Начало Психология Социална психология За психологията 20 житейски правила и афоризми от руския психолог Михаил Литвак – част 2

20 житейски правила и афоризми от руския психолог Михаил Литвак – част 2

20 житейски правила и афоризми от руския психолог Михаил Литвак – част 2 - изображение
„Първата от седемте максими на древногръцките мъдреци е „Опознай себе си". В светлината на съвременната наука това звучи твърде разумно. Ако не познаваш себе си, според механизма на психологическата защита ти изтласкваш в неосъзнатото всичките си качества, както положителните, така и отрицателните, и ги проектираш върху другия, като по този начин общуваш не с него, а със самия себе си, при това далеч не с най-добрата си страна, с най-хубавото си качество”, пише в книгата си „Принципът на сперматозоида” Михаил Литвак.

Руският психолог и психотерапевт е автор на повече от 20 книги за пoпyляpнa и пpиложна пcиxoлoгия с общ тираж над 1 милион копия и на десетки научни статии, посветени на проблемите на психотерапията и психологията на комуникацията. Книгите „Принципът на сперматозоида”, „Психологическо айкидо”, „Ако искаш да бъдеш щастлив” са сред най-продаваните на психологическа тематика и отдавна са се превърнали в бестеселъри.

В книгата „Принципът на сперматозоида” Литвак леко и шеговито, без това по никакъв начин да вреди на сериозността на темата, извежда над 100 интересни и полезни житейски правила, „хитринки” и афоризми.

Подбрахме 20 от тях:

  • Искаш ли да се избавиш от завистта, не гледай онези, които са по-високо от теб, а се сравнявай със себе си.
  • Искаш ли да се избавиш от високомерието, не гледай онези, които са по-ниско от теб, а се сравнявай със себе си.
  • Има една-единствена причина за огорчение - спиране на личностното израстване.

Има много причини, които пречат на щастието, но три са основните - страхът, завистта и чувството за вина. И всички те са в самия човек.

Страхът прави човека духовен мъртвец. Сенека казва, че спокойно можеш да притежаваш нещата, ако не те е страх, че в един момент ще ги загубиш. От свое име мога да добавя, че ако се боиш да не изгубиш нещо, вече си го изгубил…

Завистта убива човека, защото той престава да живее собствения си живот, тоест губи себе си и започва да живее живота на онзи, на когото завижда. Не завиждат хората, които се занимават с личностното си израстване и се интересуват повече от собствените си работи, отколкото от работите на другите. При такъв подход непременно ще има успехи и поводи за радост…

Чувството за вина се появява у онези, които се мислят за Бог или живеят по чужди правила. Виновен може дa бъде само Бог. Той знае всичко, всичко може да предвиди. Затова трябва да се избавиш от неосъзнатата мисъл, че си Бог, и да живееш по правилата, които сам си си изработил въз основа на собствения опит. Здравият човек при неуспех изпитва единствено разочарование. Тогава започваш да мислиш, да търсиш грешките си и да усъвършенстваш правилата, по които живееш…

Способността да обичаме и да понасяме добре самотата е показател за духовна зрялост. Всичко най-хубаво правим, когато сме сами.

  • Духовно празният човек зле понася самотата и общува, за да взема.
  • Духовно зрелият човек добре понася самотата и общува, за да дава.
  • Зле понася самотата онзи, който сам на себе си е противен. Той се появява в обществото и си мисли, че няма да е противен на другите. Дълбока заблуда! Самотата за човека е като водата за кита, а общуването - като кислорода. И ако не можем да се избавим от самотата, трябва да я използваме.

Не търси гъби, а гора, в която растат. Гъбите сами ще се намерят.

Съвет към онези, които искат да си уредят личния живот. Не бива да си търсиш половинката по дискотеки, балове и купони. Можеш да я намериш в работата, на научна конференция, на състезание между професионалисти и пр. Би било чудесно, ако двамата работите заедно.

И така, не търси гъби, а гора, в която растат. Гъбите сами ще се намерят.

 
  • Не тичай след щастието, а открий мястото, където вирее, и то само ще те намери. Мога да ти подскажа мястото, където вирее - ти самият. А пътят към него е максималното развиване на способностите ти.
  •  Стани онзи, който трябва да станеш, и щастието само ще те намери.
  •  Човек трябва да се стреми да стане „по-добър и от най-добрия..." (лекар, писател, готвач, инженер, дърводелец и т. н.)

Старай се да се харесаш най-напред на себе си и чак след това на началника и на сексуалния партньор. Нека другите се погрижат да ти се харесат.

Помислете сами! Трябва да се харесваш на себе си, защото този човек винаги ти е „под ръка". На началника - защото зависиш от него…

Защо да се опитваш да се харесаш на другите? Винаги има риск, че няма да успееш, каквото и да правиш. Освен това можеш да се разделиш с другия или в краен случай да сведеш общуването до минимум.

Но най-важното е да се харесаш сам на себе си. А къде ще избягаш от себе си? Един човек винаги ще е до мен, и това съм аз самият. И трябва да се харесам на този човек. Ако искате да се харесате на себе си, станете професионалисти от висока класа. Между другото, тогава и останалите ще ви харесват.

Искаш ли да разбереш кой е най-големият ти враг, погледни в огледалото. Справи се с него и останалите ще се разбягат.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източници: litvak.me, „Принципът на сперматозоида” – Издателство „Жануа” ’98
Снимка: charisma.ru

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСпециалистиНовиниСпортТестовеИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлт. медицина