Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Проблемно поведение при хората в трета възраст – агресия, обидни думи и крещене

Проблемно поведение при хората в трета възраст – агресия, обидни думи и крещене

Проблемно поведение при хората в трета възраст – агресия, обидни думи и крещене - изображение

Не разбирам защо се държат така! Поведението им ме подлудява!

Вероятно сте чували тези думи и преди, като е възможно дори да сте ги изричали и вие самите, когато сте се сблъсквали с често трудната задача да се грижите за възрастните си роднини.

Хората, които поемат ролята на болногледачи за близките си в трета възраст, понякога стават свидели на необичайно, притеснително и дори смущаващо държание от страна на родителите, бабите и дядовците си.

Разказите за внезапна промяна в поведението, изискващи и капризни родители, халюцинации, изблици на агресия и самоналожена изолация не са толкова голяма рядкост. В някои случаи проблемното държание представлява начина, по който част от хората винаги са се държали, независимо от възрастта.

Понякога обаче резките изменения в действията на възрастните роднини може да индикират развитието на различни заболявания като деменция, депресия, болестта на Алцхаймер или дори инфекция на уринарния тракт.

В тази статия сме поместили три вида "лошо" поведение – изблици на агресия, обидни думи и силно раздразнение – които вашите близки може да покажат. Представяме ви най-често срещаните причинители за неприемливото поведение и няколко съвета за това, как успешно да реагирате в подобни объркващи ситуации.

Ярост, раздразнение и крещене

Напредването на възрастта и съпровождащите я заболявания засилват личностните черти по някои не толкова приятни начини. Например лесно раздразним човек може често да показва изблици на гняв или нетърпелив индивид може да се превърне в изключително капризен и взискателен. За жалост, основният болногледач обикновено се превръща в главната мишена за такова обезпокоително поведение.

Какви действия може да предприемете

Опитайте се да идентифицирате причината за неприемливото държание. Процесът на остаряване не е лесен. Хората в трета възраст често живеят с хронична болка, загубата на приятели и влошена памет.

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменцията може да са предизвикват ярост и раздразнение в близките ви. Ако става въпрос за прогресираща деменция, е важно да запомните, че страдащите от сериозното заболяване нямат пълен контрол върху действията и думите си. Най-доброто нещо, което може да направите като техен болногледач, е да не приемате обидните им изказвания или изблици на гняв лично. Фокусирайте се върху позитивното, игнорирайте негативното и си си давайте почивка от грижите към възрастните си роднини от време на време.

Хората в напреднала възраст често показват най-лошото си поведение пред най-близките си. В такъв случай удачен вариант може да се окаже да наемете професионалист или да обмислите опцията за постъпване в дом за възрастни хора.

Агресивно поведение

Понякога възрастните хора ще се развикат на тези, които полагат най-големи грижи за тях. Ако подобно държание не се коригира, то може да прерасне в агресивно поведение спрямо болногледача. Истории за психическо, емоционално и дори физическо насилие са прекалено често срещани.

В някои случаи агресивното поведение произлиза от психично заболяване като нарцистично личностово разстройство или синдрома на емоционално нестабилната личност. В други ситуации възрастните родители се обръщат срещу порасналите си деца, тъй като се чувстват достатъчно сигурни, за да го направят. Те не искат умишлено да нараняват сина или дъщеря си, но не успяват друг начин да се освободят от неудовлетвореността и раздразнението.

Какви действия може да предприемете

Опитайте се да обясните как грубото им поведение ви кара да се чувствате. За жалост, много болногледачи не постигат нищо с разговори. При вербално или емоционално насилие пробвайте да им покажете какво означава да не се грижите за тях, като не ги посещавате няколко дена. Потърсете помощта на професионалисти, ако се притеснявате да оставите възрастните си роднини сами, докато ви няма. Възможно е липсата ви да ги накара да осъзнаят какво правите за тях и че агресивното държание няма да се толерира.

Ако става въпрос за физическо насилие, то тогава е препоръчително да потърсите професионална помощ. Това може да приеме ролята на посещение при терапевт, наемането на квалифициран болногледач за постоянно или преместване на роднината си в напреднала възраст в специализирана институция.

Обиди и неприлични коментари

Когато човек в трета възраст изведнъж започне да бълва ругатни и оскърбления, неговите роднини често остават поразени от проблемното поведение.

Съществуват множеството истории за възрастни хора, които преди са били спокойни, възпитани и кротки, а внезапно са започнали да обиждат наред. Когато това се случи на обществено място, е срамно, а когато подобно нещо се случи в дома, то наранява чувствата на близките им.

Какви действия може да предприемете

Ако обидите и неприличните коментари не са типични за възрастните ви роднини, начална фаза на болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция са вероятната причина. Ако промяната в поведението настъпи изведнъж, инфекция на уринарния тракт е често срещан виновник. Уринарните инфекции се развиват по-различен начин при хората в трета възраст, като симптомите включват изменения в характера.

Ако деменцията не е причината за обезпокояващото държание на възрастния ви роднина, се опитайте да наложите правила за поведение. Бъдете напълно категорични, че няма да толерирате ругатни и неприлични коментари особено на публични места. Може да се опитате да ги накарате да се почувстват виновни, като пробвате нещо от сорта на: "Татко, ако мама беше още жива, щеше да се възмути от държанието ти!" или "Така ли би говорил пред внуците си, ако бяха тук?".

Друга техника, сравнително успешна техника, е разсейването. Когато възрастните ви роднини започната да се държат неприлично, може да се опитате да преместите фокуса им от сегашната ситуация към нещо друго. Хората в напреднала възраст обичат да си спомнят за отминали времена, така че въпросите за предишни случки или интересни истории ще пренасочат вниманието им от това, което ги е ядосало, към хубавите спомени.

Ако нито един от съветите ни не дава резултат, то тогава е най-добре да не приемате държанието им лично. Отстранете се от ситуацията, докато близките ви се успокоят и спрат със словесните обиди.

Редактор: Нора Маркова
Източник: agingcare.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниБотаника