Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да разговаряме с децата си за тероризма

Как да разговаряме с децата си за тероризма

Как да разговаряме с децата си за тероризма - изображение

Трудно можем да обясним тероризма на децата. В края на краищата, как да обясним нещо, което ние самите не разбираме, в което ние самите не намираме смисъл?

За съжаление тероризмът вече е неизменна част от реалността, в която живеем, и точно затова е толкова важно да можем да разговаряме с децата си на тази тема. Разбира се, че не е редно да ги занимаваме с проблемите на възрастните – един третокласник не трябва да знае, че баба му очаква с притеснение резултатите от изследване, свързано със сериозно заболяване, нито пък че съседът е заловен в изневяра.

Когато обаче се случи терористичен акт, вие просто няма как да го скриете от децата си – независимо дали ще чуе новината по радиото или телевизията, или ще слуша коментарите на възрастните в автобуса, то ще научи трагичните факти.

Съветът на психолозите е да изпреварите всички възможни източници на информация и да разговаряте по темата с детето си. Подберете точните думи (съобразени с възрастта му), с които да му съобщите какво се е случило. Много е важно да наблегнете не на фактите, а на емоционалната подкрепа – едно дете има нужда от такава, защото в повечето случаи то ще свърже случилото се със собствения си живот, може дори да ви попита дали има опасност това да се случи във вашата страна или във вашия град.

Говорете с детето си, дори ако смятате, че няма шанс да ви разбере. Разговорите, които водите сега, ще се отразят на основните му убеждения за света и живота.

Много добронамерени и загрижени родители се опитват да убедят децата си, че светът е приказно място, на което не се случва нищо лошо. Но лоши неща се случват. Това е част от живота. По-здравословният подход е да помогнем на децата да научат, че понякога трудностите са неизбежни, те са достатъчно силни, за да се справят с тях. Да се научиш как да се справяш с болката е съществено житейско умение.

Какво да кажем на децата

Когато става дума за разговор с деца на трудни теми като тероризма, простото и кратко обяснение обикновено е най-добрата политика. Ето някои подходящи за различна възраст примери, които бихте могли да използвате в подобни разговори:

  • За деца в предучилищна възраст: "Лош човек реши да нарани други хора. Затова сега всички, които имат възможност, ще помогнат на пострадалите, а полицаите ще работят усърдно, за да ни пазят”.
  • За децата в училищна възраст: "Лош човек нарани хора, а някои от тях дори починаха. Не са много лошите хора в света, но от време на време някой от тях прави нещо ужасно… За щастие, има много полицаи и лекари, които ще се погрижат за всички пострадали и ще работят усилено, за да ни пазят.
  • За деца в тийнейджърска възраст: "Имаше терористична атака. Чул ли си нещо за нея?". Оставете на тийнейджъра да разкаже всичко, което знае, а когато дойде вашият ред и се наложи да говорите за религиозни или политически мотиви, уверете се, че го правите по начин, който не кара детето ви да мисли, че определени групи хора са лоши.
Независимо от възрастта на детето ви, споделете конкретните мерки, които се предприемат за безопасността на хората. Разкажете и за всички неща, които обикновените хора правят, за да помогнат на жертвите на тероризма.


Не се опитвайте да скриете от децата си суровата страна на живота

Вместо да държите децата си в защитен балон, научете ги как да се грижат за своите емоционални рани по здравословен начин. Най-добрият начин да започнете този процес е да разговаряте за емоциите им. Помогнете на децата си да създадат конкретни стратегии, които да им помогнат да се справят с дискомфорта. Някои деца се успокояват с писане в дневник, други – с разходка, а трети с разговор. Родителите трябва само да предложат определени стратегии, които да им помогнат да се справят с емоциите си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: babylagoonblue.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛайфстайлАнкетиИсторияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноСоциални грижиРецептиАлт. медицинаТестовеСпортИнтервютаХранене при...ОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника