Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Родителство и психична стабилност: кои са опасните зони

Родителство и психична стабилност: кои са опасните зони

Родителство и психична стабилност: кои са опасните зони - изображение

Много се пише за предизвикателството да си родител, когато силният стрес вече е нанесъл вреди на емоционалното здраве. Но какви всъщност са предизвикателствата пред психичната стабилност на родителите, и как можете да ги локализирате, преди да са нанесли вреда? И какво може да се каже за стреса идващ с това да си родител за първи път?

Следродилна (постнатална) депресия

Депресията след раждането е проблем, за който повечето родители са чували. Според статистиката засяга една на всеки десет жени, и обикновено се появява месец или два след раждането (въпреки, че могат да минат няколко месеца, преди симптоматиката да бъде забелязана).

Науката все още работи за изясняване на всички причини за постнаталната депресия. Промяната в хормоналния баланс след раждане на дете дълго време се считаше за единствената причина за нея, но изследванията не потвърждават напълно тази теория. Интересно е да се чудят резултатите от нови проучвания по въпроса, които вече не са съсредоточени само върху биологичните причини, а и върху влиянието, което родителството оказва над живота на майката. Част от факторите, за които се смята, че причиняват следродилна депресия, са:
- преждевременно раждане или травматично преживяване по време на раждането;

- жонглиране с обгрижване на детето, работни задължения и домакинство;

- финансови притеснения;

- намаляване на социалния живот;

- други стресови събития, като загуба на близък или инциденти.

Трябва да знаете, че е нормално да се чувствате различно след раждането. Периодът на минорен емоционален фон включва плач без особена причина и емоционално изтощение, които могат да продължат няколко седмици. Разликата между това усещане и депресията е както в тежестта, така и в продължителността на състоянието. Обикновената тъга може да продължи няколко седмици, депресията може да се точи с месеци и дори години (според статистиката 30% от родилките с депресия се борят с нея до три години след поява на детето им), като включва мисли за самоубийство и неспособност за полагане на правилни грижи за бебето.

Има ли следродилна депресия при мъжете

Според проучванията 21% от бащите страдат от депресивни епизоди през първата година от живота на децата си. Счита се, че тези отклонения имат пряка връзка с влияние от депресираните им съпруги. Възможно е новите финансови предизвикателства и усещането, че важността им в брачното отношение спада, за сметка на тази на бебето, да играят роля в появата на депресията.

Стресът, свързан родителската роля

Както във всичко и тук ролята на пола е доста голяма, обществото очаква точно определени действия от майките и бащите.
Много жени се притесняват силно, установявайки, че не изпитват желание да се подчинят на предопределената им роля в „естественото призвание да са майки“. За съжаление усещането, че „не им идва отвътре“ кара много жени да добият усещането, че са се провалили.

За бащите може да е трудно да привикнат с новата роля на родител, поради липсата на видим ролеви модел. До скоро ролята на бащата бе пренебрегвана в популярната култура… и дори по-лошо - беше представяна като изобразяване на неадекватно и безпомощно поведение, когато става дума за отглеждане на дете.

За бащите понякога е много трудно да признаят, че имат притеснения, страхове и дори двусмислени чувства за това да бъдат родители. Те могат да се чувстват в капан на схващането, че като представители на силния пол трябва да запазят емоциите си затворени и не е редно да занимават никого с тях. Картината може да се влоши, ако не усетят веднага непосредствена връзка с детето си (не е лесно за осъзнаване, но това е нормално).

Майките и бащите носят своите спомени за ранното детство в опита си с родителски модели. Голяма част от тях несъзнателно ги повтарят, защото са получени в детството им, други пък съвсем целенасочено се опитват да действат по напълно противоположен начин.

Ежедневен стрес, свързан с отглеждане на бебето

Докато следродилната депресия се превръща в популярна и разисквана тема, родителската тревожност седи в сянка и твори своите подмолни проблеми. Голям проблем е, че за това не се говори, защото голяма част от родителите имат неприятно чувство, че не знаят как да се справят, а се притесняват да не прозвучат егоистично, разказвайки притесненията си.
Важно е да се подчертае – естествено е в родителския живот да има някакви нива на стрес и е напълно нормално невинаги да сте подготвени!

Да станете родители значи, че вече не живеете само за себе си. Много от старите ви ангажименти, хобита и удоволствия отпадат и се заместват от необходимостите на детето. Това кара младите родители да добият усещането, че са загубили своята самоличност.

Липсата на подкрепа от приятели и семейство може да допълни трудностите. Скоро след появата на бебето всички са склонни да помагат за него, а после се връщат на работа и се получава социален вакуум, стресиращ майките.

Недостигът на сън също играе голяма роля. Без редовен, непрекъснат сън преумората води до раздразнителност, високи нива на стрес и прекалена емоционалност, като същевременно родителите са принудени да се грижат за нуждите на бебето.


С времето се разбира дали има възможност за съвместяване на работа, домакински задължения и отглеждане на дете, или един от родителите трябва да се откаже от кариерата си, за да полага нужните грижи за наследника на рода. Спирането на работа  може да доведе до усещане за самота и вина. Родителите, които бързат да се върнат към работния процес пък, може да започнат борба с усещането за вина, че са изоставили детето си в твърде крепка възраст.

Много родители ходят на работа с тревогата какво правят децата им точно в момента, когато не са до тях, за да ги обгрижват и пазят от опасности. Няколко проучвания показват, че дори и двамата партньори да ходят на работа, повечето домашни задължения се падат на жената.

Цифровите технологии и родителските тревоги

В наши дни всеки родител може да открие количества информация, за това как да отглежда детето си само след няколко минути в интернет. Но понякога това води до силна параноя и тревожност за неопитните майки и бащи, като те може да помислят, че откриват аномалия в здравето или поведението на детето, след което да прекарат часове в търсене на интернет диагноза, вместо да се консултират с професионалист.

Напълно нормална е нуждата родителят да защитава детето си и е чудесно да имате подкрепа и близост с други родители, дори през платформи като социалните мрежи, но не е полезно да оставяте тревогата да ви завладее, без да се консултирате със специалист. Ако се оставите на цикъла „ами, ако“, то умът ви няма да функционира съвсем нормално, защото ще е постоянно залят с тревожни предположения.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: tvcrecer.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииХранене при...ЛеченияАлт. медицинаСпортВидеоЗдравни проблемиТестовеИзследванияБотаникаРецептиИсторияИнтервютаЗаведенияОбразованиеНормативни актовеСпециалистиКлинични пътеки