Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Свиренето на инструмент тренира мозъка

Свиренето на инструмент тренира мозъка

Свиренето на инструмент тренира мозъка - изображение

Всички знаем, че музикалната терапия е много популярна при хора с проблеми. Тя подпомага способността за себеизразяване, дава шанс за достигане до емоционални дълбини, които не са достъпни по принцип, и подобрява общуването. През годините положителният ефект на терапията, използваща музикалното изкуство, е приписван на много фактори, но едва наскоро едно изследване се захваща с разкриването на мозъчните промени, до които тя може да доведе.

Учени от Университета в Торонто и Станфордския университет съвместно изучават как музиката влияе на невронната активност и областите на мозъка, които си взаимодействат при възприемане на звука.
Изследователите използват скенери, за да наблюдават нервната активност, докато изследваните субекти слушат различни звуци като говорене, свирене на музикален инструмент и пеене.

Резултатите показват, че възприемайки звука, мозъкът се опитва да предвиди следващите тонове. Това предизвиква интерес и на участниците в изследването е предложена възможност десет минути да слушат звуците от звънец, след което да удрят звънец с палка, така че сами да възпроизведат шума.
В резултат мозъкът показва не само свързаност между моторната зона и тази за възприемане на звуци (както се очаква), а и повишена активност при анализ на звука. Проучването показва различното въздействие върху мозъка на шума, създаден от самия човек спрямо шума, дошъл от друг източник.

Излседването подчертава значението на моторното обучение възоснова на резултатите, получени при контролната група. Хората в нея са помолени да натискат бутон (с цел да възпроизведат същия шум). Те показват доста по-ниска мозъчна активност, отколкото онези, които изпозлват музикалния инструмент. Заключенията подкрепят модел за обратна връзка по време на възприемането – т.е. не е важно само възпроизвеждането, а и разбирането за появата на шум. Простичкото обяснение е, че свиренето на инструмент засилва слуховото възприятие и активира онези зони на мозъка, отговорни за звука, в конбинация с тези за движение, като същевременно всичко това тренира синхронизирането им и подобрява здравословното състояние на мозъка.

Неврологичното знание, за това как музиката и музикалното обучение влияят на човешкия мозък, подпомага разработването на обучителни и терапевтични методи. Оказва се, че свиренето на инструмент не е просто израз на нашата емоционалност, а и прекрасна тренировка за един по-здрав и щастлив мозък.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: ncbi.nlm.nih.gov
Снимка: pickthebrain.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСпортРецептиОбразование