Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 5 начина да получим терапевтичен ефект от музиката

5 начина да получим терапевтичен ефект от музиката

5 начина да получим терапевтичен ефект от музиката - изображение

Мислите ли, че музиката е терапия?

Повечето хора ще кажат „да“, без да се замислят, посочвайки, че добрата музика неизбежно има терапевтичен ефект. Други ще кажат, че минорните изпълнения ни помагат да се успокоим и концентрираме, дори да се разплачем, когато напрежението е твърде голямо, но не можем да се освободим от него. А мажорните да се развеселим, да повишим тонуса си при нужда от активност. Трети ще ни обяснят, че не музиката, а асоциациите, свързани с нея предизвикват емоциите ни.

Най-вероятно истината съдържа в себе си всяка от тези позиции. Понякога красотата на музикалното произведение ни разчувства, понякога спомените, които тя навява освобождават емоциите ни. Независимо от това кое явление ни влияе, съществуват 5 начина да използваме максимално добре музиката като терапия, сами, в група или в училище.

Слушане на музика, която подобрява текущото емоционално състояние 

Всички имаме песни или стил, които са любими в миговете на щастие, такива за тъжните моменти и някои, които сякаш ни събуждат, когато сме уморени.

Докато сте в емоционален спад, просто си пуснете част от изпълненията, които свързвате с доброто си настроение. Учените са установили, че мозъкът е свикнал да свързва тези звуци с положителни чувства и ще се постарае да си ги достави.

Изучавайте емоциите си чрез музика 

Въвеждайте нови и нови музикални произведения, които предизвикват различни емоции. Редувайте музика, която предизвиква тъга, гняв, желание за действие, радост и умиротворяване, за да накарате ума си да работи различно. Това ще ви даде много информация за асоциациите, които използвате при всяко от тези състояния.

По време на терапията ограничете излишното

Ако искате да отслабнете няма да се обградите от торти, нали? Докато трае терапевтичната ви дейност се постарайте да ограничите звуците, който не са в синхрон с нея, защото те могат да нарушат ефекта й.

 Активно слушане на музика

 Методът се използва изключително ефективно с деца в училищна възраст, за да ги подпомогне при формулиране и изразяване на емоциите. Състои се от слушане на музика и избран от преподавателя начин, за разказване по нея. Възрастните могат да се справят директно със задачата, говорейки за емоционалното си състояние и историята, която то има.

Слушайте извън зоната си на комфорт

 Сменете стила музика за малко. Не ви призовавам към болезнено тричасово концертно изпълнение на омразен изпълнител или стил. А за мероприятие, в което можете да опознаете по-добре музиката като изкуство и себе си като емоционално същество.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologytoday.com
Снимка:hercampus.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниСпортРецептиАлт. медицинаОбразованиеСпециалистиОрганизацииИнтервютаЛеченияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения