Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Притежавате ли харизма – отговорете на тези 6 въпроса и разберете

Притежавате ли харизма – отговорете на тези 6 въпроса и разберете

Притежавате ли харизма – отговорете на тези 6 въпроса и разберете - изображение

Реалността ни се управлява от социалните медии, а успехът ни до голяма степен зависи от впечатлението, което оставяме в останалите както онлайн, така и лице в лице. Поради тези изменения в начина на комуникация умението да изградиш образ на харизматичен индивид е от първостепенно значение.

Харизмата обикновено включва проявата на завладяващ чар, силен магнетизъм, вид електричество, което се отдава от човека естествено. Специалното качество, което вдъхва доверие, подчинение и душевна близост, обикновено е трудно за дефиниране понятие.

Това, което е сигурно, е, че компанията на харизматичните хора е приятна и търсена. Една от причините някои от нас да притежават тази характерна черта е високата им емоционална интелигентност (ЕИ). Предишни проучвания са намерили връзка между високата ЕИ и по-високо заплащане, по-голяма задоволеност от живота, по-добро здраве и повече романтични срещи.

Учените от австралийския Куинсландски университет са открили, че когнитивната бързина е свързана с харизмата. Всъщност верните отговори на трудни въпроси нямат значение. Това, което играе най-важна роля за по-силен чар и магнетизъм, е скоростта на словесната реакция и до колко думите задоволяват очакванията на околните. Умението да обмислим няколко възможни варианта за отговор и да изберем правилния за много кратко време е свързано с притежанието на повече харизма.

Хиляди статии, анализиращи най-ефективните методи за увеличаване на привлекателността и чаровността, са написани през последните няколко десетилетия. Усмивките, правилният език на тялото, разпознаването на емоциите на другите, автентичното поведение и следването на движенията на другите (седенето в същата позиция или сменяне на позата, за да съответства на тази на събеседника) представляват само някои от стратегиите за придобиване на харизматично излъчване.

Повечето хора не мислят, че харизмата може да бъде количествено измерена. Психолозите от Университета на Торонто се опитват да постигнат точно това. Също като всяко друго умение харизмата сякаш се отдава на някои много по-лесно, отколкото на други. Средностатистическият човек трудно може да определи кое точно в поведението привлича останалите. Константин Цсхай и колегите му провеждат редица експерименти, за да съставят метод, по който обективно да измерват харизмата на даден индивид. Резултатите от проучването на учените са публикувани в Journal of Social Psychology.

Първата стъпка на психолозите е да опишат всички черти на характера на харизматичните хора. Докато повечето предишни изследвания разглеждат множество различни фактори, Цсхай и неговите колеги се фокусират върху два основни.

Първият е въздействието или умението да вдъхновяваш подчинение и успешно да убеждаваш останалите. Тази способност също така подпомага внушителното присъствие, което представлява изкуството да завладяваш вниманието, докато говориш.

Вторият фактор е привлекателността. Харизматичният човек е приятелски настроен, отзивчив и кара останалите да се чувстват добре.

Докато предишни проучвания анализират поведението на световни лидери, изследването на Константин Цсхай и колегите му се фокусира върху нормалната популация за определяне на основните фактори на харизмата.

Искате да разберете дали сте чаровни и магнетични личности? Тогава направете Теста за генерализирана харизма, разработен от канадските учени и съдържащ 6 въпроса.

Това, което трябва да направите, е да си дадете оценка по скалата от 1 до 5, като 5 кореспондира на най-високия резултат, а 1 на най-ниския.

Запитайте се:

Тест за определяне на харизмата

Забележете, че първите три въпроса се базират на въздействието, докато останалите са свързани с привлекателността.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bigthink.com
Снимки: unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитно