Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 7 психологически техники, с които да отслабнете

7 психологически техники, с които да отслабнете

7 психологически техники, с които да отслабнете - изображение

Теглото е причина за безпокойство при много хора. Обществото ни кара да обожествим физическия облик и да го превърнем в лична стойност. Ясно е, че това не бива да бъде така, тъй като не можем да определим дали някой е по-висш или по-нисш от другия, само защото е повече или по-малко привлекателен.

Това постоянно безпокойство, да се впишеш в стандартите за красота и да бъдеш приет от другите, е отчасти отговорно за множеството психични разстройства, които се въртят около идеалната фигура, като анорексия и булимия.

Но, също както с всяко нещо, този въпрос си има и друга страна. Също колкото вредни са идеализирането на добрата физическа форма и обсебеността около теглото, по същия начин е вредно занемаряването на тялото.

Емоциите почти винаги се крият зад проблема със затлъстяването. В този случай хората използват храната, за да се скрият за момент от проблемите си, с които не знаят как да се справят по друг начин. Ето защо е необходимо да се интегрират когнитивни, емоционални и поведенчески техники, които да ви помогнат да се контролирате.

Забравете за чудотворните диети, защото те почти винаги са измамни. Всичко, което правят, е да ограбват парите и мотивацията ви, защото последното се случва, когато забележите, че не постигате резултати. Диетите дори могат да бъдат опасни за вашето здраве.

Единственият начин да отслабнете е да следвате индивидуализирана диета, създадена от специалист, и да я допълвате със здравословна доза физически упражнения. Това е най-простото, но и най-сложното решение. Искате ли да знаете как да го постигнете? Психологията може да помогне.

Отслабването от психологическа гледна точка

Психологията е дисциплина, която може да предложи много техники за самоконтрол. Затлъстяването често е следствие от импулсивно тършуване из хладилника или недостатъчната организираност да се упражняваме физически. Когато забележите, че сте качили килограми, е нормално да отслабите морала си и да се оставите на случайността и импулса.

За да прекъснете този порочен цикъл, първата стъпка е да бъдете готови да предприемете действия. С други думи, кажете си ясно, че искате да се промените и бъдете готови да придвижите цялата си енергия в тази посока. Това няма да е лесно, но ще се чувствате великолепно (осъществени), ако постигнете целта си.

Използвайте по-малки чинии

Често ядем, докато опразним чинията — просто защото в нея има още храна — дори вече да не сме гладни. Изглежда очевидно, но ако искате да отслабнете, отървете се от всички огромни чинии в кухнята си и купете по-малки. По този начин ще можете да сервирате достатъчно количество храна, но не повече.

Винаги можете да си сложите още, но трябва да се върнете в кухнята, да сервирате отново и да започнете втора порция храна, което ще ви направи по-съзнателни.

Пазарувайте, когато не сте гладни

Ако пазарувате, докато сте гладни, много по-вероятно е да посегнете към висококалорични храни, като сладкиши, шоколад и т.н. По-добре е да пазарувате, след като сте хапнали и все още сити, за да може да ви води мозъкът, а не стомахът. По същия начин, ако избягвате запасите с този вид храна у дома, ще бъде много по-лесно да устоявате на изкушението.

Без хипокалорийни диети (нискокалорични)

Макар да не е препоръчително да се яде висококалорична храна, нискокалоричната диета, която ви оставя гладни, също не е добра идея. Ако не сте сити след хранене, най-вероятно ще се нахвърлите на висококалорична храна по-късно. Ето защо, яжте здравословно, но не оставайте гладни.

Толерантност към емоциите

Хората често използват храна, за да прикрият своите отрицателни емоции. Тя служи като позитивно и негативно подкрепление. Ето защо всеки път, когато се чувствате зле, се протягате към хладилника или шкафа със сладкото. По този начин отрицателната емоция утихва и се чувствате по-добре.

Проблемът е, че се чувствате добре само за миг, а после започвате да се чувствате виновни. Затова трябва да се научите да се справяте с емоциите си, да ги прегръщате като част от себе си и да се опитвате да не бягате от тях, като ги прехвърляте на стомаха си.

Хранете се шест пъти на ден

Идеята е да не оставате гладни, а след това да компенсирате. Точно както не е препоръчително да бъдете на нискокалорична диета, не е препоръчително да ядете само няколко пъти на ден, тъй като така е вероятно да започнете да хапвате нещо между храненията. По-добре е да имате шест добре установени хранения, така че да няма моменти, в които да се чувствате гладни и да се изкушавате.

Не си забранявайте никакви храни

Всичко, което е забранено, в крайна сметка става желано, така че не си забранявайте храни. Това не означава, че сте свободни да ядете всичко по всяко време, когато го пожелаете, но си позволете да му се отдадете поне веднъж седмично. По този начин ще го извадите от главата си и то няма да бъде толкова изкушаващо.

Мислете рационално за храната

Повечето от най-приятните храни за небцето и мозъка са най-малко здравословните. Добра стратегия е да се поддържа рационален вътрешен диалог за храната, която решавате да консумирате.

Например, ако ви се прияде хот дог, можете да си кажете "това е нездравословна храна, произведена от лошо качество месни продукти, смесени със захар, и единственото, което може да ти даде, е моментното удоволствие. Все още ли го искаш?"

Наред с тези стратегии, не забравяйте да правите физически упражнения под някаква форма ежедневно (разходката също е вид физическо упражнение), да бъдете хидратирани, да се заобикаляте с качествени хора във вашия социален кръг, да се изправяте се пред предизвикателствата цялостно и да търсите решения, които работят. Ако успеете да интегрирате тези техники в ежедневието си, още преди да се усетите, онова, което ви изглежда наистина трудно сега, ще се превърне в навик в бъдеще.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: bbcgoodfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛайфстайлДиетиСнимкиХранене при...Алт. медицинаИсторияРецептиТестовеНовиниПсихологияБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители