишате успокояващия аромат, като поставите капка или две от маслото върху кърпа или друга платнена тъкан, или да използвате дифузьор за ароматерапия.

Етерично масло от лимонена трева

За естествено облекчение на тревожността някои хора се обръщат към ароматерапията, включваща използването на етерично масло от лимонена трева (Cymbopogon citratus). Вдишването на аромата на маслото (или прилагането му върху кожата пестеливо след комбинирането му с базово масло) се смята за стимулиращо релаксацията и намаляващо симптомите на тревожност.

Въпреки че ефективността на етеричното масло от лимонена трева не е достатъчно изследвана, проучване, публикувано в списание за алтернативна и допълваща медицина през 2015 г., констатира, че участниците, изложени на етеричното масло, незабавно намаляват тревожността и напрежението си или се възстановяват бързо от тревожност в сравнение с тези, които са вдишвали контролен аромат (масло от чаено дърво) или плацебо.

Етерично масло от нероли

Маслото от нероли със сладък и пикантен аромат понякога се използва за облекчаване на тревожност. Поддръжниците му твърдят, че вдишването на аромата на това етерично масло (извлечено от цвета на дървото на горчивия портокал) може да спомогне за насърчаване на спокойствието и да спре прекомерно притеснение.

Изследванията върху ефектите на етеричното масло от нероли върху здравето също са доста ограничени. В проучване, публикувано в Hepato-gastroenterology, например, участниците вдишват масло от нероли или контрола (слънчогледово олио), преди да преминат колоноскопия. Първите имат по-ниско систолично кръвно налягане, но нямат промяна в тревожността или болката.

Етерично масло от лимон

Етерично масло от лимон, произвеждано от листата на лимоновото растение, притежава установено седативни и редуциращи безпокойството свойства при предварителни проучвания с животни.

Богато на линалол (съставка, която се среща в лимони, портокали, босилек, манго, грозде, лавандула и други храни и цветя), практикуващите ароматерапия често използват етеричното масло от лимон за облекчаване на стреса, подобряване на настроението, насърчаване на съня и облекчаване на симптомите на депресия.

Във Великобритания се използват персонални апарати за инхалиране и ароматерапия в център за лечение на рак, за да се насърчи релаксацията и да се облекчи гаденето, като етеричното масло от лимон е един от най-често използваните аромати.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: theonion.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияНовиниЛайфстайлСпортБотаникаАлт. медицинаЛеченияСнимкиТестовеИсторияЗаведенияСоциални грижиХранене при...Производители