Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Какви са ефектите на LSD върху човешката психика

Какви са ефектите на LSD върху човешката психика

Какви са ефектите на LSD върху човешката психика - изображение

Диетиламид на лизергиновата киселина (LSD) представлява халюциногенно химическо вещество, откривано в лизергиновата киселина (която пък е продукт на гъбички, паразитиращи по ръжта). Историята на LSD започва през далечната 1938 г. в лабораторията на френския химик Алберт Хофман, който се е опитвал да открие нови медикаменти за подобряване на кръвообращението и дишането при болните.

Поразителните ефекти на веществото върху човешкия мозък са открити през 1943 г. и наркотикът се продава под търговската марка „Delysid“ от 1947 до 1966 г. Дълго време е използван, за да подобрява ефекта от психотерапията при борба с депресия и алкохолизъм. От средата на миналия век армейските подразделения на САЩ се занимават с изучаването му като полезен инструмент за упражняване на умствен контрол над неприятели. Наркотикът започва да се използва с цел „развлечение“ през 60-те години и се разпространява с такава шеметна скорост, че през 70-те бива забранен. През последните години учените правят доста експерименти с наркотичното вещество, като пробивите в изучаването на човешкия мозък стават все по-вероятни, благодарение на овладяването на LSD ефектите. Обикновено веществото се счита за по-малко вредно от останалите наркотици — хероин, кокаин, алкохол, но въпросът е спорен и доста щекотлив в средите на специалистите. Всички знаят, че приемът му може да нанесе трайни психологически вреди, които да съсипят живота на приемащия го.

Краткосрочни ефекти на LSD

Обикновено хората употребяват психеделични вещества, които носят временна симптоматика, подобна на психоза, и траят между 6 и 10 часа. Ето в какво се изразяват обикновено: 

- Визуални халюцинации;
- усилване на сетивните усещания като тези за звуци и миризми; 
- изкривено чувство за време;
- объркване и смесване на сетивата като "виждане" на звуци или "чуване" на цветове;
- усещане, че умът се отделя от тялото;
- импулсивно поведение;
- бърза смяна на емоционалните състояния;
- мистични или религиозни усещания.


Странични ефекти от LSD

Страничните ефекти на киселината са подобни на тези от другите халюциногени. LSD е активно главно при някои подтипове серотонинови рецептори в мозъка и тялото. Серотонинът е невротрансмитер, участващ в активирането на симпатиковата нервна система, която е отговорна за реакцията на тялото ви в миговете на „бий се или бягай“ реакциите.

Физически рискове от приема на LSD

Чрез намесата си в нормалното серотониново действие LSD произвежда както краткосрочните ефекти, споменати по-горе, така и следните негативни странични ефекти:

- Повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм;
- повишена телесна температура;
- безсъние;
- проблеми с позиционирането в пространството и виене на свят;
- загуба на апетит;
- усещане за сухота в устата;
- прекомерно изпотяване;
- треперене;

Влияние върху човешката психика

В допълнение към представянето на физически рискове LSD има мощни ефекти върху умствените състояния на употребяващите, като може да доведе до травматични емоционални реакции. Симптомите могат да включват: 

- Изключително силна и тежка тревожност;
- паническа атака;
- параноя;
- бързо променящите се емоции;
- чувство за откъсване от собствения ум и тяло;
- загубата на усещане за реалност;
- силен страх от смъртта;
- агресивно, автоагресивно и насилствено поведение;
- самоубийствени мисли.

Опасността от злополука се повишава с невъзможността извън лаборатория да се направи точна дозировка и липсата на контролирана среда. Счита се, че веществото може да доведе до тежки психични разстройства.

Това е едно от най-силните средства, водещи до халюцинации. Както вече казахме, то не засяга само зрението, а е способно да смесва и обърква сетивата и усещанията подадени от тях. Ефектът му може да е приятен и вълнуващ или да е ужасяващ. Тези неприятни преживявания се наричат „бед трип“ (bad trip), като са съпровождани със силен страх и паника. Изкривяването на сетивата, нарушенията на идеята за време ориентацията в пространството и преценката за отстояние от обектите са също толкова характерни нарушения на нормалните ментални процеси. Заедно с всичко това вървят заблудите. Те се изразяват във вяра в нещо, което е невярно, и пренебрегване на всички доказателства, сочещи обратното, а параноята е една от тези често срещани заблуди. Тревожността е отговор на човешкото усещане за неизвестност, която застрашава индивида или близките му. Понякога тя има физически израз като треперене, повишено кръвно налягане и забързване на сърдечния ритъм. Халюциногенното персистиращо нарушение представлява появата на симптоми, подобни на бед трип, след края на LSD ефекта. Ако се появи, може да се задържи доста дълго и да наруши нормалния ритъм на живот.

Психозата (например шизофренията) е едно от възможните последствия за психиката на употребяващия LSD. Тя се изразява в изкривено чувство за реалността и вероятността да се появи се повишава с всяка употреба. Също толкова неприятно последствие е възможната дълбока депресия, придружена от мисли за самонараняване и самоубийство.

Ако дотук не ви се е видяло страшно, то е време да ви споменем, че съществува вероятност LSD да доведе до нарушение в менталните функции. Може да докара на потребителите си нарушения в паметовите процеси, да доведе до проблеми с вниманието или до силно объркване. Разбира се, възможно е и затрудняване при работата на абстрактното мислене (невъзможност да се разбере или обясни каквато и да е идея).

Свръхдоза LSD

Трябва да се помни, че това вещество е изключително мощно и малки дози от него могат да предизвикат забележителни ефекти. "Типичната" доза LSD варира между 75 и 150 микрограма. Това е около 3 000 пъти по-малко от количеството аспирин в една нормална таблетка. Тъй като LSD се прави незаконно, има големи разлики в количеството на веществото в различни партиди, което прави много лесно случайно да бъде приета по-голяма доза, отколкото е предвидено. Най-голямата опасност от вземането на твърде много LSD е, че това ще предизвика някаква психическа травма. Веществото има ниска токсичност и количеството, нужно за предизвикване на опасна физическа реакция, е много голямо. Всъщност никога не е имало регистриран случай на човек, починал от свръхдоза LSD, въпреки че е доказано фатален при проучвания върху животни. В редките случаи, при които хората случайно са погълнали тежки свръхдози на LSD, симптомите са включвали:

- Опасно повишена телесна температура;
- повръщане;
- кървене в стомаха;
- затруднено дишане
- кома.

Дългосрочните ефекти на злоупотребата с LSD

Неприятните ефекти от приема на веществото могат да се появят още при действието му и да продължат със седмици. Тези дългосрочни странични ефекти са известни като клиничните термини "персистираща психоза" и "халюциногенно персистиращо нарушение на възприятието". Подобни усложнения са рядкост, но могат да се случат дори след използване на LSD само веднъж. Колкото по-често се използва веществото, толкова повече се повишава вероятността от появата им.

Хората, страдащи от персистираща психоза, могат да имат зрителни смущения, дезорганизирано мислене, параноя и нарушения в емоционалния фон, които продължават дълго след последното използване на лекарството. Въпреки че това състояние не е добре разбрано, понякога симптомите се управляват с антидепресанти или антипсихотици.

Зависимост

Научните доказателства показват, че LSD не предизвиква зависимост и не е пристрастяващ. Въпреки това, толерантност към ефектите от LSD се развива много бързо, което означава, че честото използване на лекарството ще доведе до намаляващи във времето ефекти. По същество същата доза няма да създаде същия „кик". Повечето употребяващи биха увеличили дозата, за да достигат все същите пикове на емоции и усещания, което пък увеличава вероятността за поява на негативни последици. Съществува възможност за развитие на емоционална зависимост към приема на халюциногена, като тя не може да бъде отречена като възможност, защото не е рядко срещана.

„Изчистване“ от LSD

Дори при лица, които са приемали LSD редовно за продължителен период от време, обикновено няма симптоми при спирането, като поради тази причина няма и медикаменти за целта. Въпреки това, интензивните ефекти, които оказва върху възприятията, настроенията и мислите, могат да причинят повишена тревожност, която може да доведе до нарушено функциониране в ежедневието, като това налага помощ от специалист, за да се тушират негативите на повишената тревожност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: drugabuse.com; lsdaddiction.us
Снимка: ismorbo.com

Още по темата:

1.4, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиИзследванияЛеченияБотаникаОрганизацииСпорт