Начало Психология Социална психология За психологията Как работи добротата

Как работи добротата

Как работи добротата - изображение

Светът не е най-приветливото място и всички съзнаваме това. Когато мислим за причините можем да изброим изключително много. А щом умуваме за решаване на този проблем, колкото и думи да изредим, всяка една от тях може да бъде категоризирана в рамките на добротата.

Като всеки обществен феномен добротата си има и друго име в психологията — Просоциално поведение. Личните виждания на всеки по тази тема са различни, но е ясно, че за да се разгърне ефекттът на добронамерените действия навсякъде, е необходимо насърчаване на Просоциално поведение у всички слоеве на обществото.

Кога се възпитава добротата

Възрастта, в която просоциалното поведение се възпитава, е изключително ранна. Още от малки децата получават модел на поведение от родителите и разширеното семейство. Той представлява примерите, които младата личност е видяла край себе си и обяснението на причините за наблюдаваното поведение. Важно е да се има предвид, че ако едно поведение не бъде обяснено, малчуганите сами се опитват да стигнат до изводи относно него, а резултатът не са неизменно правилни. Нужно е и да се отбележи, че при възпитанието в определено поведение, изключенията от желаната посока на действие, трябва да бъдат специално маркирани и обяснени от възрастните.


От какво зависи личното желание да сме добри

Просоциалното поведение е явление, наблюдавано изключително ясно в общества със силно развита лична отговорност. Наблюдава се като междуличностно отношение и може да бъде забелязан най-вече формат, в които сме добри към другите. От това следва, че добронамерените действия могат изключително ефективно да се насърчават от социума, в който индивидът пребивава. Защо?

- Самият социум издига като престижна постъпка пред останалите налични поведения, помощта за паднал, наранил се, пострадал човек – лице, нуждаещо се от помощ.

- Обкръжението дава награда под формата на обществено внимание и благоговение, пред благородното действие.

- Обществото насърчава жертвата на неблагоприятни обстоятелства да изрази благодарност.

- Обществото окуражава даването на нематериални и материални облаги в отплата за отзивчивостта.

Не можем да пренебрегнем ролята на личното отношение. В общество, насърчаващо силно просоциално поведение, се случва да има неадаптирани индивиди, които въпреки окуражаването, не могат или не желаят да действат добронамерено. Това може да бъде обяснено с механизма на подобни появи.
При наблюдение на ситуация, в която някой се нуждае от помощ, човекът събира информация за случващото се. Как действат околните, как жертвата на обстоятелствата, данни за самата жертва, данни за възможните изходи от обстоятелствата, за да решат какво да предприемат.

Мотивите да се подпомогне или не нуждаещият се, са два вида:

Разходи и награди, свързани с просоциалното действие.

В тях влизат времето и усилията, разходвани, за да се извърши действието. Възможните негативи от нашата активност, накърняването на личен интерес — от една страна. Неудобството от това, че не сме били полезни, вина, когнитивен и емоционален дискомфорт, свързан със страданието на другиго — от друга. Награди, за това че сме били добронамерени могат да са пари, слава, похвали, избягване на чувство за вина, благодарности.
Зависимостта, определяща човешките действия се гради на това, че увеличаващите наградите (вътрешни и външни) и намаляващи разходите фактори водят до засилване на просоциалното поведение.

Добротата е резултат от лични качества и решения, събрани с обществени нагласи, които ни бутат към приетата норма. Със съжаление наблюдавам как в нашия социум и двата фактора са по-скоро склонни да неглижират добронамереността и да принизяват стойността й. Подобно наблюдение извиква у мен желание да подчертая дебело, че да сме добри е съзнателен и важен, личен избор, който ще дава пример на околните и така пряко и косвено ще промени света.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: pbs.twimg.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаБотаникаИзследванияСпортЛеченияКлинични пътекиФизиологияХранене при...