Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Какво представлява невропсихологичната оценка

Какво представлява невропсихологичната оценка

Какво представлява невропсихологичната оценка - изображение

Невропсихологията се занимава с взаимодействието между мозъка и поведението. Невропсихолозите извършват оценки, за да характеризират поведенческите и когнитивните промени в резултат на заболяване или нараняване на централната нервна система, като болестта на Паркинсон или друго нарушение на движението.

Какво представлява невропсихологичната оценка?

Терминът "невропсихологична оценка" се отнася до процес, при който квалифициран клиник, обикновено лицензиран психолог, събира информация за своя клиент (вие или вашето дете) от различни източници, анализира я и определя дали има неврологични причини, поради които някои дейности като училище, работа, поведение или поддържане на социални взаимоотношения, може да представляват особено предизвикателство за личността.

Целта на невропсихологичната оценка е да изследва и разяснява изчерпателно всичко, което може да попречи на успеха на някого, и да даде конкретни, индивидуални препоръки за това как този човек може да функционира по-добре. След като завърши оценката, клиницистът ще предостави дълъг, подробен доклад, в който е очертал всички събрани данни и произтичащите от тях препоръки.

Пълната невропсихологична оценка оценява широк спектър от когнитивни способности, академични умения, социално / емоционално функциониране и поведение. По-конкретно, клиентът ще бъде изпитан чрез словесни разсъждения, визуални разсъждения, скорост на обработка, визуални пространствени умения, памет, език, сензомоторни умения, внимание, четене, писане, математика.

Ползата от оценката и препоръките, които идват заедно с нея, когато става въпрос за деца, е лекуващите специалисти, учители и родители да разберат защо детето има затруднения в определени области. Благодарение на оценката ще бъдат дадени и препоръки за най-подходящите интервенции или терапии, които да подобрят състоянието на детето. Целта на невропсихологичната оценка е внимателно и цялостно да оцени и идентифицира силните и слабите страни в множество области, да помогне да се изяснят диагнозите, свързани с редица учебни и психологически проблеми, благодарение на което да се разработят конкретни препоръки за справяне с нуждите на детето у дома и в училище. Резултатите и диагностичното концептуализиране на проблемна или множество проблемни области също могат да помогнат на родителите да разберат по-добре силните и слабите страни на детето и да отговорят на свързаните с тях проблеми в домашна среда. 

Видове невропсихологични оценки

Когнитивна оценка

Основната цел на когнитивната оценка е да се анализира обхватът на вниманието на човека, паметта, езика и изпълнителната функция. Изпълнителните функции включват планиране, превенция, контрол, наблюдение и организация. За целта психолозите използват стандартизирани тестове, които регистрират количествената и качествена информация.

Отношението на пациента към теста и изпълнението на самия тест е също толкова важно, колкото са и резултатите. В повечето случаи информацията от членовете на семейството е от решаващо значение. Това е така, защото понякога хората с психологически проблеми не са наясно, че техният интелектуален капацитет е различен. Така че информацията от близки роднини и приятели е от съществено значение за точната оценка.

Оценка на изпълнителна функция и социално познание

Този тип невропсихологична оценка е много разпространена при децата. Състои се от серия от невропсихологични задачи, които измерват нивото на зрялост и когнитивните резултати.

Оценка на визуално-пространствени функции

Визуално-пространствените функции са много полезни в нашето ежедневие. Те ни позволяват да представяме, анализираме и манипулираме обекти с нашите умове. Без тях например би било невъзможно да налеем вода в чаша, без да я разлеем.

Това, което в началото може да изглежда като проблем със зрението, всъщност може да има повече общо с мозъчната функция и да е свързан с последващите етапи на обработката на информацията. С други думи - с гностичните процеси, свързани с областите на асоцииране в мозъчната кора.

Както виждате, невропсихологичната оценка измерва различни неща. Сред тях са общи интелектуални способности, език, личност, темперамент, внимание, памет и други умения на високо ниво. Експертите анализират някои способности повече от други в зависимост от нуждите на пациентите.

Невропсихологичната оценка може да бъде от решаващо значение за правилната диагноза

Невропсихологичната оценка има много приложения, едно от които е да се определи кои области или интелектуални функции са променени. Например, тя помага да се идентифицират проблеми с паметта, които е невъзможно да бъдат открити по друг начин. Невропсихологичната оценка например е единственият професионален инструмент, който може да помогне за ранно откриване на някои патологии като болестта на Алцхаймер.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: psychologytoday.com, exploringyourmind.com
Снимка: helgaortega.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория