Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Психологическо обяснение за флиртуването

Психологическо обяснение за флиртуването

Психологическо обяснение за флиртуването - изображение

Флиртуването представлява социално поведение, което е пряко свързано с романтичния интерес и привличане. То може да бъде вербално или невербално. Докато някои стилове на флиртуване са специфични за дадената култура, други са универсални. Психолозите, които изучават флиртуването от еволюционна гледна точка, разглеждат този вид поведение като вроден процес, който се е развил в резултат на естествения отбор. Тези психолози приемат, че флиртуването е човешкият еквивалент на ритуалите на ухажване, които се практикуват от редица животински видове.

Интересен факт

Психолозите са открили, че едно от най-често срещаните поведения, свързани с флиртуването, е повдигането на веждите за част от секундата. Този социален сигнал се използва от хората, за да покажат признание (разпознаване) и желание за иницииране на социален контакт. Повдигането на веждите е често срещана сигнализация при взаимоотношенията, свързани с флиртуването, но социалният сигнал може да се използва и в платоничен контекст.

Универсалните поведения, свързани с флирта

През 1971 г. Иренеус Айбл-Айбесфелд (Irenäus Eibl-Eibesfeldt) изследва поведенията, свързани с флиртуването, сред населението на Бали, Нова Гвинея и Франция. Австрийският етнолог открива, че определени модели на поведение се наблюдават и в трите групи: повдигане на веждите, усмивката, кимането с глава и доближаването до другия човек.

Скорошен метаанализ, публикуван от екип от учени (Montoya, R. M., Kershaw, C., & Prosser, J. L.) в научния журнал Psychological Bulletin през 2018 г., преглежда резултатите на редица проучвания за човешкото поведение и привличане. Откритията на изследователите са сходни с тези на Иренеус Айбл-Айбесфелд. Моделите на държание, които са най-значително свързани с привличането са смехът, усмивките, подражанието, зрителният контакт и увеличаване на физическата близост.

Тези поведения не се ограничават до романтичния интерес. Те се наблюдават, когато участниците са благоразположени към друга личност, без значение дали става въпрос за романтична или платонична връзка. Въпреки всичко изследователите наблягат на факта, че тези модели на държание са важна част от изграждането на доверие и затвърждаването на междуличностните отношения. Това най-вероятно обяснява защо хората като цяло имат склонността да проявяват тези типове поведение, когато са привлечени от някого.

Четирите стила на флиртуване

Някои невербални поведения, продиктуване от флирта, са универсални, но не всеки, който флиртува се държи по един и същи начин. Изследователите (Hall, Jeffrey A., Steve Carter, Michael J. Cody, & Julie M. Albright) от едно проучване от 2010 г, публикувано в научния журнал Communication Quarterly, питат повече от 5,000 души кои точно действия те включват в репертоара си, когато флиртуват с някого. Базирано на отговорите на участниците, учените заключават, че стиловете на флиртуване могат да бъдат групирани в пет отделни категории:

Традиционен. Този стил включва действия, които следват традиционните роли на мъжа и жената. Индивидите, които прилагат този начин на флиртуване, обикновено очакват представителя на мъжкия пол да приближи жената и да покаже интерес.

Физически. Хората с този стил съобщават, че са по-скоро склонни да признаят напълно откровено романтичния си интерес спрямо някого. Този тип флиртуване също така е свързан с по-високи нива на екстраверсия. Личностните, които използват този стил, често се определят като по-социални и по-дружелюбни.

Откровен. Мъжете и жените с откровен стил на флиртуване желаят да формират емоционална връзка. Те са приятелски настроени и полагат усилия, за да опознаят другия човек.

Игрив. Индивидите, които прилагат този стил, приемат флиртуването за нещо забавно. Те често започват да флиртуват поради забавната страна на практиката отколкото поради желание да сформират нова връзка. Според мащабното проучване от 2010 г. игривият стил е единственият тип поведение, което мъжете признават да прилагат много повече отколкото жените.

Любезен. Хората, които прилагат този стил на държание, флиртуват по начин, който кореспондира на социалните норми. Те са изключително внимателни в своите действия и се опитват по всякакъв начин да избегнат поведение, което може да се определи от останалите като неприемливо.

В реалния живот обаче редица стилове на флиртуване могат да бъдат приложени едновременно, а самите индивиди могат да променят поведението си спрямо ситуацията или човека, когото намират за атрактивен. Трябва да се отбележи, че последното проучване нагледно показва, че стиловете на флиртуване се различават значително сред населението. Тези открития демонстрират, че флиртуването може и да е универсално поведение, но специфичният начин на ухажване зависи от индивидуалните предпочитания и социалния контекст.

Редактор: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовини