Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 5 фрази, които трябва да си забраним да използваме

5 фрази, които трябва да си забраним да използваме

5 фрази, които трябва да си забраним да използваме - изображение
"Възможно е да се постигне нещо с три часа борба. Но е сигурно, че би могло да се получи и с три думи, пълни с обич." - Конфуций

Понякога, в моменти на гняв или дълбоко разочарование, изричаме болезнени думи, които раняват за дълго сърцата на хората, за които са били предназначени. Въпреки че по-късно съжаляваме и молим за прошка, е невъзможно да заличим напълно следата, която разрушаващите думи оставят след себе си.

Дали е възможно да не повтаряме грешката си? Според психолозите тази мисия е напълно осъществима – с малко повече самоосъзнатост, самоконтрол и самозабрана за използване на някои определени изрази:

"Идиот" ... и неговите синоними

Забранете си да използвате думата „идиот” и нейните синоними – като "глупав", "бавен" или друг от безбройните й варианти. Тази дума, особено изречена с мрачен или гневен тон, може да бъде изключително обидна и болезнена. Тя е насочена към самата същност на човека и определя неговия умствен капацитет, което излиза отвъд границите на критиката.

"Загубеняк"

Това е една от най-използваните обиди, особено след масовото й използване във филмите като любим етикет за хора, които не харесваме, или които не са постигнали кой знае колко в живота.

Във високо конкурентните, потребителски общества успехът има много специфични граници и много тесен смисъл, но въпреки това, ако се замислим, ще осъзнаем, че този етикет просто няма никакво съдържание. В живота периодите на печалби и успех се редуват с периоди на загуба и провали. Никой не е абсолютно губещ, точно както никой не е универсално успешен.

Но поставянето на подобни етикети на определен човек има една много специфична цел и тя е да го лиши от неговата лична и обществена стойност.

"Ти си безполезен"

Тази фраза, особено изречена с властен или арогантен тон, може да се счита за истинско насилие. Замислете се на кого казвате това и как този израз може напълно да разруши самооценката му и самочувствието му. Няма конструктивен начин, по който този израз да се използва в диалог с друг човек.

"Не можеш" или "Няма да се справиш"

Още един категоричен израз, който не само е дълбоко обиден, но и напълно неверен. Имате ли "кристална топка", която ви „казва” кой ще се справи и кой не? Историята е пълна с хора, на които им е било казано, че "не могат", но въпреки това са успели.Това, което не знаем, е колко опити и успехи са били провалени заради подобни думи.

Човешките същества се променят, а животът ни е динамичен. Това, което не сме могли да направим вчера, утре може да ни е най-лесното нещо на света. От друга страна, никой няма право да поставя граници на мечтите и възможностите на някой друг.

"Ти си странен" или "Ти си особен"

Тези изявления не съдържат пряка обида, но са едни от най-болезнените. Да помислим, някой е "странен", но в сравнение с какво? Каква е рамката, която използваме, за да определим, че някой не се побира в нея?

А и в крайна сметка, какво му е лошото на това да бъдеш "странен"? Какъв е проблемът с това? Да си „странен” или „особен” всъщност е нещо добро, именно защото е различно от нормата.

Ако сте човек, който има неконтролируеми изблици на гняв, трябва да разберете на какво се дължи проблема ви. Не забравяйте, че думите, веднъж изречени, не могат да бъдат върнати обратно. И поправянето на щетите, които са нанесли, може да се окаже невъзможна мисия.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: huffingtonpost.ca

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съвети