Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Изненадващи психологически ползи от музиката – част 1

Изненадващи психологически ползи от музиката – част 1

Изненадващи психологически ползи от музиката – част 1 - изображение

Слушането на музика може да е забавно, но дали е възможно тя да ни направи и по-здрави? Изследванията са категорични: слушането на музика носи различни психологически ползи. Музиката може да повлияе на вашите мисли, чувства, настроение и поведение, тя вдъхновява и успокоява. Но психологическото въздействие на музиката може да бъде много по-мощно, отколкото предполагате.

Музикалната терапия често се използва за насърчаване на емоционалното здраве, тя помага на пациентите да се справят със стреса и да подобрят психическото благосъстояние. От друга страна, много изследвания се занимават с връзката между музикалните предпочитания и различните аспекти на личността.

Музиката може да отпусне ума, да активира тялото и дори да помогне на хората да управляват по-добре болката.

Вижте какви други потенциални ползи може да осигури музиката:

Музиката може да подобри когнитивната ефективност

Изследванията показват, че слушането на инструментална музика по време на различни занимания, може да подобри когнитивната ефективност при по-възрастни хора. Скорошно проучване установи, че оптимистичната и ведра музика подобрява не само паметта, но и скоростта, с която обработваме информация.

Ето защо е толкова полезно при изпълнение на умствени задачи да слушате инструментална музика, тя определено ще подобри представянето ви. Заложете на леки инструментални парчета, а не на такива със сложни текстове, защото те ще ви разсейват.

Музиката може да намали стреса

От дълго време се предполага, че музиката може да помогне за намаляване или управление на стреса. Помислете колко прекрасно се чувствате когато след дълъг ден се приберете вкъщи и си пуснете медитативната музика, създадена, за да успокои ума и да предизвика релаксация. Благотворното й въздействие е доказано и от учените в редица експерименти, резултатите от които са категорични: слушането на музика оказва силно влияние върху начина, по който отговаряме на стреса.

Музиката може да ви помогне дори в борбата с килограмите

Една от най-изненадващите психологически ползи от музиката е, че тя може да бъде полезен инструмент за отслабване. Ако се опитвате да намалите теглото си, слушането на нежна музика и слабото осветление може да ви помогне да постигнете целите си.

Изследване показва, че хората, които се хранят в слабо осветени ресторанти на фона на нежни балади, консумират с 18% по-малко храна от останалите. Защо? Изследователите предполагат, че музиката и осветлението помагат да се създаде по-спокойна атмосфера. Когато хората се чувстват комфортно и спокойно, те се хранят по-бавно, което засилва усещането за ситост.

Музиката може да подобри паметта ви

Много ученици слушат музика, докато учат, но дали това наистина е добра идея? Изследователите са на мнение, че музиката действително подобрява паметта, но това зависи от редица фактори, които могат да включват вида на музиката и удоволствието на слушателя, музикалната образованост,

Музиката може да ви помогне да управлявате болката

Редица проучвания са изследвали ефекта на музиката върху болката и лечението. Изследване на пациенти с фибромиалгия е установило, че при тези, които слушат музика дори само един час на ден, се наблюдава значително намаляване на болката в сравнение с доброволците от контролната група. При друго изследване с участието на 7 000 доброволци учените стигат до извода, че пациентите, слушащи по-често музика, се нуждаят от по-малко лекарства, за да се справят с болката.

През 2015 година бе установено, че пациентите, слушали музика преди, по време или дори след операция изпитват по-малко болка и тревога, отколкото тези, които не слушат музика.

"Повече от 51 милиона операции се извършват всяка година в САЩ и около 4,6 милиона в Англия. Музиката е неинвазивна, безопасна и евтина интервенция, която трябва да бъде на разположение на всички, подложени на операция", коментира водещият автор на изследването доктор Катрин Мейдс от университета "Брунел".

Сходни резултати имат и други изследвания в областта, заради което учените са убедени, че музикалната терапия може да бъде важен инструмент за лечение на хронична болка.

Музиката може да предизвика страхопочитание

Може би ви се е случвало определен вид музика да събуди у вас чувство на благоговение, на страхопочитание. Според психолозите то ни помага да избягаме от чувството за собственото Аз, помага ни да се почувстваме част от по-голямата реалност. Това действа терапевтично и много мотивиращо. Помага ни да видим цялата картина, а не само фрагменти от нея.

„Има смисъл в това, че красивите пейзажи, или дори картините, изобразяващи природата, предизвикват страхопочитание", казва Glenn Geher, професор по психология в Държавния университет в Ню Йорк.

"Във времето, в което живеем, в този отвратителен свят, ние повече отвсякога имаме нужда от страхопочитание, от удивление…”, казва още Glenn Geher и допълва, че именно страхопочитанието е това, което може да намали нарцисизма на човечеството, тази болест, която все повече придобива размерите на глобална епидемия.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com
Снимка: growthfreaks.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияВидеоЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаСпортРецептиОбразование