Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Изненадващи психологически ползи от музиката – част 2

Изненадващи психологически ползи от музиката – част 2

Изненадващи психологически ползи от музиката – част 2 - изображение

Психологическото въздействие на музиката може да бъде много по-мощно, отколкото предполагате.

Музикалната терапия често се използва за насърчаване на емоционалното здраве, тя помага на пациентите да се справят със стреса и да подобрят психическото благосъстояние. От друга страна, много изследвания се занимават с връзката между музикалните предпочитания и различните аспекти на личността.

Музиката може да отпусне ума, да активира тялото и дори да помогне на хората да управляват по-добре болката. Вижте какви други потенциални ползи може да осигури музиката:

Музиката може да ви помогне да спите по-добре

Безсънието е сериозен проблем, който засяга хора от всички възрастови групи. Въпреки че има много подходи за лечение на този проблем, както и други често срещани нарушения на съня, изследванията показват, че слушането на релаксираща класическа музика може да бъде безопасно, ефективно и достъпно средство за справяне с проблема.

Изследователи са открили, че хората, които слушат музика, преди да заспят, имат значително по-добро качество на съня от тези, които слушат аудио книга или гледат телевизия например.

Музиката може да подобри мотивацията

Има добра причина, която обяснява усещането, че е по-лесно да тренираме, докато слушаме музика - изследователите са установили, че слушането на музика с бързи темпове засилва тонуса и подобрява представянето. Другият интересен момент е, че музиката не само повишава мотивацията, но засилва удоволствието – както от това, което слушаме, така и от резултатите, които постигаме.

Музиката може да подобри настроението ви

Друга полза от музиката, доказана от науката, че тя просто може да ви направи по-щастливи. В преглед на причините, поради които хората слушат музика, изследователите откриват, че тя играе важна роля в повечето житейски ситуации, засягащи добрия тонус, настроение и осъзнатост.

Друго проучване е установило, че ако си поставим за задача ежедневно да слушаме музика по 1 час, само след две седмици ще се чувстваме много по-щастливи.

Музиката може да намали симптомите на депресия

Изследователите са установили също, че музикалната терапия може да бъде безопасно и ефективно лечение за различни психични заболявания, включително депресия. Според проучване, публикувано в World Journal of Psychiatry, музикалната терапия е ефективна при депресия и тревожност, при деменция, Паркинсон, и няма никакви негативни странични ефекти.

Според учените стилът е важен – най-големи са ползите от класическата, медитационната и инструментална музика, докато метъл и техно са неефективни и дори вредни.

Музиката може да подобри издръжливостта и ефективността

Друга важна психологическа полза от музиката е способността й да повишава продуктивността. Дори да имаме определен темп на ходене или бягане, слушането на силна и ритмична музика ни кара да се движим по-бързо. Доказано е, че синхронизирането на движенията на тялото с музиката може да доведе до по-добра производителност и повишена издръжливост, като ефектът обикновено е най-силен в случаите на упражнения с ниска до умерена интензивност. С други думи, средностатистическият човек е по-вероятно да извлече ползи от слушането на музика в сравнение с професионалните спортисти.

Музиката може да вдъхновява и забавлява, но също така има и мощни психологически ефекти, които могат да подобрят вашето здраве и благополучие. Не приемайте музиката само като начин за забавление, а я включете във вашето ежедневие, за да можете да изпитате менталните ползи от нея. Постепенно ще откриете колко по-мотивирани, щастливи и спокойни се чувствате.

Музиката оказва благотворно въздействие върху новородените

Редица съвременни изследвания показват, че музиката оказва въздействие върху организма на новороденото:

- съдейства за подобряване на соматичните и функционални показатели;

- възстановява забавени рефлекси;

- нормализира честотата на дишането и сърдечния ритъм.

Психолози съветват майките да пеят ежедневно на своите бебета, тъй като майчиният глас успокоява, уравновесява, създава комфортна емоционална среда.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com
Снимка: tuniaf.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияВидеоЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиНовиниСпортРецептиАлт. медицинаОбразование