Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да насърчим просоциалното поведение в ранното детство – 9 съвета за родителите

Как да насърчим просоциалното поведение в ранното детство – 9 съвета за родителите

Как да насърчим просоциалното поведение в ранното детство – 9 съвета за родителите - изображение

Просоциалното поведение – умението да действаш напълно доброволно по положителен, приемащ, подпомагащ или кооперативен начин – е тясно свързано с множество фактори, допринасящи за цялостното благополучие. Просоциалните действия често водят до позитивна концепция за аз-а, позитивни връзки с връстниците, взаимно приемане и усвояването на умения за поддържане на позитивни социални отношения. Същевременно те водят до намаляване на риска от проблемно поведение в училище и дома. Навиците, които произлизат от проявата на просоциално поведение, представляват основен етап от развитието на малчуганите и предвиждат академичния и социален успех.

Социалните умения в ранното детство са изключително важни за междуличностното развитие, а редица изследвания са показали, че тези способности остават сравнително стабилни с течение на времето. Постиженията в сферата на просоциалното поведение са в същината си сложен процес, тъй като от децата се очаква да балансират своите собствени нужди и интересите на останалите, за да сформират социални връзки.

За някои малчугани поддържането на взаимоотношения е сравнително лесно и естествено, докато други имат нужда от повече напътствия в социалната среда. С оглед на ежедневните и многообразни връзки, които децата изграждат и затвърдяват, родителите са тези, които могат да окажат толкова необходимата подкрепа, за да съдействат за междуличностното развитие на своите синове и дъщери.

Представяме ви 9 съвета, препоръчани от клиничния психолог д-р Джон Пенепинто за насърчаване на просоциалното поведение в ранното детство:

Осигурете ясни правила и очаквания за държанието на малчуганите. Тези правила трябва да се базират на принципите за развитие, тъй като те са пряко свързани с последиците от действията на децата. С други думи, нарежданията и стандартите на родителите трябва да отговарят на възрастта на момчетата и момичетата. Д-р Пенепинто съветва родителите винаги да разясняват на своите деца необходимостта от правилата и да обяснят "закона за причината и следствието", който пряко засяга изборите и действията на малчуганите.

Говорете с убеждение. Невербалният аспект от комуникацията е жизненоважен за цялостното приемане и осъзнаване на съобщението. Децата забелязват похвалата и одобрението в тона и израженията на родителите си. По сходен начин майките и бащите трябва да са строги и директни, когато правят забележка за дадено неприемливо държание.

Забелязвайте и назовавайте поведението на малчугана, когато е просоциално. Накратко, този съвет включва използването на фрази като "Беше много услужлив..." или "Държеше се много мило…". Тези похвали показват на детето, че действията му са важни и необходими. Признанието, което малчуганите получава от авторитетните фигури в обкръжението си, помага на момчетата и момичетата да обърнат внимание на собственото си поведение, да преосмислят значението на постъпките си и да потърсят източниците на подобно държание в хората около тях. Този съвет важи и за антисоциалните действия – когато възрастните забележат и назоват с думи подобно недопустимо поведение, децата започват да разбират последиците от постъпките си. Важно е да се отбележи, че гласното рефлектиране върху държанието на малчуганите е непрестанен процес, който трябва да бъде упражняван често и последователно.

Бъдете пример. Последователността между думите и действията е изключително силен пример за децата. Те могат да научат много, наблюдавайки постъпките на своите грижовни, услужливи и готови да помогнат родители. Д-р Пенепинто съветва родителите да не забравят, че малчуганите следят всяко действие на майките и бащите си. Така че чрез поведението си родителите предоставят редица възможности да покажат на синовете и дъщерите си как да се държат и какви избори да правят.

Покажете емпатична грижа. Този съвет е много лесен за следване – много често децата ще покажат спрямо останалите това, което са получите от най-важната връзка в живота си, а именно тази с родителите си. Предишни проучвания показват, че стабилната привързаност между детето и неговите родители оказва положително влияние върху просоциалното поведение, както и проявата на съчувствие в ранните години от живота.

Научете малчуганите на уважение към природата. Този съвет представлява ученето на децата да полагат грижи към околната среда и животните. Изхвърлянето на боклука в кошчето, напояването на цветята, храненето на животните и запазването на техния хабитат са някои от начините, по които природата учи децата да ценят грижата, благодарността и връзката.

Четете книги за приятелството и взаимоотношенията. Д-р Пенепинто съветва да се четат колкото се може повече книжки, в които се разясняват социалните роли на различните персонажи. Така децата ще осъзнаят още сравнително рано колко важни са връзките с останалите и колко много могат да получат от тях.

Поставяйте им задачи. Този съвет включва определянето и задаването на конкретни задачи, които предоставя чувство за свързаност между родителите и децата. Подходящите за възрастта задължения могат да помогнат на малчуганите да се възприемат като полезни и важни за нормалното функциониране в семейна среда.

Избягвайте телевизионните програми, които насърчават агресивно или антисоциално поведение. Без значение от формата съдържанието трябва да е подходящо за възрастта на детето, като е желателно телевизионните програми да са на теми като приятелство или разрешаване на проблеми.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychcentral.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииФизиологияАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияСпециалистиРецептиИнтервютаХранене при...СпортТестовеИсторияОбразованиеНормативни актовеЗаведенияИзследванияБотаника